Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na

Codziennie dodawaj do herbaty. Złagodzi kaszel i ból stawów

14
Podziel się:

Imbir to przyprawa, której cenne właściwości są wykorzystywane od wieków. Można go kupić w sklepie albo wyhodować samodzielnie. Dowiedz się, dlaczego warto mieć imbir w swojej kuchni.

Codziennie dodawaj do herbaty. Złagodzi kaszel i ból stawów
(Getty Images)

Co na odporność?

Imbir nie tylko podniesie odporność organizmu i uchroni nas przed jesienno-zimowymi infekcjami, ale także poradzi sobie z dolegliwościami układu pokarmowego. Poza tym wykazuje silne właściwości przeciwzapalne, dzięki czemu skutecznie zwalczy bóle związane ze stanem zapalnym kości i stawów.

Regularne spożywanie imbiru jest polecane kobietom w ciąży i osobom, które cierpią na chorobę lokomocyjną. Świeży imbir warto włączyć na stałe do jadłospisu i wzbogacić nim ulubione dania albo dodać tę roślinę do herbaty czy zdrowego koktajlu.

Świeży imbir jest łatwo dostępny. Można go również kupić w postaci syropu lub suszu. Leczniczą przyprawę możemy też wyhodować samodzielnie, nawet jeśli nie mamy własnego ogródka. Wystarczy zaopatrzyć się w kłącze i posadzić je w doniczce na parapecie w kuchni.

Jak wyhodować imbir w domu?

Do uprawy imbiru będzie nam potrzebna łatwo przepuszczalna gleba i niewysoka, szeroka i lekka doniczka. Wszystkie potrzebne rzeczy kupimy bez problemu w stacjonarnym lub internetowym sklepie ogrodniczym.

Na początek kłącze imbiru kroimy na mniejsze kawałki i zostawiamy w pojemniku z wodą na całą noc. Rano wyjmujemy imbir z wody i odkładamy, żeby wysechł. Doniczkę napełniamy ziemią do 2/3 wysokości i układamy w niej kłaczę zielonymi oczkami do góry. Podlewamy i przysypujemy 2 cm warstwą ziemi.

Doniczkę przykrywamy folią i stawiamy w ciepłym i umiarkowanie nasłonecznionym miejscu. Należy pamiętać o regularnym podlewaniu i nawożeniu. Po miesiącu powinniśmy zauważyć pierwsze zielone pędy. Wówczas zdejmujemy folię i dalej pielęgnujemy naszą roślinę. Kłącza, które wyrosną pod ziemią z powodzeniem, będziemy mogli wykorzystać w kuchni do celów leczniczych.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(14)
what?
10 miesięcy temu
komentarze znikaja?
co?
10 miesięcy temu
ale po co go moczyc?
Kuchnia
10 miesięcy temu
caly lepszy niz ten sproszkowany
CAM
10 miesięcy temu
Złagodzi wszystko!?
CAM
10 miesięcy temu
Złagodzi wszystko!?
wis
10 miesięcy temu
a herbata angielska?
wis
10 miesięcy temu
a herbata angielska?
Droot
10 miesięcy temu
Bierzcie Gluton to lekarstwo na wszystko jak sie nie znasz to nie spamuj
Je.b w o2
10 miesięcy temu
Gluton to lekarstwo na wszystko jak sie nie znasz to nie spamuj
Fu.ck you o2
10 miesięcy temu
Gluton to lekarstwo na wszystko jak sie nie znasz to nie spamuj
Fu.ck you o2
10 miesięcy temu
Gluton to lekarstwo na wszystko jak sie nie znasz to nie spamuj
Stulejman
10 miesięcy temu
Mam stulejkę
Lozen
10 miesięcy temu
Biotad podobno jest rakotwórczy
Droot
10 miesięcy temu
a glutation? dla mnie Biotad plus to number1 poczytaj sobie na alleg
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić