Kamil S. Sikora| 
aktualizacja 

Dewastuje trzustkę jak alkohol. O 90 proc. zwiększa ryzyko raka

30

Trzustka pełni w naszym organizmie bardzo istotne funkcje, dlatego warto o nią dbać każdego dnia. Jeśli chcemy, żeby pracowała na pełnych obrotach, powinniśmy przede wszystkim ograniczyć alkohol, rzucić palenie i unikać spożywania zbyt obfitych i tłustych potraw. Dotyczy to również napojów gazowanych, które jak wynika z badań, zwiększają ryzyko rozwoju raka trzustki.

Dewastuje trzustkę jak alkohol. O 90 proc. zwiększa ryzyko raka
Napoje gazowane. Ich częste spożywanie zwiększa ryzyko rozwodu raka trzustki. (Facebook, Getty Images)

Większość z nas jest świadomych tego, że alkohol wyniszcza trzustkę. Ale zagrożenie stanowi także inny, popularny napój. Wyniki analiz przeprowadzonych przez naukowców z Uniwersytetu Stanu Minnesota potwierdziły, że regularne sięganie po napoje gazowane z dodatkiem cukru jest bardzo szkodliwe dla naszego zdrowia. Badania opisano na łamach czasopisma medycznego "Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention".

Eksperci dokonali analizy danych dotyczących 60 524 kobiet i mężczyzn z Singapuru, które zostały zbierane przez 14 lat. W tym okresie zostało rozpoznane 140 przypadków zachorowania na nowotwór trzustki. Badacza zauważyli, że osoby pijące w ciągu tygodnia przynajmniej dwa słodkie napoje gazowane były aż o 90 proc. bardziej narażone na rozwój raka trzustki w porównaniu z tymi, którzy w ogóle nie sięgali po tego typu trunki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Lubisz napoje gazowane? Uważaj na serce

Jak stwierdził jeden z autorów badań dr Mark Pereira, wyniki tej analizy mogą odnosić się również do mieszkańców krajów zachodnich. Singapur jest państwem bogatym, co wiąże się z wysoką konsumpcją produktów spożywczych wśród jego obywateli.

Naukowiec zaznaczył również, że osoby regularnie pijące napoje gazowane zawierające cukier często prowadzą niezdrowy tryb życia, co również wpływa niekorzystnie na kondycję trzustki i pozostałych narządów w naszym organizmie.

Do czego prowadzi nadmierne spożywanie cukru?

Poza tym nadmiar cukru w diecie wywołuje wzrost produkcji insuliny, co sprzyja namnażaniu się komórek nowotworowych w obrębie trzustki. Dr Mark Pereira dodał, że podczas badań zostały wzięte pod uwagę też takie czynniki, jak palenie papierosów czy niezdrowa dieta, które jak powszechnie wiadomo mogą przyczynić się do zachorowania na różne typy nowotworów.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić