Błąd popełniany przez miliony Polaków. Nigdy tak nie rób

Skórka pomarańczy często traktowana jest jako zbędny odpadek po spożyciu soczystego owocu. To błąd! Oto kilka powodów, dla których warto docenić i włączyć skórkę pomarańczy do naszej diety.

ima32266
Hokan Hjort
Close-Up, Detail, Fruit, Hand, Orange (Citrus Fruit), Orange (Descriptive Color), Orange Juice, Outdoors, Peeled, People, Shell (Animal Body Part), body part, horizontalWyrzucając skórkę z pomarańczy, tracisz jej cenne właściwości
Źródło zdjęć: © Getty Images | Hokan Hjort
Katarzyna Chudzik

1. Bogactwo flawonoidów

Skórka pomarańczy jest skarbnicą flawonoidów roślinnych – zawiera ponad 60 różnych typów. Flawonoidy te odgrywają kluczową rolę w chronieniu naszego organizmu przed negatywnym wpływem wolnych rodników, które mogą przyczyniać się do procesu starzenia się i rozwoju wielu chorób. Dzięki temu działają przeciwutleniająco, chroniąc nasze komórki przed uszkodzeniami. Są orężem w walce z nadciśnieniem i zbyt wysokim poziomem cholesterolu.

2. Naturalne działanie antybakteryjne

Ekstrakty uzyskiwane ze skórki pomarańczy wykazują zdolność do zwalczania niektórych szkodliwych bakterii, takich jak E.Coli czy Listeria monocytogenes. Odkrycie to otwiera drogę do wykorzystania skórki pomarańczy w naturalnych środkach ochrony przed patogenami.

Skórka z pomarańczy chroni również infekcjami jamy ustnej.

3. Cenne witaminy, minerały i błonnik

Skórka pomarańczy dostarcza nam ważnych składników odżywczych - skórka zawiera nawet do 10 razy więcej witaminy C niż sok z pomarańczy. Witamina C jest niezbędna dla naszej odporności, zdrowia skóry i procesów regeneracyjnych w organizmie.

Poza tym, skórka dostarcza również minerałów, błonnika pokarmowego, który wspiera prawidłową pracę jelit oraz związków zasadowych, które redukują ilość kwasu żołądkowego.

Jak spożywać skórkę z pomarańczy?

Skórka kandyzowana: Jednym ze sposobów jest przyrządzanie skórki kandyzowanej, która może być dodatkiem do ciast czy deserów.

Skórka starta: Można ją dodać do sałatek, deserów czy dań głównych, nadając potrawom wyjątkowy smak.

Napar: Skórka może służyć jako dodatek do herbaty, naparów i lemoniady, nadając im głęboki, cytrusowy aromat.

Warto pamiętać, aby przed spożyciem skórki dokładnie umyć pomarańczę, najlepiej wybierając owoce z upraw ekologicznych, aby uniknąć resztek pestycydów. A jeśli wzbogacanie potraw o skórkę pomarańczową nam nie odpowiada, możemy wykorzystać jej właściwości inaczej - na przykład dorzucając ją do kąpieli lub wkruszając do maseczki na twarz.

Wybrane dla Ciebie
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?