Dlaczego hoduje się strusie? „Dla jaj!” – odpowiada z błyskiem w oku Katarzyna Michnowska, która od ponad trzech dekad prowadzi nietypowe gospodarstwo w samym sercu Kaszub. Ale to nie żart – choć jaja strusie rzeczywiście robią wrażenie. Jedno waży nawet dwa kilogramy i odpowiada zawartości ponad dwóch tuzinów kurzych jaj. Taka porcja wystarczy, by nakarmić całą rodzinę... albo ekipę telewizyjną. Przekonał się o tym prowadzący program „Jędrek NieNaŻarty”, który postanowił zmierzyć się z przygotowaniem strusiej jajecznicy – zadanie wcale nie tak proste, jak mogłoby się wydawać. Twarda skorupa, gigantyczna porcja, nietypowy smak – jajko strusia to nie tylko ciekawostka kulinarna, ale i prawdziwe wyzwanie. A to dopiero początek opowieści o tych niezwykłych ptakach, których hodowla kryje w sobie więcej niespodzianek, niż można się spodziewać. Zobacz więcej w Telewizji WP.