Dodaj łyżeczkę do rosołu. Efekt przechodzi najśmielsze oczekiwania

Rosół to jedna z najzdrowszych zup na świecie. Wzmacnia odporność, wpływa pozytywnie na nasze stawy, a także wspomaga funkcjonowanie układu pokarmowego. Okazuje się jednak, że wystarczy dodać do niego jeden składnik, a stanie się silną bronią w profilaktyce przeciwnowotworowej. Dowiedz się, jaki to produkt.

Jakie są najlepsze dodatki do rosołu?Jakie są najlepsze dodatki do rosołu?
Źródło zdjęć: © Licencjodawca

Kurkuma

Ta popularna przyprawa doskonale sprawdzi się w kuchni jako nietypowy dodatek do rosołu. Kurkuma podkreśli kolor i aromat tej potrawy, a także wzbogaci ją o cenne właściwości zdrowotne. Obecna w niej kurkumina jest uznawany przez naukowców za jeden z najsilniej działających przeciwutleniaczy. Zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów, stanów zapalnych i dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Poza tym wpływa korzystnie na funkcjonowanie naszej wątroby. Żeby w pełni skorzystać z dobroczynnego działania kurkumy, wystarczy w trakcie gotowania dodać jedną łyżeczkę do dużego garnka zupy.

Imbir

Kilka świeżych plasterków imbiru warto dodać do gotującego się wywaru na bazie mięsa i warzyw. Imbir podobnie jak rosół usprawnia procesy trawienne i rozgrzewa organizm. Poza tym cenne substancje zawarte w tej roślinie wykazują właściwości przeciwzapalne, przeciwnowotworowe, antybakteryjne, przeciwwirusowe, wykrztuśne, przeciwbólowe i przeciwwymiotne.

Sok z cytryny

Dodanie do rosołu świeżego soku wyciśniętego z cytryny nie tylko wzbogaci smak zupy, ale również podniesie jej prozdrowotne walory. W cytrynie znajdziemy m.in.: witaminę A i C, witaminy z gruby B, beta-karoten, potas, mangan, magnez, sód i żelazo. Substancje w niej obecne usprawniają pracę układu immunologicznego, niszczą wolne rodniki, opóźniają proces starzenia się organizmu i chronią go przed rozwojem komórek nowotworowych. Następnym razem, gdy będziesz jeść rosół, dodaj jedną łyżeczkę soku z cytryny prosto do swojego talerza z zupą.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak sprawić, aby rosół nie był mętny? Oto kilka sprawdzonych sposobów

Jabłko

Każdy z nas doskonale zna smak rosołu, ale nie wszyscy wiedzą, że do tej tradycyjnej zupy można dodać jabłko. Popularny owoc nada zupie delikatny, słodko-kwaśny smak. W tym celu, poza warzywami podczas gotowania do garnka z rosołem należy wrzucić całe nieobrane kwaśne jabłko. Ten składnik wzbogaci nasze ulubione danie o witaminę C i inne bezcenne dla naszego organizmu elementy. Jabłko najlepiej sprawdzi się jako dodatek do wywaru na bazie mięsa.

Kamil Sikora, dziennikarz WP abcZdrowie

Wybrane dla Ciebie
Krzyżówka językowa. Tylko mistrz poradzi sobie z wszystkimi hasłami
Krzyżówka językowa. Tylko mistrz poradzi sobie z wszystkimi hasłami
Żołnierz chciał się poddać. Rosjanie zaczęli egzekucję
Żołnierz chciał się poddać. Rosjanie zaczęli egzekucję
Tragiczny wybuch pieca w Częstochowie. Nie żyje starsza kobieta
Tragiczny wybuch pieca w Częstochowie. Nie żyje starsza kobieta
Plaster na dłoni Trumpa. Jego rzeczniczka zabrała głos
Plaster na dłoni Trumpa. Jego rzeczniczka zabrała głos
Kupił czekoladę na jarmarku. Aż się zagotował, gdy ją otworzył
Kupił czekoladę na jarmarku. Aż się zagotował, gdy ją otworzył
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę