W 30 sekund zabiła komórki rakowe. Warto włączyć do diety

56

Spożywanie oliwy z oliwek niesie wiele korzyści dla naszego zdrowia. Trudno się dziwić, ponieważ bogata jest w cenne składniki odżywcze. Okazuje się, że ten rodzaj oliwy może również wspomagać terapię nowotworów.

W 30 sekund zabiła komórki rakowe. Warto włączyć do diety
(Getty Images)

Właściwości oliwy z oliwek

O znaczącej roli oliwy z oliwek w terapii nowotworów poinformowali naukowcy z Uniwersytetu Rutgersa w USA. Po dodaniu oleokantalu (substancji występującej w oliwie z pierwszego tłoczenia) do komórek nowotworowych bardzo szybko dochodziło do ich obumierania. Komórki rakowe ginęły już w ciągu 30-60 minut. Jednocześnie oleokantal nie uszkadzał żadnych zdrowych komórek.

Wpływ oliwy z oliwek na zdrowie

Oliwa z oliwek extra virgine to jeden z najzdrowszych produktów na świecie. Zawiera duże ilości przeciwutleniaczy oraz zdrowych kwasów omega-3 i omega-6. Dzięki nim wykazuje właściwości przeciwzapalne, chroni przed chorobami serca, cukrzycą, a nawet pomaga w leczeniu choroby Alzheimera.

Dieta śródziemnomorska, której jednym z głównym składników jest właśnie oliwa z oliwek, to jeden z najzdrowszych sposobów odżywiania. Polecają go zarówno dietetycy, jak i lekarze. Co ciekawe, potwierdzono, że mieszkańcy obszaru Morza Śródziemnego, którzy spożywają dużo oliwy z oliwek, rzadziej cierpią na nadciśnienie, miażdżycę oraz raka. Wystarczy zaledwie łyżka dziennie, by poprawić swój stan zdrowia.

Amerykańscy badacze zapowiadają, że dalej będą testować wpływ oliwy z oliwek na komórki nowotworowe.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić