Dodajesz do potraw? Błąd, wzrasta ryzyko kamicy nerkowej i raka żołądka

Polacy solą na potęgę, a lekarze ostrzegają, że to ogromny błąd, który zwiększa ryzyko wielu groźnych chorób. W dodatku badania opublikowane na łamach "Journal of the American College of Cardiology" potwierdzają, że dosalanie potraw może doprowadzić do problemów z sercem.

Dosalanie potraw jest szczególnie groźne dla zdrowiaDosalanie potraw jest szczególnie groźne dla zdrowia
Źródło zdjęć: © Getty Images | 2022 Getty Images

Sól znajdziemy w wielu popularnych produktach. Producenci dodają ją do pieczywa, smarowideł, śmietankowych serków, serów żółtych, gotowych sałatek, zup w proszku, sosów instant, chipsów, śledzi, a także wyrobów garmażeryjnych, takich jak pierogi, krokiety, pyzy, naleśniki czy placki ziemniaczane. Lista jest długa, a na tym spożycie soli się nie kończy, bo chętnie dodajemy ją też do dań przygotowywanych w domu, kanapek, kotletów, ziemniaków, makaronu.

To wszystko sprawia, że Polacy bez najmniejszego problemu przekraczają normy dziennego spożycia soli, a według Światowej Organizacji Zdrowia - nie powinniśmy spożywać więcej niż 5 gramów każdego dnia.

Niestety nasz organizm mocno odczuwa nadmiar tego związku nazywanego też ''białą śmiercią''. Na łamach "Journal of the American College of Cardiology" opublikowano niedawno wyniki badań trwających 12 lat. Wzięło w nim udział 177 tys. osób.

Naukowcy zaobserwowali, że grupa, która stroniła od dosalania potraw, w porównaniu do osób znajdujących się w grupie grupy "zawsze dosalającej potrawy" oraz osób, które "rzadko lub nigdy nie używają soli", miały o 26 proc. niższe ryzyko rozwoju choroby niedokrwiennej serca, o 37 proc. niższe ryzyko niewydolności serca, a także o 23 proc. mniejsze ryzyko wystąpienia incydentu sercowo-naczyniowego.

Nadmiar soli w organizmie przede wszystkim powoduje wzrost ciśnienia tętniczego, a nadciśnienie jest jedną z głównych przyczyn zgonów na całym świecie, również w Polsce – skomentowała w rozmowie z WP abcZdrowie dr Beata Poprawa, internista i kardiolog.

Ekspertka podkreśliła również, że nadmierna konsumpcja soli może przyczyniać się również do rozwoju kamicy nerkowej, a także chorób nowotworowych, w szczególności raka żołądka, gdyż związek ten stymuluje namnażanie się bakterii Helicobacter pylori.

Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Pojawił się w centrum Wrocławia. Kierowcy musieli omijać go łukiem
Pojawił się w centrum Wrocławia. Kierowcy musieli omijać go łukiem
Portugalia zaostrza przepisy deportacyjne dla nielegalnych imigrantów
Portugalia zaostrza przepisy deportacyjne dla nielegalnych imigrantów
8 miliardów funtów na wsparcie Ukrainy? Brytyjczycy mają plan
8 miliardów funtów na wsparcie Ukrainy? Brytyjczycy mają plan
Miał już dość. Ujęcie sprzed Lidla. Wywiesił karteczkę
Miał już dość. Ujęcie sprzed Lidla. Wywiesił karteczkę
Wyż z Rosji nadal nad Polską. Należy spodziewać się opadów
Wyż z Rosji nadal nad Polską. Należy spodziewać się opadów
Zaginęła 15-latka z Konstantynowa Łódzkiego. Jest nowy trop
Zaginęła 15-latka z Konstantynowa Łódzkiego. Jest nowy trop
Granica z Białorusią. Przedłużono strefę buforową
Granica z Białorusią. Przedłużono strefę buforową
Mikołaje okładali się przy owocach. Sceny w sklepie w Baku
Mikołaje okładali się przy owocach. Sceny w sklepie w Baku
Od ofiary do oszustki. Emerytka zamieszana w przekręt na 1,4 mln zł
Od ofiary do oszustki. Emerytka zamieszana w przekręt na 1,4 mln zł
Dramat w powietrzu. Niemiec zmarł w samolocie
Dramat w powietrzu. Niemiec zmarł w samolocie
Rasistowski atak z użyciem broni pneumatycznej. Jest wyrok
Rasistowski atak z użyciem broni pneumatycznej. Jest wyrok
Krzyżówka językowa. Tylko mistrz poradzi sobie z wszystkimi hasłami
Krzyżówka językowa. Tylko mistrz poradzi sobie z wszystkimi hasłami