Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
Kamil S. Sikora
|

Wystarczy pięć plasterków. Prowadzi do raka jelit, trzustki, wątroby

306
Podziel się:

Uważaj na ten produkt. Nawet pięć plasterków w ciągu tygodnia może znacznie zwiększyć ryzyko chorób nowotworowych

Wystarczy pięć plasterków. Prowadzi do raka jelit, trzustki, wątroby
Jak jedzenie mięsa wpływa na nasze zdrowie? (Licencjodawca, Michael Tagoe)

Lekarze i dietetycy od dawna ostrzegają, że niewłaściwy sposób odżywiania może przyczynić się do rozwoju wielu poważnych chorób. Dotyczy to m.in. regularnego spożywania przetworzonego mięsa, które znacznie zwiększa ryzyko nowotworów. Dowiedz się, jakie kancerogenne substancje można znaleźć w tych produktach spożywczych.

Jak poinformowała w swoim oświadczeniu Francuska Agencja ds. Żywności, Środowiska, Bezpieczeństwa i Higieny Pracy (ANSES), regularne sięganie po przetworzone mięso zwiększa ryzyko chorób nowotworowych. W tych produktach znajdziemy azotyny i azotany, które przyczyniają się powstawania szkodliwych związków nitrozowych.

Do wytworzenia szkodliwych dla zdrowia nitrozoamin dochodzi m.in. podczas obróbki termicznej, np. gotowania, smażenia mięsa zawierającego azotyn sodu oznaczany symbolem E250. Związki te mogą wytworzyć się również w kwaśnym środowisku żołądka w wyniku reakcji różnych amin i wspomnianego azotynu sodu - wyjaśniła w rozmowie z WP abcZdrowie Joanna Mulik-Buczma, psychodietetyk i technolog żywności.

Ekspertka dodaje, że Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem (IARC) oficjalnie uznała nitrozoaminy za substancje wykazujące właściwości kancerogenne. Te związki chemiczne mogą przyczynić się do rozwoju nowotworu jelita grubego, żołądka, trzustki, przełyku, nerek, wątroby, języka i pęcherza moczowego. Zdaniem ANSES, w celu uniknięcia poważnych konsekwencji zdrowotnych, w ciągu tygodnia nie należy spożywać więcej niż pięć plasterków wędliny (150 g).

W profilaktyce nowotworowej duże znaczenie ma nie tylko unikanie przetworzonego mięsa, ale również zbilansowana dieta bogata w warzywa i owoce. Szkodliwe dla naszego zdrowia jest także czerwone mięso, zwłaszcza smażone i grillowane.

Należy pamiętać, że każdy rodzaj mięsa zawiera tłuszcz, białko zwierzęce i żelazo hemowe, które w nadmiarze zwiększają ryzyko rozwoju komórek nowotworowych w naszym organizmie. Dlatego w trosce o dobrą kondycję zdrowotną potrawy mięsne warto czasem zastąpić tłustymi rybami morskimi, owocami morza i roślinami strączkowymi.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(306)
Widz
4 miesiące temu
Wszyscy w jeden worek srają liczy się kasa nie ludzie mogą jeść truciznę ich to nie obchodzi nastały czasy że nie człowiek się liczy tylko pieniądze im więcej trucizny to większe plony rząd,ekolodzy sanepid co robią ?nic ekolodzy zajmują się czym palisz i jakie drzewo wyciąłeś a to że truciznę produkują to ich nie obchodzi,co robi sanepid ze zezwala i do puszczą trucizny w żywności No przecież wszystko w normie mordercy ile dzieci i ludzi wysłali na tamten świat bo skąd te raki od tej ich Hemingway ale co tam grunt kasa.kasa się liczy
Ola
4 miesiące temu
Od kilku lat jestem wegetarianką. Ostatnio gdy robiłam badania że zdumieniem zobaczyłam , że bardzo poprawiły mi się wyniki. Ale to co zawsze u mnie byl8 dużym problemem, to ciągła anemia. W tej chwili mam w najwyższej gran7cy hemoglobinę.
Puk puk
4 miesiące temu
Człowiek wcale nie jest mięsożerny. Ja za mięsem prawie wcale,ale kojle+skrzydełka kurze z grilla na bezpośrednim ogniu uwielbiam .Moj brat piekł na tacce i zachorowao na glejaka (4 stop. wielopost.(najgorszy rak) i zmarł, 45 lat. Sąsiad miał na dachu eternit 😪.
boczuszek
4 miesiące temu
Ciocia jadła trawę, zero mięsa i dostała raka jelita grubego..
boczuszek
4 miesiące temu
moja ciocia jadła prawie trawę i dostała raka jelita grubego...
pilot, bynajm...
4 miesiące temu
Owoce to cukier, a rak bardzo lubi cukier...
tolerancyjny
4 miesiące temu
to dlaczego dopuszcza się stosowanie tych "ulepszaczy" ?
Ocieplenie kl...
4 miesiące temu
Bil Gates - ma być tylko sztuczne mięso
68888888
4 miesiące temu
Totalne bzdury wypisuje sikora nawet ON SAM W TO NIE WIERZY ?? MOJA BABKA jadła przetworzone mięsko i żyła 102 lata ??
ciekawa
4 miesiące temu
Moja mama od 87 lat je tylko mięso i wędliny. Nie pije mleka, nie je żadnego nabiału, warzywa rzadko i tylko gotowane, bo "surowizna szkodzi". No, czasem plasterek pomidora. Nie ma raka trzustki, wątroby ani żadnej rzeczy, która jest niebezpieczna. Ewenement?
Arek
4 miesiące temu
To ja mam uważać a gdzie są urzędy które powinny nas chronić?
Rzeźnik
4 miesiące temu
Za to mięsko wyhodowane genetycznie to samo zdrowie. Tyle że zdrowie po francusku. Z marketów mięso tak działa bo tam więcej chemii niż mięsa. W Polsce na szczęście są rolnicy u których można kupić gotowe produkty z osobiście hodowanych zwierząt. Pychotka.
Billy Bramy c...
4 miesiące temu
Od lat powtarzam, że tylko owadzie mięsko jest najzdrowsze dla ludzkości.
ASIA
4 miesiące temu
Nie wiem o co w tytule chodzi, widzę zdjęcia jakiegoś produktu pokrojonego w kostki??? To o jakich 5-ciu plasterkach autor pisze???
...
Następna strona
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić