Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
SSŃ
|

Zasmażana młoda kapusta jak u babci. Nie ma lepszego dodatku do obiadu

25
Podziel się:

Sezon na młodą kapustę nie trwa długo, trzeba go zatem wykorzystać jak najlepiej. Najlepszym sposobem będzie przygotowanie kapusty zasmażanej. W sezonie wiosenno-letnim to wprost niezastąpiony dodatek do obiadu. Z tym przepisem danie będzie smakować dokładnie tak, jak u babci!

Zasmażana młoda kapusta jak u babci. Nie ma lepszego dodatku do obiadu
Przepis na młodą kapustę zasmażaną (Getty Images, " Darius Dzinnik")

Można powiedzieć, że młoda kapusta to warzywo idealne. Ma niewiele kalorii, jest za to bogatym źródłem witamin, minerałów i błonnika. Nie zapomnijmy też o jej niezwykłych walorach smakowych. Z młodej kapusty można przygotować wiele pysznych potraw, nic jednak nie zastąpi tradycyjnej, zasmażanej kapusty z boczkiem. Do schabowego czy golonki będzie jak znalazł!

Przepis na zasmażaną młodą kapustę jak u babci. Potrzebne składniki

  • 1 główka młodej kapusty
  • 250 g wędzonego boczku
  • 1,5 szklanki bulionu
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 1 łyżka mąki
  • 50 g masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 0,5 łyżeczki kminku
  • Pęczek koperku
  • Sól, pieprz

Przepis na zasmażaną młodą kapustę jak u babci. Sposób przygotowania

  • Kapustę umyj drobno i poszatkuj
  • Kapustę przełóż do garnka, zalej bulionem, dodaj kminek, dopraw solą i pieprzem. Gotuj przez ok. 10 min, aż kapusta zmięknie
  • Boczek i cebulę pokrój w kostkę
  • Na patelni podsmaż boczek, a gdy wytopi się z niego tłuszcz, dorzuć cebulę. Podsmażaj, aż cebula się zeszkli
  • Do boczku i cebuli dodaj masło. Gdy się rozpuści, dosyp mąkę i dokładnie wymieszaj, by powstała gładka zasmażka. Podlej niewielką ilością wody z kapusty i ponownie wymieszaj
  • Zawartość patelni przełóż do garnka z kapustą, wszystko zagotuj
  • Na koniec dopraw do smaku i dodaj posiekany koperek

Tak przygotowaną młodą kapustę można pałaszować bez żadnych dodatków, ale może być ona także alternatywą dla surówki do obiadu. Smacznego!

Zobacz także: Prosto z grilla. Same sztosy!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(25)
Kazik Kozik
4 tyg. temu
Moja babcia prowadziła melinę i sprzedawała tam wódkę.Dlatego o mojej babci mówili: idę kupić flaszkę u babci.
Jasm
miesiąc temu
Moja Babcia nigdy nie dodawała boczku. Była śmietana i na masełku, ale wtedy te rzeczy miały inny smak.
redahtosze
miesiąc temu
to jest kapuśniak z młodej kapusty z zasmażką na boczku a nie zasmażana kapusta
Hiacynt
miesiąc temu
A po co paskudzić pyszną młodą kapustę boczkiem, mąką i cukrem?
Władysław
miesiąc temu
Jak się myje drobno kapustę?
RUDOLF
miesiąc temu
Kapusta bez marchewki? smaczna i ładnie wygląda. Jak mi koper,marchew urośnie w ogrodzie to zrobię a kapustę kupię na targu od pani ,która ma swoje warzywa.Wszelkiej maści markety gdzie pomieszane są warzywa Polskie i innych krajów nie kupuję!!
jurek
miesiąc temu
Srednio-drobno kroję obsmażam na maśle do gara parę minut i łyżka przecieru i zasmażka
Anka
miesiąc temu
Nie można pokroić za bardzo drobno no wyjdzie papka
Mick
miesiąc temu
To na pewno przepis na duszoną kapustę a nie na kapuśniak?
Danuta
miesiąc temu
Kapusta świerza czy kiszona lubi smalec,a nie masła czy olej to wyniosłam z domu,ale ogólnie kapusta zasmażana jest pycha
Violka
miesiąc temu
Uwielbiam młodą, zieloną kapuste i często gotuję w sezonie
aaa
miesiąc temu
Boczek, bulion i masło to chyba nie z tego przepisu. Może jakiś wynalazek MG ?
Elżbieta Elzb...
miesiąc temu
Ja do młodej kapustki dodaje kwaśne jabłka tak na zakwaszenie
Tesia
miesiąc temu
Kapusta,sól,pieprz świerzo zmielony ,cukier ,ocet 10% , smalec troche wody tylko tyle żeby kapusta się nie przpaliła dusić w własnym pod przykryciem tak długo dopuki własny sos nie puści potem odkryć ,musi być chrupiąca.
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić