Kotlety pożarskie. Idealne na niedzielną obiadokolację!

Mięso drobiowe ma w Polsce całą rzeszę fanów. Można je przygotowywać na różne sposoby, dzięki czemu nigdy się nie znudzi! Jednym z wariantów są rozpływające się w ustach... kotlety pożarskie. Wypróbujcie ten przepis, a z pewnością nie pożałujecie!

Kotlety pożarskie. Przepyszny przepis, który warto wypróbować!Kotlety pożarskie. Przepyszny przepis, który warto wypróbować!
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

To danie idealne na szybką niedzielną obiadokolację. Było bardzo popularne w czasach PRL-u, jednak ostatnio nieco o nim zapomniano. Cechuje go delikatność, dzięki czemu ze smakiem zjedzą je także najmłodsze dzieci. Poznajcie szczegóły.

Przepis na kotlety pożarskie. Klasyka na talerzu

Składniki:

  • 900 gramów piersi z kurczaka
  • 1,5 czerstwej kajzerki
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 solidna łyżka masła (temperatura pokojowa)
  • 3 jajka, rozmiar M
  • pęczek zielonej pietruszki (można dać mniej, wg uznania)
  • pieprz, sól, ewentualnie: szczypta Vegety, chili, czosnek, majeranek
  • bułka tarta do panierowania (lub panierka z płatków kukurydzianych)
  • olej do smażenia

Jak przygotować kotlety pożarskie? Sposób wykonania:

  • Najpierw zmiel pierś z kurczaka w maszynce do mielenia. Następnie namocz czerstwą kajzerkę w mleku.
  • Pietruszkę dokładnie wypłucz pod bieżącą wodą, a kolejno drobno ją posiekaj.
  • Dokładnie umyj jaja. Dalej żółtka oddziel od białek.
  • Żółtka wraz z łyżką masła (w temperaturze pokojowej) utrzyj na gładko.
  • W kolejnym kroku do zmielonego mięsa dodaj utarte żółtka z masłem oraz posiekaną pietruszkę i odciśniętą z mleka, rozdrobnioną w rękach, kajzerkę. Całość dopraw solą, pieprzem, ewentualnie Vegetą i innymi przyprawami. Wszystko dokładnie razem wymieszaj za pomocą łyżki.
  • Dalej białka ubij na sztywno. Potem delikatnie dodaj je do mięsa. Pilnuj, aby nie utracić puszystości piany.
  • Zwilż dłonie zimną wodą. Z farszu uformuj kotleciki w kształcie kuleczek. Panieruj je w bułce tartej.
  • Wlej na patelnię olej i rozgrzej go. Delikatnie kładź na olej kotleciki.
  • Kotleciki smaż na złoty kolor na niskim ogniu. Z obydwu stron trzymaj je po około 5 min.
  • Usmażone odkładaj na ręcznik papierowy. Dzięki temu pozbędziesz się nadmiaru tłuszczu.
  • Podawaj na gorąco. Możesz zjeść je same lub z ziemniakami/ryżem i surówką.

Smacznego!

Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Dwulatek wpadł do szamba. Teraz szpital przekazał dobre wieści
Dwulatek wpadł do szamba. Teraz szpital przekazał dobre wieści
Krzyżówka z wiedzy ogólnej. Tylko mistrz odkryje wszystkie hasła
Krzyżówka z wiedzy ogólnej. Tylko mistrz odkryje wszystkie hasła
Rodzinny spacer zmienił się w dramat. Dzieci pochylały się nad ojcem
Rodzinny spacer zmienił się w dramat. Dzieci pochylały się nad ojcem
Policja przyłapana. "To będzie podwójna kara". Ostra reakcja
Policja przyłapana. "To będzie podwójna kara". Ostra reakcja
To on szuka "złotego pociągu". Właśnie się ujawnił
To on szuka "złotego pociągu". Właśnie się ujawnił
Szedł obok placu zabaw. Nagle taki widok. "Prawdziwy hit sezonu"
Szedł obok placu zabaw. Nagle taki widok. "Prawdziwy hit sezonu"
Premier Indii mówił o pokoju. Spójrzcie na twarz Putina
Premier Indii mówił o pokoju. Spójrzcie na twarz Putina
Pojawił się w centrum Wrocławia. Kierowcy musieli omijać go łukiem
Pojawił się w centrum Wrocławia. Kierowcy musieli omijać go łukiem
Portugalia zaostrza przepisy deportacyjne dla nielegalnych imigrantów
Portugalia zaostrza przepisy deportacyjne dla nielegalnych imigrantów
8 miliardów funtów na wsparcie Ukrainy? Brytyjczycy mają plan
8 miliardów funtów na wsparcie Ukrainy? Brytyjczycy mają plan
Miał już dość. Ujęcie sprzed Lidla. Wywiesił karteczkę
Miał już dość. Ujęcie sprzed Lidla. Wywiesił karteczkę
Wyż z Rosji nadal nad Polską. Należy spodziewać się opadów
Wyż z Rosji nadal nad Polską. Należy spodziewać się opadów