"Eliksir młodości". Wzmacnia ścięgna, stawy, wygładza skórę

Kolagen, nazywany często "białkiem młodości", stanowi istotny element ludzkiego organizmu, tworząc aż 30 proc. wszystkich białek i 70 proc. białek skóry. Jego obecność w naszym ciele wpływa na wygląd skóry, kondycję włosów, paznokci, a także na sprawność ścięgien i chrząstek. Jakie produkty spożywać, aby dostarczyć sobie tego cennego białka?

W jakich produktach znajdziemy kolagen?W jakich produktach znajdziemy kolagen?
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Ivan

Kolagen to białko

Kolagen to białko strukturalne, będące kluczowym składnikiem tkanki łącznej w ludzkim ciele. Odpowiada ono za sprężystość, jędrność i regeneracyjne zdolności skóry, a także za siłę i wytrzymałość kości, ścięgien i więzadeł, zapewniając elastyczność chrząstkom. Jest również budulcem naczyń krwionośnych i usprawnia krążenie krwi.

Są w KGW. Oto co mówią o zaangażowaniu młodzieży

Źródła kolagenu w diecie

Głównym źródłem kolagenu w diecie są produkty pochodzenia zwierzęcego.

Buliony na kościach (przygotowywane przez długotrwałe gotowanie), ryby i ich skóry (bogate w kolagen typu I, który jest najczęściej występującym kolagenem w skórze człowieka), galarety, skóra i kości kurczaka, salceson, wywar z kurzych łapek, podroby (wątróbka, serca) oraz golonka znane są ze swoich kolagenotwórczych właściwości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Choć więc dla wegetarian i wegan dostarczenie organizmowi kolagenu może być wyzwaniem, nie jest niemożliwe. Istnieją bowiem produkty roślinne, które mogą stymulować produkcję i syntezę kolagenu.

Kluczową rolę w procesie syntezy kolagenu pełni witamina C, obecna w szczególności w cytrusach, papryce, kiwi oraz jagodach. Jej działanie wspomagają niezbędne do produkcji kolagenu aminokwasy — takie jak prolina i lizyna - które dostarczymy do organizmu, spożywając nasiona dyni, orzechy nerkowca, soczewicę i gluten pszenny.

Ważnym elementem w tym procesie jest także miedź, mikroelement znajdujący się w orzechach, soczewicy oraz kakao. Co więcej, produkcję kolagenu wspiera siarka, obecna między innymi w czosnku, cebuli oraz brukselce.

Wszystkie te składniki, działając wspólnie, przyczyniają się do utrzymania zdrowia i elastyczności wielu tkanek w naszym organizmie.

Suplementacja

Aby zapewnić sobie odpowiedni poziom kolagenu, warto zwrócić uwagę zarówno na produkty bogate w kolagen, jak i na składniki wspomagające jego syntezę. W razie konieczności warto także sięgnąć po suplementy.

Wybrane dla Ciebie
Tragiczny wybuch pieca w Częstochowie. Nie żyje starsza kobieta
Tragiczny wybuch pieca w Częstochowie. Nie żyje starsza kobieta
Plaster na dłoni Trumpa. Jego rzeczniczka zabrała głos
Plaster na dłoni Trumpa. Jego rzeczniczka zabrała głos
Kupił czekoladę na jarmarku. Aż się zagotował, gdy ją otworzył
Kupił czekoladę na jarmarku. Aż się zagotował, gdy ją otworzył
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody