Jedna garść dziennie. Chroni przed rakiem płuc i prostaty
Chociaż są bardzo kaloryczne, powinieneś jeść je bez wyrzutów sumienia, gdyż pistacje to jedne z najzdrowszych produktów na świecie. Naukowcy są zdania, że mogą chronić przed groźnymi nowotworami.
Są smaczne, stanowią idealny dodatek do sałatek, ale mogą też być szybką przekąską podczas przerwy na lunch. Pistacje to bogactwo składników odżywczych. Znajdziemy w nich witaminę A, E oraz C. To także źródło potasu, żelaza, magnezu, miedzi, fosforu i wapnia. Dodatkowo zawierają niacynę, biotynę, tiaminę i kwas pantotenowy.
Pistacje to także nieocenione bogactwo błonnika, który oczyszcza jelita ze złogów pokarmowych, chroni przed zaparciami i poprawia metabolizm. Pomaga też w zachowaniu szczupłej sylwetki. Co więcej, są źródłem fitosteroli, luteiny oraz argininy.
W pistacjach obecny jest też gamma-tokoferol (jedna z form witaminy E) i to właśnie jemu naukowcy przypisują największe zasługi w profilaktyce przeciwnowotworowej. Dane dotyczące pistacji zostały przedstawione podczas corocznej konferencji dotyczącej zapobieganiu nowotworom, która odbywa się w Houston.
Badacze uważają, że większe dawki gamma-tokoferolu mogą zmniejszać ryzyko raka płuc oraz prostaty. U osób, które wzięły udział w badaniu i przez sześć tygodniu jadły codziennie 50 g pistacji, zaobserwowano wyższe stężenie gamma-tokoferolu niż u ochotników, którzy nie jedli pistacji. Co ciekawe, zalecana dawka nie przyczyniła się do zwiększenia wagi czy wzrostu BMI u badanych osób.