Kolejne substancje na czarnej liście. FDA potwierdziła ich rakotwórcze działanie

53

Wyniki analizy przeprowadzonej przez Amerykańską Agencję Żywności i Leków (FDA) potwierdziły, że sztuczne aromaty dodawane do produktów spożywczych mają zgubny wpływ na nasze zdrowie. Jak się okazało, niektóre z tych substancji podnoszą ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.

Niebezpieczne substancje mogą znajdować się w dumach do żucia
Niebezpieczne substancje mogą znajdować się w dumach do żucia

Jak wyraźnie i jednoznacznie wynika z badań przeprowadzonych w laboratorium przez naukowców z amerykańskiej instytucji rządowej FDA, sztuczne aromaty obecne w żywności wykazują właściwości rakotwórcze. Te dodatki mają na celu sztuczne podniesienie walorów smakowo-zapachowych artykułów spożywczych.

Podczas doświadczeń wykonanych na zwierzętach sprawdzono działanie takich związków chemicznych jak akrylan etylu, benzofenon mircen, pirydyna, eter eugenylometylowy i pulegon. Substancje te uczestniczą w procesie produkcyjnym m.in. produktów spożywczych mających cytrynowy, cynamonowy i miętowy smak.

Tego rodzaju sztuczne aromaty można znaleźć w cukierkach, wyrobach piekarniczych i cukierniczych, gumach do żucia, lodach oraz napojach gazowanych i niegazowanych.

Agencja Żywności i Leków oficjalnie oświadczyła, że zwierzętom biorącym udział w badaniach laboratoryjnych podawano dużo większe dawki substancji w porównaniu do dawek, które przyjmują ludzie podczas spożywania żywności zawierającej te związki.

Co ciekawe, popularne sieci restauracyjne, a także producenci niektórych soków owocowych i kawy niedawno zrezygnowali z dodawania sztucznych aromatów do produktów spożywczych.

Autor: KAM
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić