Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Tiramisu według Roberta Makłowicza. Zaskakujący dodatek zmienia wszystko

5

Roberta Makłowicza nie trzeba nikomu przedstawiać. Słynny szef kuchni i wielbiciel podróży na bieżąco dzieli się z fanami relacjami z wojaży po świecie. I chociaż sam jest świetnym znawcą historii, to nie ma problemu z łamaniem tradycji, a dokładnie tradycyjnych przepisów. Przykładem tego jest przepis na tiramisu.

Tiramisu według Roberta Makłowicza. Zaskakujący dodatek zmienia wszystko
Ten składnik sprawia, że tiramisu nie jest mdłe (AKPA, Pexels, Podlewski)

Tiramisu to najsłynniejszy deser włoskiej kuchni. Jednak wielu z nas kojarzy się z ciężkim daniem, nasączonym mocną kawą i alkoholem. Przez to często w smaku wydaje się mdły. Przepis Roberta Makłowicza pozbawiony jest tej ciężkości dzięki dodaniu soku i skórki z pomarańczy.

Tiramisu Roberta Makłowicza - składniki:

  • 1 opakowanie biszkoptów podłużnych,
  • 1 opakowanie serka mascarpone,
  • 1 kieliszek likieru pomarańczowego (lub innego alkoholu, najlepiej likieru),
  • 2-3 łyżki cukru pudru,
  • 1 filiżanka parzonej kawy,
  • Sok z 1 całej pomarańczy,
  • Świeża skórka z pomarańczy,
  • 1 laska wanilii,
  • Kakao,
  • Szczypta soli

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Nigella: ugotuj, zjedz, powtórz

Tiramisu Roberta Makłowicza - sposób przyrządzenia:

  • W formie do ciasta ułóżcie biszkopty. Najlepiej sprawdzi się dość wysoka forma, np. do tortów lub zwykłe naczynie żaroodporne.
  • Zaparzcie jedną filiżankę kawy. Dobrze sprawdzi się kawa mielona, a najlepiej świeżo mielona z ekspresu.
  • Do miski wyłóżcie serek mascarpone, skórkę z pomarańczy i cukier puder. Wymieszajcie za pomocą miksera.
  • Następnie doprawcie masę likierem, szczyptą soli i wanilią. Gdyby okazała się być zbyt gęsta, dolejcie sok z pomarańczy.
  • Ułożone w formie biszkopty zalejcie filiżanką kawy.
  • Przygotowaną masę wyłóżcie na biszkopty i wyrównajcie szpatułką. Posypcie skórką z pomarańczy i na koniec posypcie gorzką czekoladą lub kakao.
  • Formę z tiramisu przykryjcie folią i odstawcie do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc

i gotowe! Im dłużej w lodówce będzie leżeć ciasto, tym łatwiej będzie je Wam przekroić. Co ważne - tiramisu nie powinno być przechowywane zbyt długo, najlepiej zjeść je najpóźniej następnego dnia.

Autor: EWS
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Ksiądz pokazał kopertę. "Nie chodzi tylko o pieniądze"
"Córeczki na ciebie czekają". Rozpaczliwy apel siostry Michała
Zamiast do mycia naczyń, wykorzystaj do mycia podłogi. Zapomnisz o smugach
Pokazali, co zrobił kierowca. "Skrajnie nieodpowiedzialne"
"Ksiądz kazał dać coś ministrantom do puszki". Proboszcz komentuje
Pralka hałasuje podczas prania? Tak błyskawicznie rozwiążesz problem
Strach pasażerów w Łodzi. Są zastraszenie przez kontrolerów?
Magdalena Fręch odpada z Australian Open. Przegrała z Rosjanką
Kibice mówią "dość" ws. Szpakowskiego. Te wpadki przelały czarę goryczy
Rosjanie zmienili taktykę. Zapowiadają atak. Znów aktywna propaganda
Kluczyk do samochodu ma wiele ukrytych funkcji. Wielu z nich nawet nie znasz
29-latek został odnaleziony przez służby. Tragiczny finał
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić