o2-logo
Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
  • Quizy
Wróć na

Chroni przed rakiem. Lekarz zaleca jeść codziennie. Przez lata żyliśmy w błędzie

45
Podziel się

Rak jelita grubego stanowi ogromne zagrożenie dla kobiet po 45. roku życia oraz mężczyzn po 35. roku. W Polsce choruje na niego coraz więcej osób. Wśród czynników ryzyka wymienia się między innymi dietę bogatą w produkty zwierzęce, a ubogą w wapń i witaminy.

Chroni przed rakiem. Lekarz zaleca jeść codziennie. Przez lata żyliśmy w błędzie
(Getty Images)
bDyIzFGt

Objawy raka jelita

Objawy raka jelita grubego często nie są specyficzne: bóle brzucha, wzdęcia, krew w stolcu, zaparcia, biegunki. W związku z tym jego wykrycie w większości przypadków jest późne. Niestety, Polacy często je bagatelizują.

Na szczęście okazuje się, że możemy zmniejszyć ryzyko zachorowania na ten groźny nowotwór. Wystarczy stosować optymalną dietę. Wyniki opublikowanego badania przeprowadzonego przez naukowców z USA wskazują, że stosowanie diety bogatej w kwas foliowy może znacząco obniżać ryzyko rozwoju raka jelita grubego.

bDyIzFGv

Kwas foliowy ma pomóc w walce z rakiem

Kwas foliowy jest witaminą, która wspomaga i reguluje funkcjonowanie różnych komórek organizmu, szczególnie układu nerwowego, pokarmowego oraz krwionośnego. Jakie są naturalne źródła jego występowania?

bDyIzFGB

To przede wszystkim warzywa liściaste, czyli: sałata, kapusta, szpinak, brokuły. Są to również:

  • pomidory,
  • fasola,
  • soczewica,
  • buraki, orzechy
  • żółtko jajka.

Lekarze zalecają, aby te produkty codziennie gościły w naszym menu. Mitem zatem staje się zalecenie, aby unikać jajek. Dowodem na to są badania przeprowadzone już w latach 90. w USA. Wówczas rozpoczęto tam akcję wzbogacania produktów zbożowych w kwas foliowy grupie Amerykanów w średnim wieku 30-50 lat.

bDyIzFGC

*Przez kolejne dziesięć lat naukowcy zbierali informacje na temat potencjalnego zachorowania na raka jelita grubego wśród uczestników. *Wyniki opisali w czasopiśmie "American Journal of Clinical Nutrition". Pokazały one, że u osób przyjmujących duże ilości kwasu foliowego (co najmniej 900 mikrogramów dziennie) ryzyko zachorowania na raka jelita grubego było aż o 30 proc. niższe niż w przypadku stosowania diety ubogiej w kwas foliowy mniej niż 200 mikrogramów dziennie.

Zalecana dawka kwasu foliowego

Przyjmuje się, że dzienna dawka powinna wynosić około 400 mikrogramów tej witaminy. Zdaniem lekarzy, u każdego, kto stosuje dietę bogatą w warzywa oraz nabiał, nie powinno być problemów z niedoborem kwasu foliowego.

bDyIzFGW
KOMENTARZE
(45)
człowiek
2 tyg. temu
szczepionke na koronawirusa wynalezli w ciagu 6-ciu miesięcy i teraz testuja na ludziach. Na raka choryjemy juz ponad 20 -cia lat i nie ma szczepinki, bo nie chcą aby była. Bo rak wyleczony to biznes stracony, człwoeiek sie nie liczy
Sabat
2 tyg. temu
Najczęściej pojawia się ten nowotwór po 50-tce u mężczyzn nie po 35 roku życia ,objawy podane w artykule mogą sugerować również jelito drażliwe nie koniecznie nowotwór jelita grubego.Co do jajek to zawsze były zdrowe tak jak i mleko i każdy nabiał ,mięso jest również potrzebne w diecie ,ryby,warzywa ,owoce czyli wszystko co nasi przodkowie również jedli.Co nas zabija ? konserwanty i przetworzona żywność ,cukier,słodziki,olej plamowy itd
Expert
2 tyg. temu
Najpierw Masło nie zdrowe, teraz Bardzo Zdrowe. Jajka nie Zdrowe, teraz Zdrowe. Dwutlenek Wegla potrzebny dla Ekosystemu, teraz Nie potrzebny i bardzo Bee. Ktoś mnie całe życie oszukuje i doradza tylko że na doradzaniu SIĘ zna jak ja na gotowaniu :)
bDyIzFGX
olo
2 tyg. temu
Ze szczepionkami będzie to samo.Teraz sa super bezpieczne , za 10 lat opublikują że niestety ale odkryli że czegos nie przewidzieli, potem nowe epidemia i znowu będą super bezpieczne szczepienia bo nauczeni poprzednimi błędami wyeliminowano efekty itp.itd
1111111111111
2 tyg. temu
Jedzcie to co uważacie za stosowne, a będziecie zdrowi
Najnowsze komentarze (45)
erka
6 dni temu
u mnie zaparcia zawsze były problemem , ale po porodzie to już jest jakaś masakra. jak zawsze wspomagam się czopkami eva qu, ale wiem że muszę coś też zrobić w kierunku lepszej diety
mmm
6 dni temu
to jest konflikt interesów i niewiedza. Produkty kiszone zawierają pozytywne składniki. W Polsce kapusta była używana, niezbyt ceniona. Proszę nigdy nie słuchać ocen. Odkrywam kapustę na nowo, jest zdrowa, smaczna, dobra na wzrok. Kapusta kiszona jest dobra, kwaszona to nie jest to samo, ani konserwowana.(Dobra jest też młoda gotowana). Ogórki kiszone też, nawet ułatwiają kontrakty społeczne. Żółtko jest przebojem, pamięć, energia, nerwy.
wiemy
7 dni temu
A my przez lata nie byliśmy w błędzie bo nie słuchamy tych ekspertów. Wiadomo, że wszystko co rośnie jest zdrowe i potrzebne człowiekowi i należy jeść wszystko naturalne a produkowane w fabryce.
Behemot
1 tyg. temu
"Mitem zatem staje się zalecenie, aby unikać jajek." G... prawda. Nie staje się mitem, ale od dawna JEST mitem. Już od kilku dziesięcioleci Amerykanie, którzy ten mit wymyślili, próbują to odszczekać, ale mają zbyt małą siłę perswazji: jeszcze nawet część lekarzy głosi bzdurę, że jaja szkodzą.
Anna
1 tyg. temu
Czy my mamy jeszcze zdrową żywność? Robimy zakupy w supermarketach gdzie trafiają produkty z koncernów hodowlanych i przetwórczych, czyli dużo i tanio. Żywność nafaszerowana chemią i antybiotykami ( mięso i jego przetwory)a zboża modyfikowane genetycznie. Po takim jedzeniu mamy być zdrowi?
Ciekawski
1 tyg. temu
a torebki foliowe są dobre na raka? maja dużo folii.
misiek
1 tyg. temu
Wystarczy zobaczyć na zęby, żeby stwierdzić, że człowiek jest wszystkożerny. Trzeba jeść mięso, pić mleko, jeść jarzyny, owoce, surowizny i gotowane, zboża...Kocham zwierzęta na talerzu.
spostrzeg
1 tyg. temu
U mnie raka jelita grubego zdjagnozowano gdy miałem 45 lat. Wycięto mi 24 cm jelita i bez chemii i naświetlań wypisano ze szpitala po 9 dniach. Od tej pory, a minęło już 25 lat robię kolonoskopię kontrolnie co trzy lata. Za każdym razem znajdowane jest 5, 8 nowych małych polipów, które nieusunięte wytworzyły by nowego raka. Ludzie! Badajcie się, to nie jest wstyd!!! Pozdrawiam.
bDyIzFGP
Desperat
1 tyg. temu
Już przerabialiśmy głupotę typu: rakotwórcze pomidory, czy szkodliwe jaja! Kto wam w te głupoty jeszcze uwierzy...???!!!A "nagle" trza to jeść dla zdrowia...???!!! OGARNIJCIE SIĘ WRESZCIE!!!!!!!!!!!!!!
Taka prawda
1 tyg. temu
Jedni piszą że jajka to trucizna i szkodzą drudzy piszą jedź jajka trzeci pisze wszystko szkodzi no to pora zacząć jeść trawę
Dzido
1 tyg. temu
Prwda jest taka że nie szanujemy zwierząt chodowlanych i sami sobie to właśnie wychodzi bokiem a na taki stan rzeczy pozwala państwo w którym żyjemy bo liczy się tylko zysk a nie zdrowie ludzi i zwierząt i oczywiście roślin
Anty krzyżak
1 tyg. temu
NWO liberalna propaganda nie mająca nic wspólnego ze zdrowiem. Narodziła się parę dekad wcześniej w Ivy league universities. Propaguje rośliny nie zawsze tak wspaniale jak je malują i oczernia mięso które w rzeczywistości zawierają wiele więcej vitamin niż fake warzywa które są propagowane jako miracle foods.
Duch Buch
1 tyg. temu
Rak? A co to jest 'rak'? Ja wciąż nie wiem. Na to się chyba schodzi??
Steerage V
1 tyg. temu
Kiedy oni tam w tej Brytanii przestaną eksperymentować i zbudują wreszcie porządny lotniskowiec?! Przecież te ich obecne 'cuda' to o kant rozbić! A propos - Patron HMS 'PoW' urodził się w rocznicę pierwszego startu samolotu z pokładu okrętu.
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić