Błąd popełniany przez miliony Polaków. Nigdy tak nie rób

Skórka pomarańczy często traktowana jest jako zbędny odpadek po spożyciu soczystego owocu. To błąd! Oto kilka powodów, dla których warto docenić i włączyć skórkę pomarańczy do naszej diety.

ima32266
Hokan Hjort
Close-Up, Detail, Fruit, Hand, Orange (Citrus Fruit), Orange (Descriptive Color), Orange Juice, Outdoors, Peeled, People, Shell (Animal Body Part), body part, horizontalWyrzucając skórkę z pomarańczy, tracisz jej cenne właściwości
Źródło zdjęć: © Getty Images | Hokan Hjort
Katarzyna Chudzik

1. Bogactwo flawonoidów

Skórka pomarańczy jest skarbnicą flawonoidów roślinnych – zawiera ponad 60 różnych typów. Flawonoidy te odgrywają kluczową rolę w chronieniu naszego organizmu przed negatywnym wpływem wolnych rodników, które mogą przyczyniać się do procesu starzenia się i rozwoju wielu chorób. Dzięki temu działają przeciwutleniająco, chroniąc nasze komórki przed uszkodzeniami. Są orężem w walce z nadciśnieniem i zbyt wysokim poziomem cholesterolu.

2. Naturalne działanie antybakteryjne

Ekstrakty uzyskiwane ze skórki pomarańczy wykazują zdolność do zwalczania niektórych szkodliwych bakterii, takich jak E.Coli czy Listeria monocytogenes. Odkrycie to otwiera drogę do wykorzystania skórki pomarańczy w naturalnych środkach ochrony przed patogenami.

Skórka z pomarańczy chroni również infekcjami jamy ustnej.

3. Cenne witaminy, minerały i błonnik

Skórka pomarańczy dostarcza nam ważnych składników odżywczych - skórka zawiera nawet do 10 razy więcej witaminy C niż sok z pomarańczy. Witamina C jest niezbędna dla naszej odporności, zdrowia skóry i procesów regeneracyjnych w organizmie.

Poza tym, skórka dostarcza również minerałów, błonnika pokarmowego, który wspiera prawidłową pracę jelit oraz związków zasadowych, które redukują ilość kwasu żołądkowego.

Jak spożywać skórkę z pomarańczy?

Skórka kandyzowana: Jednym ze sposobów jest przyrządzanie skórki kandyzowanej, która może być dodatkiem do ciast czy deserów.

Skórka starta: Można ją dodać do sałatek, deserów czy dań głównych, nadając potrawom wyjątkowy smak.

Napar: Skórka może służyć jako dodatek do herbaty, naparów i lemoniady, nadając im głęboki, cytrusowy aromat.

Warto pamiętać, aby przed spożyciem skórki dokładnie umyć pomarańczę, najlepiej wybierając owoce z upraw ekologicznych, aby uniknąć resztek pestycydów. A jeśli wzbogacanie potraw o skórkę pomarańczową nam nie odpowiada, możemy wykorzystać jej właściwości inaczej - na przykład dorzucając ją do kąpieli lub wkruszając do maseczki na twarz.

Wybrane dla Ciebie
Granica z Białorusią. Przedłużono strefę buforową
Granica z Białorusią. Przedłużono strefę buforową
Mikołaje okładali się przy owocach. Sceny w sklepie w Baku
Mikołaje okładali się przy owocach. Sceny w sklepie w Baku
Od ofiary do oszustki. Emerytka zamieszana w przekręt na 1,4 mln zł
Od ofiary do oszustki. Emerytka zamieszana w przekręt na 1,4 mln zł
Dramat w powietrzu. Niemiec zmarł w samolocie
Dramat w powietrzu. Niemiec zmarł w samolocie
Rasistowski atak z użyciem broni pneumatycznej. Jest wyrok
Rasistowski atak z użyciem broni pneumatycznej. Jest wyrok
Krzyżówka językowa. Tylko mistrz poradzi sobie z wszystkimi hasłami
Krzyżówka językowa. Tylko mistrz poradzi sobie z wszystkimi hasłami
Żołnierz chciał się poddać. Rosjanie zaczęli egzekucję
Żołnierz chciał się poddać. Rosjanie zaczęli egzekucję
Łatwy sposób na czyste ramy okienne. Odzyskają biały kolor
Łatwy sposób na czyste ramy okienne. Odzyskają biały kolor
Europejscy liderzy ostrzegają Zełenskiego. Chodzi o Putina
Europejscy liderzy ostrzegają Zełenskiego. Chodzi o Putina
Tragiczny wybuch pieca w Częstochowie. Nie żyje starsza kobieta
Tragiczny wybuch pieca w Częstochowie. Nie żyje starsza kobieta
Plaster na dłoni Trumpa. Jego rzeczniczka zabrała głos
Plaster na dłoni Trumpa. Jego rzeczniczka zabrała głos
Kupił czekoladę na jarmarku. Aż się zagotował, gdy ją otworzył
Kupił czekoladę na jarmarku. Aż się zagotował, gdy ją otworzył