Chroni przed rakiem żołądka. Warto pić codziennie

18

Naukowcy z Japonii potwierdzili, że zielona herbata obniża ryzyko rozwoju poważnych chorób. Z najnowszych badań wynika, że kobiety regularnie pijące napar z zielonej herbaty, są mniej narażone na rozwój raka żołądka.

Zielona herbata ma silne działanie antyoksydacyjne
Zielona herbata ma silne działanie antyoksydacyjne

Zielona herbata to orzeźwiający i aromatyczny napój, który posiada szereg prozdrowotnych właściwości. Możemy w nim znaleźć witaminę A, B, C, E, K, garbniki, aminokwasy, polifenole, katechiny oraz cenne mikroelementy, takie jak potas, cynk, miedź, fluor, wapń i mangan.
Napar z liści zielonej herbaty działa moczopędnie, dzięki czemu pomaga oczyścić organizm z toksyn i pozbyć się obrzęków.

Poza tym ten rodzaj herbaty usprawnia metabolizm, sprzyja odchudzaniu i działa pozytywnie na pracę naszej wątroby. To nie koniec listy walorów zdrowotnych zielonej herbaty. Jak się okazuje, posiada ona również właściwości antynowotworowe.

Naukowcy z Ministerstwa Zdrowia Publicznego i Pracy w Japonii przeprowadzili badania na 72 943 osobach, pod kątem ewentualnego zastosowania zielonej herbaty w profilaktyce raka żołądka. Jak wynika z tej analizy, kobiety regularnie spożywające zieloną herbatę rzadziej chorują na tę niebezpieczną chorobę. To dzięki zwartości polifenoli, które odpowiadają za gorzki smak herbaty i powodują, że prawdopodobieństwo wystąpienia raka żołądka jest trzykrotnie mniejsze.

Naukowcy ostrzegają jednak, że wyroby tytoniowe osłabiają lecznicze działanie zielonej herbaty. Palenie powoduje, że nawet odpowiednie stężenie polifenoli we krwi nie chroni organizmu przed chorobami nowotworowymi.

Autor: KAM
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić