Szarlotka inaczej. Dodaj tajemniczy składnik

2

Szarlotkę można przygotować na wiele sposobów. Ten popularny deser z jabłkami wyśmienicie smakuje zarówno na zimno, jak i na ciepło z dodatkiem lodów. Oto przepis na szarlotkę w nieco innym wydaniu. Wystarczy dodać jeden tajemniczy składnik.

Szarlotka inaczej. Dodaj tajemniczy składnik
Szarlotka z orzechami najlepiej smakuje na ciepło z lodami. (Pixabay)

Szarlotka z orzechami najlepiej smakuje na ciepło podana z ulubionymi lodami. Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu, wystarczy na maśle podsmażyć jabłka, dodać orzechy i wyrobić ciasto. Pieczenie zajmie ok. 35 minut. W niecałą godzinę pyszny deser z jabłkami będzie gotowy.

Przepis na szarlotkę z orzechami. Składniki:

Ciasto:

  • 350 g maki pszennej
  • 200 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ekstrakt waniliowy
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 5 jabłek
  • 2 łyżki cynamonu
  • garść orzechów włoskich
  • odrobina migdałów w płatkach (można pominąć)
  • 2 łyżki masła
  • szczypta soli
  • 85 g cukru pudru (można pominąć)

Przepis na szarlotkę z orzechami. Wykonanie:

  • jabłka obierz (lub nie) i pokrój w kostkę
  • na patelni rozgrzej masło, dodaj cukier puder, cynamon, jabłka i podsmażaj wszystko na średnim ogniu przez ok. 5 minut
  • do jabłek dodaj orzechy
  • przygotuj ciasto: do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, ekstrakt, jajko, pokrojone w kostkę masło oraz odrobinę soli i zagnieć ciasto
  • ciasto podziel na dwie części
  • pierwszą część rozwałkuj i wyłóż dno blachy, następnie wyłóż farsz jabłkowy i przykryj drugą częścią ciasta
  • szarlotkę wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w 180 st. C przez ok. 35 minut, na złoty kolor
Zobacz także: Przepis na placki serowe. Sposób na tani i pyszny obiad
Autor: ESO
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić