aktualizacja 

Szarlotka inflacyjna. Bez tego składnika zrobisz ją taniej o połowę

3

Szarlotka to jedno z najprostszych ciast w Polsce. Jednak w czasach wciąż drożejących składników coraz trudniej pozwolić sobie na przygotowywanie domowych wypieków. Chyba, że uda nam się obniżyć koszt potrzebnych na ciasto produktów. Jak zrobić to w przypadku szarlotki? Wystarczy zrezygnować z masła!

Szarlotka inflacyjna. Bez tego składnika zrobisz ją taniej o połowę
szarlotka (Adobe Stock)

Dotychczasowe spory o idealne ciasto z jabłkami toczyły się wobec kluczowego pytania: z cynamonem czy bez? Niektórzy amatorzy wykłócali się także o formę w jakiej powinny w cieście znaleźć się idealne jabłka.

Czy lepiej w szarlotce dodawać starty jabłkowy mus czy może bardziej sprawdzą się całe kawałki jabłek?

W dobie szalejącej drożyzny problemy te odchodzą do lamusa. Najważniejsze obecnie jest pytanie: jak znaleźć tańszy zamiennik dla masła?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Pyszna szarlotka z cynamonem

Szarlotka bez masła. Potrzebne składniki:

  • kilogram jabłek
  • szklanka cukru
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3 jajka
  • proszek do pieczenia

Szarlotka bez masła. Sposób przygotowania:

  • jabłka umyj i przygotuj tak jak lubisz (można zetrzeć na tarce lub pokroić w kawałki)
  • jajka ubij mikserem i stopniowo dodawaj do nich cukier i mąkę cały czas mieszając
  • do masy cienkim strumieniem dolewaj olej tak, by gładko łączył się z resztą składników
  • gotowe ciasto przelej do wysmarowanej tłuszczem formy. Na wierzchu ułóż jabłkowy mus lub poukładaj kawałki owoców.
  • piecz przez 30 minut w temperaturze 180 stopni
  • gotowe ciasto oprósz cukrem pudrem
Autor: BBI
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić