Kotlety pożarskie. Idealne na niedzielną obiadokolację!

Mięso drobiowe ma w Polsce całą rzeszę fanów. Można je przygotowywać na różne sposoby, dzięki czemu nigdy się nie znudzi! Jednym z wariantów są rozpływające się w ustach... kotlety pożarskie. Wypróbujcie ten przepis, a z pewnością nie pożałujecie!

Kotlety pożarskie. Przepyszny przepis, który warto wypróbować!Kotlety pożarskie. Przepyszny przepis, który warto wypróbować!
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

To danie idealne na szybką niedzielną obiadokolację. Było bardzo popularne w czasach PRL-u, jednak ostatnio nieco o nim zapomniano. Cechuje go delikatność, dzięki czemu ze smakiem zjedzą je także najmłodsze dzieci. Poznajcie szczegóły.

Brutalne pobicie. Wszystko nagrywali telefonem

Przepis na kotlety pożarskie. Klasyka na talerzu

Składniki:

  • 900 gramów piersi z kurczaka
  • 1,5 czerstwej kajzerki
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 solidna łyżka masła (temperatura pokojowa)
  • 3 jajka, rozmiar M
  • pęczek zielonej pietruszki (można dać mniej, wg uznania)
  • pieprz, sól, ewentualnie: szczypta Vegety, chili, czosnek, majeranek
  • bułka tarta do panierowania (lub panierka z płatków kukurydzianych)
  • olej do smażenia

Jak przygotować kotlety pożarskie? Sposób wykonania:

  • Najpierw zmiel pierś z kurczaka w maszynce do mielenia. Następnie namocz czerstwą kajzerkę w mleku.
  • Pietruszkę dokładnie wypłucz pod bieżącą wodą, a kolejno drobno ją posiekaj.
  • Dokładnie umyj jaja. Dalej żółtka oddziel od białek.
  • Żółtka wraz z łyżką masła (w temperaturze pokojowej) utrzyj na gładko.
  • W kolejnym kroku do zmielonego mięsa dodaj utarte żółtka z masłem oraz posiekaną pietruszkę i odciśniętą z mleka, rozdrobnioną w rękach, kajzerkę. Całość dopraw solą, pieprzem, ewentualnie Vegetą i innymi przyprawami. Wszystko dokładnie razem wymieszaj za pomocą łyżki.
  • Dalej białka ubij na sztywno. Potem delikatnie dodaj je do mięsa. Pilnuj, aby nie utracić puszystości piany.
  • Zwilż dłonie zimną wodą. Z farszu uformuj kotleciki w kształcie kuleczek. Panieruj je w bułce tartej.
  • Wlej na patelnię olej i rozgrzej go. Delikatnie kładź na olej kotleciki.
  • Kotleciki smaż na złoty kolor na niskim ogniu. Z obydwu stron trzymaj je po około 5 min.
  • Usmażone odkładaj na ręcznik papierowy. Dzięki temu pozbędziesz się nadmiaru tłuszczu.
  • Podawaj na gorąco. Możesz zjeść je same lub z ziemniakami/ryżem i surówką.

Smacznego!

Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Osiem województw zagrożonych. IMGW ostrzega
Osiem województw zagrożonych. IMGW ostrzega
Mieli zagrać mecz w Australii. Z tego powodu musieli go odwołać
Mieli zagrać mecz w Australii. Z tego powodu musieli go odwołać
Puchar Świata. Norweg triumfuje w slalomie
Puchar Świata. Norweg triumfuje w slalomie
Znieważyli starszą kobietę w autobusie. Jej syn wziął sprawy w swoje ręce
Znieważyli starszą kobietę w autobusie. Jej syn wziął sprawy w swoje ręce
Dają świąteczny bonus. Tak w USA zachęcają do deportacji
Dają świąteczny bonus. Tak w USA zachęcają do deportacji
Ukraiński wywiad publikuje nagranie. Desperacja rosyjskich żołnierzy
Ukraiński wywiad publikuje nagranie. Desperacja rosyjskich żołnierzy
Putin w błędzie? Fałszywe raporty docierają na Kreml
Putin w błędzie? Fałszywe raporty docierają na Kreml
Kościół ma powód do wstydu . Papież mówi o księżach
Kościół ma powód do wstydu . Papież mówi o księżach
Barki uziemione w kanale. Zapadlisko usunęło wodę
Barki uziemione w kanale. Zapadlisko usunęło wodę
Dwa dni przed Wigilią. Poszedł do lasu i wrócił z pełnym koszem
Dwa dni przed Wigilią. Poszedł do lasu i wrócił z pełnym koszem
Uczeń podstawówki miał dusić nauczycielkę. Policja poinformowana dwa dni później
Uczeń podstawówki miał dusić nauczycielkę. Policja poinformowana dwa dni później
Zapłacił za zakupy dziecka w Biedronce. Wytłumaczył, dlaczego
Zapłacił za zakupy dziecka w Biedronce. Wytłumaczył, dlaczego