Wystarczy pięć plasterków. Prowadzi do raka jelit, trzustki, wątroby

Uważaj na ten produkt. Nawet pięć plasterków w ciągu tygodnia może znacznie zwiększyć ryzyko chorób nowotworowych

Jak jedzenie mięsa wpływa na nasze zdrowie?Jak jedzenie mięsa wpływa na nasze zdrowie?
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Michael Tagoe

Lekarze i dietetycy od dawna ostrzegają, że niewłaściwy sposób odżywiania może przyczynić się do rozwoju wielu poważnych chorób. Dotyczy to m.in. regularnego spożywania przetworzonego mięsa, które znacznie zwiększa ryzyko nowotworów. Dowiedz się, jakie kancerogenne substancje można znaleźć w tych produktach spożywczych.

Jak poinformowała w swoim oświadczeniu Francuska Agencja ds. Żywności, Środowiska, Bezpieczeństwa i Higieny Pracy (ANSES), regularne sięganie po przetworzone mięso zwiększa ryzyko chorób nowotworowych. W tych produktach znajdziemy azotyny i azotany, które przyczyniają się powstawania szkodliwych związków nitrozowych.

Do wytworzenia szkodliwych dla zdrowia nitrozoamin dochodzi m.in. podczas obróbki termicznej, np. gotowania, smażenia mięsa zawierającego azotyn sodu oznaczany symbolem E250. Związki te mogą wytworzyć się również w kwaśnym środowisku żołądka w wyniku reakcji różnych amin i wspomnianego azotynu sodu - wyjaśniła w rozmowie z WP abcZdrowie Joanna Mulik-Buczma, psychodietetyk i technolog żywności.

Ekspertka dodaje, że Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem (IARC) oficjalnie uznała nitrozoaminy za substancje wykazujące właściwości kancerogenne. Te związki chemiczne mogą przyczynić się do rozwoju nowotworu jelita grubego, żołądka, trzustki, przełyku, nerek, wątroby, języka i pęcherza moczowego. Zdaniem ANSES, w celu uniknięcia poważnych konsekwencji zdrowotnych, w ciągu tygodnia nie należy spożywać więcej niż pięć plasterków wędliny (150 g).

W profilaktyce nowotworowej duże znaczenie ma nie tylko unikanie przetworzonego mięsa, ale również zbilansowana dieta bogata w warzywa i owoce. Szkodliwe dla naszego zdrowia jest także czerwone mięso, zwłaszcza smażone i grillowane.

Należy pamiętać, że każdy rodzaj mięsa zawiera tłuszcz, białko zwierzęce i żelazo hemowe, które w nadmiarze zwiększają ryzyko rozwoju komórek nowotworowych w naszym organizmie. Dlatego w trosce o dobrą kondycję zdrowotną potrawy mięsne warto czasem zastąpić tłustymi rybami morskimi, owocami morza i roślinami strączkowymi.

Wybrane dla Ciebie
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
"Zimno, boli". Ukrainka wypadła z drugiego piętra
"Zimno, boli". Ukrainka wypadła z drugiego piętra
Nie żyje Rafał Kołsut. Był gwiazdą "Ziarna"
Nie żyje Rafał Kołsut. Był gwiazdą "Ziarna"
Wyniki Lotto 04.12.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Wyniki Lotto 04.12.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Polskie piłkarki ręczne wygrały z Argentyną. Szczere słowa trenera
Polskie piłkarki ręczne wygrały z Argentyną. Szczere słowa trenera
Szukasz drzewka na święta? Prawnik mówi, na co zwrócić uwagę
Szukasz drzewka na święta? Prawnik mówi, na co zwrócić uwagę
Igrzyska 2026 - olimpijski ogień dotarł do Rzymu. Powrót po prawie 20 latach
Igrzyska 2026 - olimpijski ogień dotarł do Rzymu. Powrót po prawie 20 latach
Eksplozja powerbanka. Zostały tylko czarne ślady
Eksplozja powerbanka. Zostały tylko czarne ślady
Zawiózł rosyjskiego drona do domu. Myślał, że to zabawka
Zawiózł rosyjskiego drona do domu. Myślał, że to zabawka
Zmarł Leszek Gierszewski. Był jednym z najbogatszych Polaków
Zmarł Leszek Gierszewski. Był jednym z najbogatszych Polaków