Katarzyna Krupka
Katarzyna Krupka| 

Chroni przed rakiem jelita grubego. Warto jeść codziennie

266

Rak jelita grubego to bardzo poważne i podstępne schorzenie. Nie od dzisiaj wiadomo, że lepiej zapobiegać nowotworom niż je leczyć. Odpowiednia dieta może uchronić nas przed tego rodzaju problemami zdrowotnymi. Oto lista produktów, po które warto sięgać regularnie.

Chroni przed rakiem jelita grubego. Warto jeść codziennie
Kapusta może chronić przed rakiem jelita grubego (ullstein bild - RDB)

Cebula i czosnek

Czosnek od wielu wieków znany jest ze swoich prozdrowotnych właściwości. Poza cennymi witaminami i związkami mineralnymi znajdziemy w nim również allicynę.

Substancja ta uwalnia się, gdy pokroimy lub zmiażdżymy ząbek świeżego czosnku. Allicyna wykazuje właściwości antynowotworowe, dzięki czemu zmniejsza ryzyko raka jelita grubego, piersi i szyjki macicy.

Cebula podobnie jak czosnek jest naturalnym antybiotykiem i również może chronić organizm przed rozwojem komórek nowotworowych. Swoje zdrowotne walory cebula zawdzięcza m.in. silnemu przeciwutleniaczowi jakim jest kwercetyna.

Pomidory

Dzięki zawartości likopenu, pomidory (zwłaszcza poddane obróbce termicznej) mogą chronić przed niektórymi nowotworami i zapobiegają uszkodzeniom DNA. Antynowotworowe właściwości likopenu wielokrotnie potwierdziły wyniki badań naukowych.

Przyprawy

Kurkuma zawiera kurkuminę, a w papryczce chili występuje kapsaicyna. Dzięki tym substancjom te dwie popularne przyprawy pomagają zapobiegać rozwojowi nowotworu jelita grubego.

Owoce jagodowe

Jagody, truskawki, maliny, poziomki, grant, winogrona i żurawina to owoce, po które szczególnie warto sięgać. Kwas elagowy i antocyjany w nich zawarte, działają przeciwzapalnie, antymutagennie i przeciwutleniająco. Obniżają ryzyko nowotworów, cukrzycy typu 2 i stanów zapalnych stawów.

Warzywa kapustne

Stała obecność w diecie takich warzyw jak brokuły, kapusta, kalafior i brukselka jest bardzo przydatna w profilaktyce antynowotworowej. W warzywach kapustnych znajdziemy glukozynolany obniżające prawdopodobieństwo rozwoju raka płuc, żołądka, trzustki i jelita grubego.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić