aktualizacja 

Domek Baby Jagi. Przepis na ulubione ciasto PRL-u

17

Uwielbiasz serniki na bez pieczenia? Ten przepis skarnie Twoje serce! Domek Baby Jagi był prawdziwym hitem w PRL-u. Jest banalnie prosty, a do jego przygotowania potrzeba zaledwie kilku składników. Nie czekaj i zrób go już dziś!

Domek Baby Jagi. Przepis na ulubione ciasto PRL-u
Zdjęcie ilustracyjne (YouTube)

Domek Baby Jagi? Brzmi strasznie... Ale w rzeczywistości to bardzo słodki przysmak rodem z PRL-u. Dzieci go uwielbiają za niesamowity, kremowo-kakaowy smak. Przenieś się w czasie już dziś! Smacznego!

Domek Baby Jagi. Składniki:

  • 40-50 dag twarogu (powinien być 3-krotnie zmielony)
  • 3-4 łyżki cukru pudru + można dodać 1 łyżkę ekstraktu waniliowego lub cukier wanilinowy
  • 100 g masła
  • 2 łyżki kakao herbatniki kakaowe lub jasne typu petit beurre
  • polewa czekoladowa i biała (mogą być gotowe) - można też rozpuścić w osobnych miseczkach białą i gorzką czekoladę z niewielką ilością śmietanki 30%

Domek Baby Jagi. Wykonanie:

  • Ser miksujemy z cukrem i stopionym masłem.
  • Dzielimy masę na dwie części.
  • Do jednej dodajemy kakao.
  • Na dużym kawałku folii aluminiowej układamy mniejszy od niej prostokąt z herbatników (3 x 6 ciastek).
  • Smarujemy herbatniki białą masą serową.
  • Przykrywamy je drugą warstwą herbatników i nakładamy kakaową masę serową.
  • Podnosimy folię z obu stron i składamy z ciasta "chatkę", zaciskamy mocno u góry brzegi folii.
  • Odstawiamy ciasto na noc do lodówki.
  • Następnego dnia wyjmujemy je z folii, oblewamy polewą, kroimy w plastry.
  • Smacznego!
Autor: KLS
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić