Chroni przed rakiem jelita grubego. Lekarze zalecają jeść codziennie

Rak jelita grubego to drugi najczęstszy nowotwór w Polsce, a lekarze ostrzegają, że z roku na rok liczba diagnozowanych przypadków wzrasta. Okazuje się jednak, że nasze nawyki żywieniowe mogą zmniejszać lub zwiększać ryzyko rozwoju tego groźnego nowotworu. Naukowcy odkryli, jaki składnik diety może nam w tym pomóc.

Jajka to doskonałe źródło kwasu foliowegoJajka to doskonałe źródło kwasu foliowego
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | © 2021 Annick Vanderschelden

Rak jelita grubego nazywany jest cichym zabójcą, gdyż pojawienie się jego objawów zwykle wskazuje na to, że choroba jest już na zaawansowanym etapie. To podstępny przeciwnik, który przez wiele lat może rozwijać się w ukryciu. Znakiem ostrzegawczym jest zmiana charakteru i rytmu wypróżnień. Pojawiają się zaparcia oraz ciemnoczerwona krew w stolcu.

W grupie ryzyka rozwoju znajdują się osoby obciążone genetycznie, u których w rodzinie diagnozowane były przypadki tego typu nowotworu. Ogromne znaczenie mają również choroby i stany zapalne jelit, które mogą przyczyniać się do rozwoju komórek rakowych. Większą zapadalność na raka jelita grubego zauważa się też wśród osób otyłych, które są mało aktywne fizycznie, a ich dieta obfituje w wysokoprzetworzoną, niezdrową żywność. Narażeni są również palacze.

Aby zminimalizować ryzyko rozwoju tej choroby najważniejsza jest zmiana naszego stylu życia. Naukowcy zauważyli również, że ogromne znaczenie w profilaktyce przeciwnowotworowej ma kwas foliowy. Badacze przeprowadzili ankietę dotyczącą nawyków żywieniowych prawie pół miliona dorosłych Amerykanów. Ankieta pozwoliła stwierdzić, jaką dzienną dawkę kwasu foliowego przyjmowali jej uczestnicy. W ciągu kolejnych 10 lat naukowcy zbierali kolejne informacje – tym razem dotyczące zachorowalności na raka jelita grubego wśród badanych. Okazało się, że osoby przyjmujące co najmniej 900 mikrogramów kwasu foliowego dziennie miały aż o 30 proc. niższe ryzyko zachorowania na ten typ nowotworu niż osoby spożywające mniej niż 200 mikrogramów dziennie.

Kwas foliowy może być dostarczany wraz z pożywieniem. Dlatego lekarze polecają, by zwracać uwagę na produkty, które zawierają go najwięcej. Znajdziemy go w warzywach liściastych, soczewicy, fasoli, burakach, orzechach, a także przede wszystkim w żółtkach jaj. Może być również suplementowany, ale należy pamiętać, że jego suplementacja powinna być skonsultowana z lekarzem.

Wyniki badań zostały opublikowane w na łamach czasopisma "American Journal of Clinical Nutrition".

Wybrane dla Ciebie
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
"Zimno, boli". Ukrainka wypadła z drugiego piętra
"Zimno, boli". Ukrainka wypadła z drugiego piętra
Nie żyje Rafał Kołsut. Był gwiazdą "Ziarna"
Nie żyje Rafał Kołsut. Był gwiazdą "Ziarna"
Wyniki Lotto 04.12.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Wyniki Lotto 04.12.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Polskie piłkarki ręczne wygrały z Argentyną. Szczere słowa trenera
Polskie piłkarki ręczne wygrały z Argentyną. Szczere słowa trenera
Szukasz drzewka na święta? Prawnik mówi, na co zwrócić uwagę
Szukasz drzewka na święta? Prawnik mówi, na co zwrócić uwagę