Ceniony przysmak. Niewielu wie, że zawiera w sobie śmiertelną truciznę

16

Polacy kochają egzotyczne dania. Produkty do ich przygotowania na szczęście można dziś kupić już w każdym supermarkecie lub sklepach oferujących wyroby z różnych stron świata. Ostatnio modna stała się kuchnia nigeryjska, ale uwaga – na niektóre artykuły spożywcze należy uważać.

Maniok zawiera w sobie cyjanek
Maniok zawiera w sobie cyjanek (Getty Images)

Smażone banany to popularna w Nigerii przekąską. Niestety, ten pyszny deser jest smażony w głębokim tłuszczu. Potrawy przygotowywane w ten sposób zawierają tłuszcze trans i podnoszą poziom złego cholesterolu LDL we krwi. Nadmiar cholesterolu prowadzi do rozwoju miażdżycy, a nawet do zawału serca i udaru mózgu

Potrawy z zachodniej Afryki pachną wieloma wyrazistymi przyprawami. Wśród nich znajdziemy papryczkę chili, pieprz oraz sól. Z solą nie należy przesadzać, ponieważ jej nadmiar zwiększa ryzyko nadciśnienia i chorób serca. Z kolei zbyt duża ilość pieprzu może podrażnić śluzówkę żołądka lub wywołać wrzody. Poza tym nadmiar pieprzu w codziennej diecie może zaszkodzić naszej wątrobie.

Najpopularniejszą potrawą w Nigerii jest fufu, danie przyrządzane z mąki maniokowej. Bulwy manioku są suszone i przerabiane na granulki lub mąkę. Przygotowując potrawy z manioku, należy pamiętać, żeby nie spożywać tego warzywa na surowo.

W świeżych korzeniach niektórych odmian tej rośliny występuje cyjanek (20-100 mg/kg). 50 mg tej trującej substancji to dawka śmiertelna. Żeby uniknąć zatrucia cyjankiem, bulwy i liście manioku powinny być moczone w wodzie przez ok. 24 godziny.

Autor: KAM
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić