Szarlotka sypana. Bez wyrabiania ciasta
Sezon na pyszną, ciepłą szarlotkę wciąż trwa. Jednak nie każdy, kto chce ją przyrządzić lubi wyrabiać ciasto na spód. Wtedy idealnym rozwiązaniem jest szarlotka sypana.
Źródło zdjęć: © Pixabay
Aniela Siwek
Szarlotka sypana nie wymaga przyrządzania żadnego dodatkowego ciasta, a jej przygotowanie nie sprawi trudności nikomu. Wszystko, co jest potrzebne to jabłka i kilka suchych składników. Cynamon i cukier waniliowy można dodawać wedle własnego uznania.
Szarlotka sypana. Potrzebne składniki:
- szklanka mąki pszennej
- szklanka cukru
- szklanka kaszy manny
- 1,5 kg jabłek
- cukier waniliowy
- cynamon
- 150 g masła
Szarlotka sypana. Sposób przygotowania:
- mąkę, cukier i kaszę wymieszać
- jabłka zetrzeć na tarce, dodać do nich cynamon i cukier waniliowy
- do wysmarowanej tłuszczem blachy tortowej wsypać szklankę suchych składników
- na wierzch wyłożyć połowę jabłek i znów wysypać na wierzch szklankę suchych składników
- wyłożyć drugą część jabłek i wysypać na wierzch pozostałe suche składniki
- na wierzchu ciasta wyłożyć masło pokrojone w bardzo cienkie plasterki lub starte na tarce
- szarlotkę piec około 50 min. w temperaturze 180 st. Celsjusza
Gotowe, smacznego! Jeśli spodobał ci się ten przepis, to koniecznie spróbuj także pumpkin spice latte oraz domowej quiche.
Zobacz też: Smacznego na... odcinek 8: Muffinki z płynną czekoladą
Źródło artykułu: o2pl