Już jedna szklanka działa jak zastrzyk kolagenu. Pij nawet codziennie

210

Piją go znakomite gwiazdy Hollywood, uwielbiają sportowcy, a także blogerzy propagujący zdrowy tryb życia. Ale największymi fankami odżywczego rosołu od lat są przecież nasze babcie. Jakie korzyści daje picie rosołu codziennie?

Rosół ma wiele właściwości
Rosół ma wiele właściwości (Getty Images)

Dlaczego warto pić rosół codziennie?

Prawdziwy, smaczny i zdrowy rosół należy przygotowywać na kościach szpikowych, dobrej jakości mięsie, najlepiej z hodowli ekologicznej oraz kurzych łapkach. Wtedy zupa będzie zawierała największe ilości cennego kolagenu. Ta substancja wspomaga funkcjonowanie naszych stawów, a także pozytywnie wpływa na stan skóry.

Kolagen ujędrnia, wzmacnia komórki skóry, nawilża i chroni przed powstawaniem zmarszczek. Już wypicie szklanki rosołu działa jak zastrzyk z tego bezcennego składnika. Kolagen uszczelnia również jelita, tętnice oraz zapobiega stanom zapalnym.

Rosół to także źródło glicyny, która wykazuje właściwości przeciwzapalne. Znajdziemy w nim także magnez, prolinę i argininę. Zupa zapewnia prawidłowe trawienie, pomaga więc też zadbać o figurę. Szklanka rosołu to ok. 60 kcal, to niewiele biorąc pod uwagę jak sycąca i odżywcza jest to zupa.

Regularne picie rosołu pomaga na bóle stawów i mięśni. Wspomaga regenerację po intensywnym treningu. Bulion chroni żołądek przed wrzodami. Pomaga pozbyć się z organizmu toksyn.

Tradycyjny rosół zazwyczaj jest podawany przy przeziębieniu lub infekcjach górnego układu oddechowego. Jego cenne składniki wspomagają szybszy powrót do zdrowia i wzmacniają funkcjonowanie układu odpornościowego. Ale jak widać, rosół warto pić znacznie częściej.

Autor: KGG
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić