Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 

Dodajesz do potraw? Błąd, wzrasta ryzyko kamicy nerkowej i raka żołądka

13

Polacy solą na potęgę, a lekarze ostrzegają, że to ogromny błąd, który zwiększa ryzyko wielu groźnych chorób. W dodatku badania opublikowane na łamach "Journal of the American College of Cardiology" potwierdzają, że dosalanie potraw może doprowadzić do problemów z sercem.

Dodajesz do potraw? Błąd, wzrasta ryzyko kamicy nerkowej i raka żołądka
Dosalanie potraw jest szczególnie groźne dla zdrowia (Getty Images, 2022 Getty Images)

Sól znajdziemy w wielu popularnych produktach. Producenci dodają ją do pieczywa, smarowideł, śmietankowych serków, serów żółtych, gotowych sałatek, zup w proszku, sosów instant, chipsów, śledzi, a także wyrobów garmażeryjnych, takich jak pierogi, krokiety, pyzy, naleśniki czy placki ziemniaczane. Lista jest długa, a na tym spożycie soli się nie kończy, bo chętnie dodajemy ją też do dań przygotowywanych w domu, kanapek, kotletów, ziemniaków, makaronu.

To wszystko sprawia, że Polacy bez najmniejszego problemu przekraczają normy dziennego spożycia soli, a według Światowej Organizacji Zdrowia - nie powinniśmy spożywać więcej niż 5 gramów każdego dnia.

Niestety nasz organizm mocno odczuwa nadmiar tego związku nazywanego też ''białą śmiercią''. Na łamach "Journal of the American College of Cardiology" opublikowano niedawno wyniki badań trwających 12 lat. Wzięło w nim udział 177 tys. osób.

Naukowcy zaobserwowali, że grupa, która stroniła od dosalania potraw, w porównaniu do osób znajdujących się w grupie grupy "zawsze dosalającej potrawy" oraz osób, które "rzadko lub nigdy nie używają soli", miały o 26 proc. niższe ryzyko rozwoju choroby niedokrwiennej serca, o 37 proc. niższe ryzyko niewydolności serca, a także o 23 proc. mniejsze ryzyko wystąpienia incydentu sercowo-naczyniowego.

Nadmiar soli w organizmie przede wszystkim powoduje wzrost ciśnienia tętniczego, a nadciśnienie jest jedną z głównych przyczyn zgonów na całym świecie, również w Polsce – skomentowała w rozmowie z WP abcZdrowie dr Beata Poprawa, internista i kardiolog.

Ekspertka podkreśliła również, że nadmierna konsumpcja soli może przyczyniać się również do rozwoju kamicy nerkowej, a także chorób nowotworowych, w szczególności raka żołądka, gdyż związek ten stymuluje namnażanie się bakterii Helicobacter pylori.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
W Biedronce ruszyła kolejna akcja. Przebadają pracowników sieci
Ważna deklaracja Leona XIV. "Aby wrogowie się spotkali"
Dramat na A7 w Niemczech. Wypadek polskiej ciężarówki
Wybuch i pożar w Ludwinowie. Zaskakujące ustalenia służb
Znany kolarz skazany. Usłyszał wyrok w sprawie śmierci żony
Rodzice wzięli kredyt na komunię córki. Laura dostała puste koperty
Przedszkolanki "zgubiły" 3-latka. Został sam na placu zabaw
Polskie truskawki, niemiecki dystrybutor? Ekspert komentuje
Polował na pieniądze kół łowieckich. Z ich kont wypłacił ponad 1,6 miliona złotych
Pani Monika zaufała państwu i zainwestowała w gazowe ogrzewanie. "Mam być za to karana?"
Matka podróżowała z dziećmi. Tak tłumaczyła się policji
Greckie władze wydały komunikat. Zagrożenie po trzęsieniu ziemi minęło?
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić