Katarzyna Krupka
Katarzyna Krupka| 

Bezlitośnie niszczy kolagen. To dlatego masz tyle zmarszczek

244

Niszczą kolagen i przyczyniają się do szybszego starzenia się naszej skóry. Oto produkty, które negatywnie wpływają na cerę. Lepiej raz na zawsze wyeliminuj je ze swojego jadłospisu.

Bezlitośnie niszczy kolagen. To dlatego masz tyle zmarszczek
Zupki instant nie powinny gościć na stałe w naszym menu (lingqi xie)

Żywność z wysokim indeksem glikemicznym

Nadmierne spożywanie białego pieczywa czy białego makaronu może przyspieszać proces starzenia się organizmu oraz powodować pojawienie się wyprysków skórnych i zmarszczek. Są to produkty o wysokim indeksie glikemicznym, które podnoszą stężenie cukru w krwiobiegu. Prowadzi to glikacji, czyli wyniszczenia białek podporowych skóry – kolagenu i elastyny.

Wyroby mięsne

Mięso i jego przetwory, takie jak kiełbasa czy wędlina mogą zawierać szkodliwe azotyny i azotany, które przyczyniają się do rozwoju stanów zapalnych w organizmie i powstawania zmarszczek. Uszkadzają też naszą skórę. W przetworzonym mięsie znajdziemy znaczne ilości sodu, który powoduje wysuszenie skóry i osłabia wytwarzanie cennego kolagenu.

Cukier i słodziki

Cukier i jego pozornie zdrowsze zamienniki wpływają negatywnie na kondycję zdrowotną naszej skóry. Te szkodliwe substancje znajdziemy m.in. w słodyczach, gotowych sosach, napojach, jogurtach czy zupach instant. Regularne sięganie po tego typu produkty zaburza gospodarkę hormonalną i może mieć związek z pojawieniem się trądziku. Poza tym cukier i sztuczne słodziki biorą czynny udział w procesie glikacji, przez co osłabiają siłę i elastyczność elastyny i kolagenu. Sprawia to, że nasza skóra szybciej się starzeje.

Wyroby piekarnicze

Zarówno słodkie, jak i słone wypieki są wytwarzane ze zbóż pochodzących z wysokiego przemiału. Ciastka, drożdżówki i słodkie bułki mają bardzo niską zawartość błonnika pokarmowego i innych cennych składników, które usuwają toksyny z organizmu i zapobiegają powstawaniu wyprysków skórnych. Produkty piekarnicze wyprodukowane z białej mąki mają w swoim składzie znaczne ilości cukrów prostych. Ich stała obecność w diecie wpływa niekorzystnie na nasze gruczoły łojowe oraz niszczy elastynę i kolagen, dzięki którym skóra jest bardziej sprężysta i mniej pomarszczona.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić