Kotlety mielone z ziemniakami w środku? Tak! Dodanie właśnie tego składnika sprawi, że nie nadążysz ze smażeniem, tak szybko będą znikać z talerzy. Zakochają się w nich nawet mama i babcia! Sprawdź, jak zaskoczyć największe mistrzynie gotowania. Palce lizać!
Kotlety mielone z ziemniakami. Składniki:
- 800 g mięsa mielonego z filetu kurczaka lub indyka
- 1 cebula, starta na tarce
- 2 duże (300 g) ziemniaki, ugotowane i utłuczone na puree
- 2 łyżki stołowe zieleniny (koperku, natki pietruszki, szczypiorku), drobno posiekanej
- 2-3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- sól i czarny pieprz mielony, dla dodania smaku
- mąka bezglutenowa do panierowania
- olej roślinny do smażenia
Czytaj też: One zdecydowanie nie są fit. Ale jakie pyszne! Przepis na ciastka z masłem orzechowym i preclami
Kotlety mielone z ziemniakami. Wykonanie:
- Do dużej miski dodać mielone mięso, startą cebulę, puree z ziemniaków, zieleninę i czosnek. Przyprawić solą oraz pieprzem.
- Zawartość miski wymieszać w jednorodną masę. Z masy formować nieduże owalne kotlety.
- Kotlety panierować w mące. Nadmiar strzepnąć. Kotlety smażyć na rozgrzanym tłuszczu do zarumienienia z każdej strony.
- Gdy kotlety są jeszcze surowe w środku, zmniejszyć ogień. Patelnię z kotletami nakryć pokrywką. Dusić jeszcze 15-20 minut.
- Podawać z soczystymi surówkami warzywnymi.
Takie kotlety ucieszą podniebienia wszystkich gości. Życzymy smacznego!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Autor: KLS
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.