W ten sposób też przyrządzisz ciasto. Przepis na wielkanocną babkę gotowaną

0

Choć większość osób przygotowuje wielkanocne baby w tradycyjny sposób, warto spróbować również alternatywnej wersji. Zamiast pieczenia można ją... ugotować. Przygotowane w ten sposób ciasto dosłownie rozpływa się w ustach. Palce lizać!

W ten sposób też przyrządzisz ciasto. Przepis na wielkanocną babkę gotowaną
W ten sposób też przyrządzisz ciasto. Przepis na wielkanocną babkę gotowaną (YouTube)

Wielkanocna babka... gotowana? Zgadza się! To doskonała metoda na przygotowanie tego tradycyjnego świątecznego ciasta w niekonwencjonalny sposób. Jedyne z czym musisz się liczyć to to, że znika z talerza w tempie ekspresowym! Uwaga, potrzebujesz specjalnej formy do babki gotowanej.

Wielkanocna babka gotowana. Składniki:

  • 1 szklanka (160 g) mąki pszennej np. Szymanowskiej typ. 480
  • około 4/5 szklanki (200 g) cukru drobnego lub pudru
  • około 4/5 szklanki (160 g) skrobi ziemniaczanej
  • 250 g masła lub ewentualnie margaryny
  • 6 większych jajek lub 7 małych
  • 2 łyżki spirytusu lub wódki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2-3 krople olejku np. cytrynowego lub pomarańczowego
  • odrobina masła i bułki tartej do wysmarowania od środka formy

Wielkanocna babka gotowana. Wykonanie:

  • W misce dokładnie wymieszaj: mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i sól.
  • Oddziel żółtka od białek. Białka odłóż na bok w osobnej misce (będziesz je ubijać na sztywno na samym końcu, przed wylaniem masy do formy). 
  • Żółtka umieść w misie miksera, dorzuć cukier. Ubijaj na wysokiej mocy miksera tak długo, aż cukier całkowicie rozpuści się w żółtkach i powstanie puszysta masa - jeśli używasz cukru pudru, to efekt osiągniesz w ciągu kilku minut. 
  • Zmniejsz odrobinę moc miksera i do puchu z żółtek i cukru dodaj bardzo miękkie lub roztopione i całkowicie przestudzone masło.
  • Kiedy powstanie jednolita masa, dodaj dwie łyżki spirytusu lub wódki oraz kilka kropel ulubionego olejku, np. cytrynowego. Miksuj całość tylko chwilę. 
  • Do masy maślanej zacznij dodawać mieszankę mąk, która została przygotowana w pierwszej kolejności.
  • Sypkie składniki wsypuj na kilka razy. Po każdej porcji mieszaj ciasto przy pomocy szpatułki. 
  • Po dodaniu całej mieszanki mąk pora na ubicie na sztywno odłożonych wcześniej białek.
  • Białka ubijaj najlepiej w szklanej lub w metalowej misce. Użyj bardzo dobrze umytych i osuszonych mieszadeł.
  • Zacznij od niskich obrotów miksera, a po około 5 sekundach zacznij je zwiększać, aż do najwyższych.
  • Do ciasta porcjami dodawaj ubite na sztywno białka, delikatnie mieszaj szpatułką. 
  • Przygotuj formę do babki gotowanej.
  • Foremkę bardzo dokładnie wysmaruj od środka miękkim masłem - staraj się dotrzeć do każdego zakamarka.
  • Wsyp bułkę tartą. Obtocz nią cały środek, a nadmiar wysyp. 
  • Delikatnie przełóż ciasto do formy i wyrównaj jego powierzchnię - ciasto jest dość gęste, nie lejące. 
  • Formę z babką zamknij przykrywką od kompletu.
  • Duży garnek (minimum 18 cm wysokości i 25 cm średnicy) wypełnij do połowy wodą (najlepiej gorącą).
  • W garnku umieść zamkniętą foremkę z babką (foremka ma być zanurzona mniej więcej do 3/4, by woda nie dotarła do zamknięcia).
  • Garnek przykryj następnie dobrze dopasowaną przykrywką z odprowadzaniem pary (mały otwór w przykrywce, by ta nie poodskakiwała w trakcie gotowania).
  • Garnek z foremką i przykrywką umieść na płycie.
  • Ustaw wysoką moc palnika, by woda w garnku jak najszybciej się zagotowała.
  • Od tego momentu gotuj babkę przez równo 90 minut.
  • Ustaw taką moc palnika, by woda cały czas się gotowała (nie za mocno, ale też nie może tylko lekko "mrugać").
  • Przez cały czas gotowania babki nie zdejmuj przykrywki z garnka. 
  • Po półtorej godziny gotowania, można od razu wyjąć formę z garnka i otworzyć przykrywkę od foremki.
  • Po kilku minutach ostrożnie przełóż babkę na kratkę do studzenia wypieków.
Autor: KLS
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić