Kotlety pożarskie. Idealne na niedzielną obiadokolację!

0

Mięso drobiowe ma w Polsce całą rzeszę fanów. Można je przygotowywać na różne sposoby, dzięki czemu nigdy się nie znudzi! Jednym z wariantów są rozpływające się w ustach... kotlety pożarskie. Wypróbujcie ten przepis, a z pewnością nie pożałujecie!

Kotlety pożarskie. Idealne na niedzielną obiadokolację!
Kotlety pożarskie. Przepyszny przepis, który warto wypróbować! (Adobe Stock)

To danie idealne na szybką niedzielną obiadokolację. Było bardzo popularne w czasach PRL-u, jednak ostatnio nieco o nim zapomniano. Cechuje go delikatność, dzięki czemu ze smakiem zjedzą je także najmłodsze dzieci. Poznajcie szczegóły.

Przepis na kotlety pożarskie. Klasyka na talerzu

Składniki:

  • 900 gramów piersi z kurczaka
  • 1,5 czerstwej kajzerki
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 solidna łyżka masła (temperatura pokojowa)
  • 3 jajka, rozmiar M
  • pęczek zielonej pietruszki (można dać mniej, wg uznania)
  • pieprz, sól, ewentualnie: szczypta Vegety, chili, czosnek, majeranek
  • bułka tarta do panierowania (lub panierka z płatków kukurydzianych)
  • olej do smażenia

Jak przygotować kotlety pożarskie? Sposób wykonania:

  • Najpierw zmiel pierś z kurczaka w maszynce do mielenia. Następnie namocz czerstwą kajzerkę w mleku.
  • Pietruszkę dokładnie wypłucz pod bieżącą wodą, a kolejno drobno ją posiekaj.
  • Dokładnie umyj jaja. Dalej żółtka oddziel od białek.
  • Żółtka wraz z łyżką masła (w temperaturze pokojowej) utrzyj na gładko.
  • W kolejnym kroku do zmielonego mięsa dodaj utarte żółtka z masłem oraz posiekaną pietruszkę i odciśniętą z mleka, rozdrobnioną w rękach, kajzerkę. Całość dopraw solą, pieprzem, ewentualnie Vegetą i innymi przyprawami. Wszystko dokładnie razem wymieszaj za pomocą łyżki.
  • Dalej białka ubij na sztywno. Potem delikatnie dodaj je do mięsa. Pilnuj, aby nie utracić puszystości piany.
  • Zwilż dłonie zimną wodą. Z farszu uformuj kotleciki w kształcie kuleczek. Panieruj je w bułce tartej.
  • Wlej na patelnię olej i rozgrzej go. Delikatnie kładź na olej kotleciki.
  • Kotleciki smaż na złoty kolor na niskim ogniu. Z obydwu stron trzymaj je po około 5 min.
  • Usmażone odkładaj na ręcznik papierowy. Dzięki temu pozbędziesz się nadmiaru tłuszczu.
  • Podawaj na gorąco. Możesz zjeść je same lub z ziemniakami/ryżem i surówką.

Smacznego!

Autor: PŁA
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić