Chroni przed rakiem. Lekarz zaleca jeść codziennie. Przez lata żyliśmy w błędzie

Rak jelita grubego stanowi ogromne zagrożenie dla kobiet po 45. roku życia oraz mężczyzn po 35. roku. W Polsce choruje na niego coraz więcej osób. Wśród czynników ryzyka wymienia się między innymi dietę bogatą w produkty zwierzęce, a ubogą w wapń i witaminy.

Obraz
Źródło zdjęć: © Getty Images

Objawy raka jelita

Objawy raka jelita grubego często nie są specyficzne: bóle brzucha, wzdęcia, krew w stolcu, zaparcia, biegunki. W związku z tym jego wykrycie w większości przypadków jest późne. Niestety, Polacy często je bagatelizują.

Na szczęście okazuje się, że możemy zmniejszyć ryzyko zachorowania na ten groźny nowotwór. Wystarczy stosować optymalną dietę. Wyniki opublikowanego badania przeprowadzonego przez naukowców z USA wskazują, że stosowanie diety bogatej w kwas foliowy może znacząco obniżać ryzyko rozwoju raka jelita grubego.

Największy outlet świąteczny. Niskie ceny i ogromny wybór

Kwas foliowy ma pomóc w walce z rakiem

Kwas foliowy jest witaminą, która wspomaga i reguluje funkcjonowanie różnych komórek organizmu, szczególnie układu nerwowego, pokarmowego oraz krwionośnego. Jakie są naturalne źródła jego występowania?

To przede wszystkim warzywa liściaste, czyli: sałata, kapusta, szpinak, brokuły. Są to również:

  • pomidory,
  • fasola,
  • soczewica,
  • buraki, orzechy
  • żółtko jajka.

Lekarze zalecają, aby te produkty codziennie gościły w naszym menu. Mitem zatem staje się zalecenie, aby unikać jajek. Dowodem na to są badania przeprowadzone już w latach 90. w USA. Wówczas rozpoczęto tam akcję wzbogacania produktów zbożowych w kwas foliowy grupie Amerykanów w średnim wieku 30-50 lat.

*Przez kolejne dziesięć lat naukowcy zbierali informacje na temat potencjalnego zachorowania na raka jelita grubego wśród uczestników. *Wyniki opisali w czasopiśmie "American Journal of Clinical Nutrition". Pokazały one, że u osób przyjmujących duże ilości kwasu foliowego (co najmniej 900 mikrogramów dziennie) ryzyko zachorowania na raka jelita grubego było aż o 30 proc. niższe niż w przypadku stosowania diety ubogiej w kwas foliowy mniej niż 200 mikrogramów dziennie.

Zalecana dawka kwasu foliowego

Przyjmuje się, że dzienna dawka powinna wynosić około 400 mikrogramów tej witaminy. Zdaniem lekarzy, u każdego, kto stosuje dietę bogatą w warzywa oraz nabiał, nie powinno być problemów z niedoborem kwasu foliowego.

Wybrane dla Ciebie
Zagrożenie w Tatrach. TPN ostrzega narciarzy
Zagrożenie w Tatrach. TPN ostrzega narciarzy
Niemieccy rolnicy mają dość. Protestują pod Lidlami
Niemieccy rolnicy mają dość. Protestują pod Lidlami
Atak terrorystyczny w Sydney. Są nowe informacje ws. zamachowca
Atak terrorystyczny w Sydney. Są nowe informacje ws. zamachowca
Tak Krystyna Pawłowicz potraktowała dziennikarkę TVP. "Chamstwo"
Tak Krystyna Pawłowicz potraktowała dziennikarkę TVP. "Chamstwo"
Berlin. Zełenski zakończył rozmowy z wysłannikami Trumpa
Berlin. Zełenski zakończył rozmowy z wysłannikami Trumpa
Nowe informacje ws. Polaka zaginionego we Włoszech. "Pirat" nie podjął tropu
Nowe informacje ws. Polaka zaginionego we Włoszech. "Pirat" nie podjął tropu
Zdradził Ukrainę. Teraz wzywa do "zemsty" na ludności cywilnej
Zdradził Ukrainę. Teraz wzywa do "zemsty" na ludności cywilnej
Jak zrobić makiełki? Prosty przepis na świąteczny deser
Jak zrobić makiełki? Prosty przepis na świąteczny deser
Zaatakował nożem nauczycielkę w Rosji. Wszystko przez... ocenę
Zaatakował nożem nauczycielkę w Rosji. Wszystko przez... ocenę
Ukraińcy zlikwidowali zdrajcę. Piszą, co robił z cywilami
Ukraińcy zlikwidowali zdrajcę. Piszą, co robił z cywilami
Tradycyjny pasztet drobiowy. Idealny do kanapek
Tradycyjny pasztet drobiowy. Idealny do kanapek
Zakaz sprzedaży alkoholu w Gdańsk. Oto efekt
Zakaz sprzedaży alkoholu w Gdańsk. Oto efekt