Chroni przed rakiem. Lekarz zaleca jeść codziennie. Przez lata żyliśmy w błędzie

168

Rak jelita grubego stanowi ogromne zagrożenie dla kobiet po 45. roku życia oraz mężczyzn po 35. roku. W Polsce choruje na niego coraz więcej osób. Wśród czynników ryzyka wymienia się między innymi dietę bogatą w produkty zwierzęce, a ubogą w wapń i witaminy.

Chroni przed rakiem. Lekarz zaleca jeść codziennie. Przez lata żyliśmy w błędzie
(Getty Images)

Objawy raka jelita

Objawy raka jelita grubego często nie są specyficzne: bóle brzucha, wzdęcia, krew w stolcu, zaparcia, biegunki. W związku z tym jego wykrycie w większości przypadków jest późne. Niestety, Polacy często je bagatelizują.

Na szczęście okazuje się, że możemy zmniejszyć ryzyko zachorowania na ten groźny nowotwór. Wystarczy stosować optymalną dietę. Wyniki opublikowanego badania przeprowadzonego przez naukowców z USA wskazują, że stosowanie diety bogatej w kwas foliowy może znacząco obniżać ryzyko rozwoju raka jelita grubego.

Kwas foliowy ma pomóc w walce z rakiem

Kwas foliowy jest witaminą, która wspomaga i reguluje funkcjonowanie różnych komórek organizmu, szczególnie układu nerwowego, pokarmowego oraz krwionośnego. Jakie są naturalne źródła jego występowania?

To przede wszystkim warzywa liściaste, czyli: sałata, kapusta, szpinak, brokuły. Są to również:

  • pomidory,
  • fasola,
  • soczewica,
  • buraki, orzechy
  • żółtko jajka.

Lekarze zalecają, aby te produkty codziennie gościły w naszym menu. Mitem zatem staje się zalecenie, aby unikać jajek. Dowodem na to są badania przeprowadzone już w latach 90. w USA. Wówczas rozpoczęto tam akcję wzbogacania produktów zbożowych w kwas foliowy grupie Amerykanów w średnim wieku 30-50 lat.

*Przez kolejne dziesięć lat naukowcy zbierali informacje na temat potencjalnego zachorowania na raka jelita grubego wśród uczestników. *Wyniki opisali w czasopiśmie "American Journal of Clinical Nutrition". Pokazały one, że u osób przyjmujących duże ilości kwasu foliowego (co najmniej 900 mikrogramów dziennie) ryzyko zachorowania na raka jelita grubego było aż o 30 proc. niższe niż w przypadku stosowania diety ubogiej w kwas foliowy mniej niż 200 mikrogramów dziennie.

Zalecana dawka kwasu foliowego

Przyjmuje się, że dzienna dawka powinna wynosić około 400 mikrogramów tej witaminy. Zdaniem lekarzy, u każdego, kto stosuje dietę bogatą w warzywa oraz nabiał, nie powinno być problemów z niedoborem kwasu foliowego.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić