Wystarczy pięć plasterków. Prowadzi do raka jelit, trzustki, wątroby

Uważaj na ten produkt. Nawet pięć plasterków w ciągu tygodnia może znacznie zwiększyć ryzyko chorób nowotworowych

Jak jedzenie mięsa wpływa na nasze zdrowie?Jak jedzenie mięsa wpływa na nasze zdrowie?
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Michael Tagoe

Lekarze i dietetycy od dawna ostrzegają, że niewłaściwy sposób odżywiania może przyczynić się do rozwoju wielu poważnych chorób. Dotyczy to m.in. regularnego spożywania przetworzonego mięsa, które znacznie zwiększa ryzyko nowotworów. Dowiedz się, jakie kancerogenne substancje można znaleźć w tych produktach spożywczych.

Niezwykły jarmark świąteczny. Mimo 30 st. C, cztery razy dziennie pada tu śnieg

Jak poinformowała w swoim oświadczeniu Francuska Agencja ds. Żywności, Środowiska, Bezpieczeństwa i Higieny Pracy (ANSES), regularne sięganie po przetworzone mięso zwiększa ryzyko chorób nowotworowych. W tych produktach znajdziemy azotyny i azotany, które przyczyniają się powstawania szkodliwych związków nitrozowych.

Do wytworzenia szkodliwych dla zdrowia nitrozoamin dochodzi m.in. podczas obróbki termicznej, np. gotowania, smażenia mięsa zawierającego azotyn sodu oznaczany symbolem E250. Związki te mogą wytworzyć się również w kwaśnym środowisku żołądka w wyniku reakcji różnych amin i wspomnianego azotynu sodu - wyjaśniła w rozmowie z WP abcZdrowie Joanna Mulik-Buczma, psychodietetyk i technolog żywności.

Ekspertka dodaje, że Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem (IARC) oficjalnie uznała nitrozoaminy za substancje wykazujące właściwości kancerogenne. Te związki chemiczne mogą przyczynić się do rozwoju nowotworu jelita grubego, żołądka, trzustki, przełyku, nerek, wątroby, języka i pęcherza moczowego. Zdaniem ANSES, w celu uniknięcia poważnych konsekwencji zdrowotnych, w ciągu tygodnia nie należy spożywać więcej niż pięć plasterków wędliny (150 g).

W profilaktyce nowotworowej duże znaczenie ma nie tylko unikanie przetworzonego mięsa, ale również zbilansowana dieta bogata w warzywa i owoce. Szkodliwe dla naszego zdrowia jest także czerwone mięso, zwłaszcza smażone i grillowane.

Należy pamiętać, że każdy rodzaj mięsa zawiera tłuszcz, białko zwierzęce i żelazo hemowe, które w nadmiarze zwiększają ryzyko rozwoju komórek nowotworowych w naszym organizmie. Dlatego w trosce o dobrą kondycję zdrowotną potrawy mięsne warto czasem zastąpić tłustymi rybami morskimi, owocami morza i roślinami strączkowymi.

Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 22.12.2025 – losowania Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Wyniki Lotto 22.12.2025 – losowania Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Niepewna przyszłość Neymara. Wszystko przez operację kolana
Niepewna przyszłość Neymara. Wszystko przez operację kolana
Wozili ludzi na aplikację, sprawdziła ich policja. Oto wyniki kontroli
Wozili ludzi na aplikację, sprawdziła ich policja. Oto wyniki kontroli
Osiem województw zagrożonych. IMGW ostrzega
Osiem województw zagrożonych. IMGW ostrzega
Mieli zagrać mecz w Australii. Z tego powodu musieli go odwołać
Mieli zagrać mecz w Australii. Z tego powodu musieli go odwołać
Puchar Świata. Norweg triumfuje w slalomie
Puchar Świata. Norweg triumfuje w slalomie
Znieważyli starszą kobietę w autobusie. Jej syn wziął sprawy w swoje ręce
Znieważyli starszą kobietę w autobusie. Jej syn wziął sprawy w swoje ręce
Zacznie się od stycznia. Studio Lotto wprowadza zmiany
Zacznie się od stycznia. Studio Lotto wprowadza zmiany
Dają świąteczny bonus. Tak w USA zachęcają do deportacji
Dają świąteczny bonus. Tak w USA zachęcają do deportacji
Putin w błędzie? Fałszywe raporty docierają na Kreml
Putin w błędzie? Fałszywe raporty docierają na Kreml
Kościół ma powód do wstydu . Papież mówi o księżach
Kościół ma powód do wstydu . Papież mówi o księżach
Barki uziemione w kanale. Zapadlisko usunęło wodę
Barki uziemione w kanale. Zapadlisko usunęło wodę