Zaskakujący składnik do kotletów mielonych. Ten przepis zmienia wszystko

18

Zastanawiasz się, dlaczego kotlety mielone często tracą jakość smaku? Ten przepis sprawi, że zapomnisz o problemie. Wystarczy dodać do nich... ziemniaki. Podziękujesz później.

Zaskakujący składnik do kotletów mielonych. Ten przepis zmienia wszystko
Zdjęcie ilustracyjne (YouTube)

Kotlety mielone z ziemniakami w środku? Tak! Dodanie właśnie tego składnika sprawi, że nie nadążysz ze smażeniem, tak szybko będą znikać z talerzy. Zakochają się w nich nawet mama i babcia! Sprawdź, jak zaskoczyć największe mistrzynie gotowania. Palce lizać!

Kotlety mielone z ziemniakami. Składniki:

  • 800 g mięsa mielonego z filetu kurczaka lub indyka
  • 1 cebula, starta na tarce
  • 2 duże (300 g) ziemniaki, ugotowane i utłuczone na puree
  • 2 łyżki stołowe zieleniny (koperku, natki pietruszki, szczypiorku), drobno posiekanej
  • 2-3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • sól i czarny pieprz mielony, dla dodania smaku
  • mąka bezglutenowa do panierowania
  • olej roślinny do smażenia

Kotlety mielone z ziemniakami. Wykonanie:

  • Do dużej miski dodać mielone mięso, startą cebulę, puree z ziemniaków, zieleninę i czosnek. Przyprawić solą oraz pieprzem.
  • Zawartość miski wymieszać w jednorodną masę. Z masy formować nieduże owalne kotlety.
  • Kotlety panierować w mące. Nadmiar strzepnąć. Kotlety smażyć na rozgrzanym tłuszczu do zarumienienia z każdej strony.
  • Gdy kotlety są jeszcze surowe w środku, zmniejszyć ogień. Patelnię z kotletami nakryć pokrywką. Dusić jeszcze 15-20 minut.
  • Podawać z soczystymi surówkami warzywnymi.

Takie kotlety ucieszą podniebienia wszystkich gości. Życzymy smacznego!

Autor: KLS
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić