Katarzyna Chudzik
Katarzyna Chudzik| 
aktualizacja 

Dodaj odrobinę do kawy. Pomoże utrzymać cukier we krwi w ryzach

3

Zarówno kawa, jak i oliwa z oliwek słyną ze swoich właściwości zdrowotnych. Dlaczego więc nie spożywać ich razem? Tłuszcz w kawie to przecież nic nowego, a specyficzny smak takiej mikstury coraz większemu gronu osób przypada do gustu! Jakie korzyści płyną z regularnego spożywania kawy z łyżeczką oliwy?

Dodaj odrobinę do kawy. Pomoże utrzymać cukier we krwi w ryzach
Dlaczego warto dodać oliwę do kawy? (Licencjodawca, Arkadij Schell)

1. Wzmocnienie układu sercowo-naczyniowego

Oliwa z oliwek jest bogata w zdrowe dla serca jednonienasycone kwasy tłuszczowe, głównie kwas oleinowy. W połączeniu z antyoksydantami znajdującymi się w kawie, takimi jak kwas chlorogenowy, może pomóc w redukcji procesów zapalnych w organizmie i ochronie naczyń krwionośnych przed uszkodzeniem przez wolne rodniki.

2. Poprawa funkcji metabolicznych

Kawa naturalnie przyspiesza metabolizm, co może wspomagać kontrolę wagi. Dodatek oliwy z oliwek dostarcza "dobrych tłuszczów", które mogą wspomagać regulację poziomu cukru we krwi, co jest korzystne dla osób z insulinoopornością czy cukrzycą typu 2.

3. Ochrona układu nerwowego

Badania sugerują, że regularne spożywanie kawy może być związane z niższym ryzykiem rozwoju chorób neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Parkinsona czy Alzheimer. Fenole w oliwie z oliwek również wykazują właściwości neuroprotekcyjne, co może wzmocnić korzystny wpływ kawy na zdrowie mózgu.

4. Zwiększenie wchłaniania przeciwutleniaczy

Tłuszcze w oliwie z oliwek mogą pomóc w lepszym wchłanianiu przeciwutleniaczy, zwłaszcza gdy są one spożywane w połączeniu z innymi składnikami. Kawa, będąca bogatym źródłem antyoksydantów, może więc być korzystniejsza dla zdrowia, gdy jest spożywana z dodatkiem oliwy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Kawa a choroby wątroby. Zaskakujące odkrycie brytyjskich naukowców

5. Wspomaganie trawienia

Oliwa z oliwek stymuluje wydzielanie soku żołądkowego, co może poprawić trawienie. Kawa działa z kolei stymulująco, więc picie tej kombinacji może pomóc w regulacji procesów trawiennych.

Choć zarówno kawa, jak i oliwa z oliwek są same w sobie bogatym źródłem składników odżywczych i przeciwutleniaczy, ich połączenie może przynieść dodatkowe korzyści zdrowotne. Aby uzyskać pełne korzyści, zaleca się wybieranie wysokiej jakości, nierafinowanej oliwy z oliwek oraz świeżo mielonej kawy.

Warto przy tym pamiętać, że wszystko, co spożywane jest w nadmiarze, może być szkodliwe!

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić