Rozkoszny przerażony cenami. "Bulwa selera kosztuje więcej niż pół kilo kurczaka"
Uwielbiany przez setki tysięcy internautów influencer kulinarny Rozkoszny w rozmowie z nami przyznaje, że przerażają go wysokie ceny produktów żywnościowych w Polsce. Mistrz sernika baskijskiego zwraca uwagę na wysoką cenę warzyw oraz jednego szczególnie bliskiemu jego sercu produktu. Zobaczcie nasz materiał wideo.
Michał Korkosz, znany w sieci jako Rozkoszny, bez wątpienia jest jednym z najbardziej popularnych influencerów kulinarnych w naszym kraju. Jego kreatywnością i niezwykłymi przepisami, które w ostatnich latach podbiły serca Polaków, zachwycili się też producenci nowego programu "MasterChef Nastolatki".
Zaproponowali Korkoszowi udział w pierwszym sezonie programu - o czym również opowiedział nam podczas wywiadu. Cała rozmowa z Rozkosznym ukaże się we wtorek 11 czerwca na kanale Wirtualnej Polski na YouTube.
Podczas rozmowy zapytaliśmy kulinarnego mistrza o temat, który elektryzuje miliony Polaków, czyli o wysokie ceny produktów żywnościowych. Czy po standardowych zakupach Korkosza przeraża to, co widzi na paragonie?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Rozkoszny przerażony wysokimi cenami w Polsce. Zwraca uwagę na horrendalną cenę masła
Widzę, jak jedzenie drożeje. Składnikiem, którego ceny bardzo monitoruję, jest masło. Ten mój ukochany składnik kiedyś kosztował 4 złote, a nawet mniej. A teraz czasami idę do sklepu i widzę: 12 złotych. I wiem, że akurat tego dnia muszę kupić 3 kostki masła, bo np. cała jedna jest potrzebna na ciasto - to już się robi kilkadziesiąt złotych. Wtedy sobie myślę, że jak ktoś ma bardzo dużą rodzinę i tych żołądków naprawdę jest sporo do wykarmienia, to ten koszyk trochę kosztuje. Ja mieszkam sam i te zakupy są duże ze względu na moją pracę, ale jednak nie muszę wykarmić całej armii, więc to jednak jest trochę przerażające, w którą stronę to idzie - powiedział nam Korkosz.
Nie jest też tajemnicą, że Rozkoszny jest znany z promowania przepisów wegetariańskich w mediach społecznościowych. Jak oceniłby więc ceny warzyw?
Warzywa są bardzo drogie i mnie to wręcz szokuje. I... to też dużo daje do myślenia. Na przykład bulwa selera to nie jest jakieś wymyślne warzywo, a kosztuje więcej niż opakowanie pół kilograma kurczaka. Zadaję sobie więc pytanie, co musi być w tym kurczaku, a co jest w tym selerze. To też zostawiam ludziom do oceny, co może być dla nich zdrowsze - dodał Rozkoszny.
A jak według Korkosza, który bardzo dużo podróżuje po świecie, na tle innych krajów wypada Polska, jeśli chodzi o ceny? I dlaczego polecałby kupować warzywa raczej na bazarku, niż w hipermarkecie? Na te pytania odpowiedzi również znajdziecie w naszym materiale wideo powyżej.
Zobaczcie też nasz ostatni wywiad z gwiazdą ze studia Wirtualnej Polski. Gościnią była Maja Ostaszewska. Aktorka opowiedziała nam m.in. jak pracowało jej się na planie hitowego filmu Netflixa "Kolory zła: Czerwień", dlaczego tak mocno przeżyła premierę filmu "Zielona granica" oraz jak wspomina współpracę z Patrykiem Vegą. Zobaczcie nasz cały wywiad z Ostaszewską.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Maja Ostaszewska: Cieszę się, że TVP w końcu zostało odpolitycznione. Dobrze było tam wrócić
Filip Borowiak, dziennikarz o2.pl