Katarzyna Chudzik
Katarzyna Chudzik| 
aktualizacja 

Jedz zawsze z jajkiem. To uratuje ci zdrowie

2

Dlaczego zupa szczawiowa zazwyczaj podawana jest z jajkiem i nie powinniśmy tego zmieniać? Ta klasyczna kombinacja nie jest przypadkowym kaprysem kulinarnym – jej sens uzasadniają powody zdrowotne.

Jedz zawsze z jajkiem. To uratuje ci zdrowie
Zupę szczawiową jedz zawsze z dodatkiem jajka (Licencjodawca, bartoshd)

Kwaskowaty, intensywny smak szczawiu kontrastuje z łagodnością jajka, tworząc dla kubków smakowanych harmonijne doznanie.

Tak się szczęśliwie składa, że podobną harmonię osiąga wówczas cały nasz organizm. Dlaczego?

Szczaw z jajkiem

Szczaw jest rośliną bogatą w witaminy z grupy B oraz witaminy C, A, E i D. Jest źródłem dużej ilości błonnika i potasu, ma w swoim składzie również magnez, żelazo, cynk i wapń.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Szczaw może poważnie zaszkodzić. Wszystko przez groźną substancję

Białko jaja jest bowiem — ze względu na swój aminokwasowy skład — jednym z najbardziej wartościowych białek. Zawiera też żelazo, czyli właśnie ten składnik, który szczególnie łatwo jest utracić przez obecność kwasu szczawiowego w zupie.

Dodanie jajka do zupy ze szczawiu pomaga zatem zrównoważyć te efekty.

Zdrowotne właściwości szczawiu

Składniki szczawiu wspierają układ odpornościowy, przyczyniają się do zdrowia skóry, pomagają w regulacji trawienia i utrzymywaniu zdrowia jelit, wspierają produkcję czerwonych krwinek, regulują ciśnienie krwi, utrzymują prawidłowy rytm serca, chronią komórki przed uszkodzeniami i przeciwdziałają stanom zapalnym.

Mimo wszystkich swoich zalet szczaw powinien być spożywany z umiarem m.in. dlatego, że kwas szczawiowy może przyczyniać się do powstawania kamieni nerkowych i pogarszać stan osób, które borykają się z chorobami reumatycznymi, osteoporozą i niedokrwistością.

Osoby, które już mają wymienione problemy (lub są na nie narażone), powinny konsultować ewentualne spożycie kwasu szczawiowego ze swoim lekarzem.

Warto pamiętać również o tym, że kwas szczawiowy znajduje się również w szpinaku, rabarbarze, botwince, kawie i herbacie.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić