Kamil S. Sikora| 

Wystarczy pięć plasterków. Prowadzi do raka jelit, trzustki, wątroby

626

Uważaj na ten produkt. Nawet pięć plasterków w ciągu tygodnia może znacznie zwiększyć ryzyko chorób nowotworowych

Wystarczy pięć plasterków. Prowadzi do raka jelit, trzustki, wątroby
Jak jedzenie mięsa wpływa na nasze zdrowie? (Licencjodawca, Michael Tagoe)

Lekarze i dietetycy od dawna ostrzegają, że niewłaściwy sposób odżywiania może przyczynić się do rozwoju wielu poważnych chorób. Dotyczy to m.in. regularnego spożywania przetworzonego mięsa, które znacznie zwiększa ryzyko nowotworów. Dowiedz się, jakie kancerogenne substancje można znaleźć w tych produktach spożywczych.

Jak poinformowała w swoim oświadczeniu Francuska Agencja ds. Żywności, Środowiska, Bezpieczeństwa i Higieny Pracy (ANSES), regularne sięganie po przetworzone mięso zwiększa ryzyko chorób nowotworowych. W tych produktach znajdziemy azotyny i azotany, które przyczyniają się powstawania szkodliwych związków nitrozowych.

Do wytworzenia szkodliwych dla zdrowia nitrozoamin dochodzi m.in. podczas obróbki termicznej, np. gotowania, smażenia mięsa zawierającego azotyn sodu oznaczany symbolem E250. Związki te mogą wytworzyć się również w kwaśnym środowisku żołądka w wyniku reakcji różnych amin i wspomnianego azotynu sodu - wyjaśniła w rozmowie z WP abcZdrowie Joanna Mulik-Buczma, psychodietetyk i technolog żywności.

Ekspertka dodaje, że Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem (IARC) oficjalnie uznała nitrozoaminy za substancje wykazujące właściwości kancerogenne. Te związki chemiczne mogą przyczynić się do rozwoju nowotworu jelita grubego, żołądka, trzustki, przełyku, nerek, wątroby, języka i pęcherza moczowego. Zdaniem ANSES, w celu uniknięcia poważnych konsekwencji zdrowotnych, w ciągu tygodnia nie należy spożywać więcej niż pięć plasterków wędliny (150 g).

W profilaktyce nowotworowej duże znaczenie ma nie tylko unikanie przetworzonego mięsa, ale również zbilansowana dieta bogata w warzywa i owoce. Szkodliwe dla naszego zdrowia jest także czerwone mięso, zwłaszcza smażone i grillowane.

Należy pamiętać, że każdy rodzaj mięsa zawiera tłuszcz, białko zwierzęce i żelazo hemowe, które w nadmiarze zwiększają ryzyko rozwoju komórek nowotworowych w naszym organizmie. Dlatego w trosce o dobrą kondycję zdrowotną potrawy mięsne warto czasem zastąpić tłustymi rybami morskimi, owocami morza i roślinami strączkowymi.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić