aktualizacja 

Zasmażana młoda kapusta jak u babci. Nie ma lepszego dodatku do obiadu

56

Sezon na młodą kapustę nie trwa długo, trzeba go zatem wykorzystać jak najlepiej. Najlepszym sposobem będzie przygotowanie kapusty zasmażanej. W sezonie wiosenno-letnim to wprost niezastąpiony dodatek do obiadu. Z tym przepisem danie będzie smakować dokładnie tak, jak u babci!

Zasmażana młoda kapusta jak u babci. Nie ma lepszego dodatku do obiadu
Przepis na młodą kapustę zasmażaną (Getty Images, " Darius Dzinnik")

Można powiedzieć, że młoda kapusta to warzywo idealne. Pasuje do wielu przepisów kulinarnych. Ma niewiele kalorii, jest za to bogatym źródłem witamin, minerałów i błonnika. Nie zapomnijmy też o jej niezwykłych walorach smakowych. Z młodej kapusty można przygotować wiele pysznych potraw, nic jednak nie zastąpi tradycyjnej, zasmażanej kapusty z boczkiem. Do schabowego czy golonki będzie jak znalazł!

Przepis na zasmażaną młodą kapustę jak u babci. Potrzebne składniki

  • 1 główka młodej kapusty
  • 250 g wędzonego boczku
  • 1,5 szklanki bulionu
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 1 łyżka mąki
  • 50 g masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 0,5 łyżeczki kminku
  • Pęczek koperku
  • Sól, pieprz

Przepis na zasmażaną młodą kapustę jak u babci. Sposób przygotowania

  • Kapustę umyj drobno i poszatkuj
  • Kapustę przełóż do garnka, zalej bulionem, dodaj kminek, dopraw solą i pieprzem. Gotuj przez ok. 10 min, aż kapusta zmięknie
  • Boczek i cebulę pokrój w kostkę
  • Na patelni podsmaż boczek, a gdy wytopi się z niego tłuszcz, dorzuć cebulę. Podsmażaj, aż cebula się zeszkli
  • Do boczku i cebuli dodaj masło. Gdy się rozpuści, dosyp mąkę i dokładnie wymieszaj, by powstała gładka zasmażka. Podlej niewielką ilością wody z kapusty i ponownie wymieszaj
  • Zawartość patelni przełóż do garnka z kapustą, wszystko zagotuj
  • Na koniec dopraw do smaku i dodaj posiekany koperek

Tak przygotowaną młodą kapustę można pałaszować bez żadnych dodatków, ale może być ona także alternatywą dla surówki do obiadu. Smacznego!

Zobacz także: Prosto z grilla. Same sztosy!
Autor: SSŃ
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić