Gorsze niż mięso? Lekarze ostrzegają, że może powodować raka prostaty

357

Amerykańscy naukowcy z Mayo Clinic odkryli zależności między spożywaniem dużej liczby produktów mlecznych a rozwojem raka prostaty. Do tej pory ostrzegano mężczyzn przed nadmiernym spożywaniem czerwonego mięsa, ale znacznie groźniejsze mogą być mleko i ser.

Gorsze niż mięso? Lekarze ostrzegają, że może powodować raka prostaty
(Getty Images)

Efekty nadmiaru nabiału w diecie

Badacze z Mayo Clinic zaobserwowali, że na raka prostaty cierpi zdecydowanie więcej mężczyzn w krajach zachodnich w porównaniu z Azją. Badacze skupili się na ich diecie, podejrzewając, że to ona może wpływać na zwiększoną podatność zachorowania na dany typ nowotworu.

Badając tysiące mężczyzn z różnych krajów, naukowcy zaobserwowali, że niskie spożycie produktów mlecznych w krajach azjatyckich wpływa na mniejszy odsetek chorych na raka prostaty. Analogicznie - mieszkańcy krajów zachodnich prawie każdego dnia sięgają po mleko i ser, a właśnie w tych krajach notuje się najwięcej przypadków zachorowalności na raka prostaty.

Uważamy, że wysokie spożycie produktów mlecznych to powód do obaw. Nasze odkrycia potwierdzają od dawna obserwowaną tendencję, która dowodzi licznych korzyści wynikających z diety opartej na roślinach - wyjaśnia John Shin, główny autor badania.

Umieralność z powodu raka prostaty

Rak prostaty (nazywany też rakiem gruczołu krokowego) jest jednym z najczęściej diagnozowanych nowotworów u mężczyzn.

Według statystyk rakiem prostaty zagrożonych jest ok. 13 proc. mężczyzn – podkreśla dr n. med. Paweł Szymanowski, urolog.

W Europie jest rozpoznawany już u 214 pacjentów na 1000. Lekarze twierdzą, że odpowiednia dieta jest w stanie nie tylko ochronić przez nowotworem, ale także wspomóc organizm w walce z komórkami rakowymi w przypadku, kiedy są już zdiagnozowane.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić