Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
Kamil S. Sikora
|

Chroni przed rakiem jelita grubego. Lekarze zalecają jeść codziennie

12
Podziel się:

Rak jelita grubego to drugi najczęstszy nowotwór w Polsce, a lekarze ostrzegają, że z roku na rok liczba diagnozowanych przypadków wzrasta. Okazuje się jednak, że nasze nawyki żywieniowe mogą zmniejszać lub zwiększać ryzyko rozwoju tego groźnego nowotworu. Naukowcy odkryli, jaki składnik diety może nam w tym pomóc.

Chroni przed rakiem jelita grubego. Lekarze zalecają jeść codziennie
Jajka to doskonałe źródło kwasu foliowego (Licencjodawca, © 2021 Annick Vanderschelden)

Rak jelita grubego nazywany jest cichym zabójcą, gdyż pojawienie się jego objawów zwykle wskazuje na to, że choroba jest już na zaawansowanym etapie. To podstępny przeciwnik, który przez wiele lat może rozwijać się w ukryciu. Znakiem ostrzegawczym jest zmiana charakteru i rytmu wypróżnień. Pojawiają się zaparcia oraz ciemnoczerwona krew w stolcu.

W grupie ryzyka rozwoju znajdują się osoby obciążone genetycznie, u których w rodzinie diagnozowane były przypadki tego typu nowotworu. Ogromne znaczenie mają również choroby i stany zapalne jelit, które mogą przyczyniać się do rozwoju komórek rakowych. Większą zapadalność na raka jelita grubego zauważa się też wśród osób otyłych, które są mało aktywne fizycznie, a ich dieta obfituje w wysokoprzetworzoną, niezdrową żywność. Narażeni są również palacze.

Aby zminimalizować ryzyko rozwoju tej choroby najważniejsza jest zmiana naszego stylu życia. Naukowcy zauważyli również, że ogromne znaczenie w profilaktyce przeciwnowotworowej ma kwas foliowy. Badacze przeprowadzili ankietę dotyczącą nawyków żywieniowych prawie pół miliona dorosłych Amerykanów. Ankieta pozwoliła stwierdzić, jaką dzienną dawkę kwasu foliowego przyjmowali jej uczestnicy. W ciągu kolejnych 10 lat naukowcy zbierali kolejne informacje – tym razem dotyczące zachorowalności na raka jelita grubego wśród badanych. Okazało się, że osoby przyjmujące co najmniej 900 mikrogramów kwasu foliowego dziennie miały aż o 30 proc. niższe ryzyko zachorowania na ten typ nowotworu niż osoby spożywające mniej niż 200 mikrogramów dziennie.

Kwas foliowy może być dostarczany wraz z pożywieniem. Dlatego lekarze polecają, by zwracać uwagę na produkty, które zawierają go najwięcej. Znajdziemy go w warzywach liściastych, soczewicy, fasoli, burakach, orzechach, a także przede wszystkim w żółtkach jaj. Może być również suplementowany, ale należy pamiętać, że jego suplementacja powinna być skonsultowana z lekarzem.

Wyniki badań zostały opublikowane w na łamach czasopisma "American Journal of Clinical Nutrition".

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(12)
int
4 tyg. temu
Na frasunek najlepszy jest trunek a antidotum to tabletki od bólu głowy które są tanie.
Koń Polski
miesiąc temu
To tsk jak masło cxy mmargaryna Doktory imówvie dię w końcu alno nauczcie. Gdyby jajka były złe to piskle nie powinno się urodzić. Ale spoko bo jak Unia da zezwolenie produkcji jajek tylko Niemcom i Francuzom to problem sxkodliwości zniknie i będą dostępne tlko na czarnym runku
Pawel
2 miesiące temu
Kwas foliowy znajduje się w zielonej sałacie i jest konieczny do życia abu odbudować uklad krwiot...wórczy , rukola nie. Przestańcie rozpowszechniać te bzdury!
Antylopa
2 miesiące temu
Od jajek nie ma sie miażdżycy(kto to w ogole wymyślił?), bo zawieraja lecytyne.Mam 62 lata i od dziecka jadam jajka, bo je uwielbiam i czasem co dzien po dwa.Nie mam i nie mialam miażdżycy,nie przyjmuje żadnych lekow jak moi rowiesnicy juz garsciami.
Jalib
2 miesiące temu
To co wybrać: miażdżycę czy raka? Oto jest pytanie!
Damian
2 miesiące temu
Dokładnie tak było nie dawo pisali że jajka 2 razy w tygodniu można, bo miażdżyca teraz już nie szkodliwe można jeść codziennie. Piszą nawet nie wiedzą co piszą aby coś napisać.
Anula 1969
2 miesiące temu
U mnie lekarze przyczynili się do WZJG i drożdżycy jelita grubego nadmiarem antybiotyków które podawano mi nieprawidłowo w kierunku bakterii H.pylori skutkiem czego bakteria była aktywna przez 8 lat niszcząc układ pokarmowy a antybiotyki tylko dobiły mnie.Potem ukrywali błąd wciskając mi jelito drażliwe sama zrobiłam badania i dopiero wtedy dowiedziałam się prawdy,źle dobrane antybiotyki i ich nadmiar doprowadziły też do bakterii Clostridium difficile tylko cudem żyje bo zostawiono mnie bez żadnej pomocy obecnie zmagam się z niedożywieniem na skutek dysbiozy jelitowej.
R. W.
2 miesiące temu
Kolonoskopia, to najlepsza metoda na uniknięcie raka jelita grubego. Myślę, że wiek 45 - 50 lat to pierwszy przyczynek do wykonania badania. Kolejnym są uwarunkowania rodzinne - tendencje do zachorwań na nowotwory w rodzinie, następnym niepokojące objawy (krwawienie do stolca, zaburzenia regularności wypróżniania, bóle brzucha itp). Badanie jest bardzo nieprzyjemne, ale wykonane w odpowiednim momencie może uratować życie. Mając 50 lat zrobiłem kolonoskopię po raz pierwszy. Wynik - dwa polipy dające się usunąć endoskopem, bez zmian nowotworowych. Obecnie mam 55 lat, gdybym się nie przebadał, może już by mnie nie było.
Docent Furman
2 miesiące temu
I cholesterolemia gotowa! Dzięki za dobre rady tlen... Chapeau bas!
maczetą
2 miesiące temu
Siarkowy zalatwilby sprawę.Wypali wszystko
Wędkarz
2 miesiące temu
Jedni naukowcy głoszą, że jajka są niezdrowe a inni naukowcy głoszą, że jajka są bardzo zdrowe. Teraz czekam aż nasi naukowcy z PiS-u ogłoszą kto i czym zatruł wędkarzom przynajmniej na 10 lat rzekę Odrę i doprowadził do takiej gigantycznej katastrofy ekologicznej.
Głupcy
2 miesiące temu
Dopiero niedawno pisaliście, że kwas foliowy może powodować wzrost zachorowania na raka jelita grubego a teraz piszecie , że zspobiega . Zdecydujcie więc jaka jest prawda a nie wprowadzajcie ludzi w błąd.
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić