Kamil S. Sikora| 

Mówią, że to "chleb zmieniający życie". Sekretem jest ten składnik

34

Żeby poprawić kondycję zdrowotną swojego organizmu i uniknąć rozwoju wielu groźnych dolegliwości, należy wprowadzić do codziennego menu zdrowe produkty spożywcze. Jednym z nich jest babka płesznik, która słynie ze swoich prozdrowotnych właściwości. Z ziaren tej śródziemnomorskiej rośliny możesz upiec wyjątkowy chleb.

Mówią, że to "chleb zmieniający życie". Sekretem jest ten składnik
"Chleb zmieniający życie" musi zawierać babkę płesznik (Licencjodawca, Sasha Samardzija)

Babkę płesznik można bez problemu kupić w stacjonarnych lub internetowych sklepach ze zdrową żywnością. W sieci możemy znaleźć przepis na "chleb zmieniający życie". Do wypieku bochenka, zamiast drożdży i mąki, używa się właśnie nasion płesznika. Dodaje się do niego również nasiona chia, pestki dyni i słonecznika, płatki owsiane, a także inne zdrowe ziarna.

Z babki płesznika można przyrządzić także prozdrowotny kleik. Żeby go przygotować, wystarczy kilka łyżeczek nasion płesznika zalać sokiem lub wodą. Po upływie kilku minut nasiona napęcznieją i pokryją się żelem. Tak przygotowaną substancję możemy pić dwa razy w ciągu doby. Należy pamiętać, że spożywając babkę, należy pić także odpowiednią ilość wody (przynajmniej dwa litry w ciągu dnia).

Babka płesznik doskonale sprawdza się jako dodatek do jogurtu, owsianki, owocowego koktajlu, sałatki i musli. Powinna znaleźć się przede wszystkim w diecie osób, które nie tolerują glutenu, chorują na cukrzycę typu 2, mają problem z jelitami i wątrobą oraz borykają się z nadwagą czy otyłością. Ta roślina z rodziny babkowatych pomaga na liczne dolegliwości (biegunka, zaparcia, wzdęcia zespół jelita wrażliwego, hemoroidy oraz wrzody żołądka).

Poza tym wpływa korzystnie na pracę układu krążenia i florę bakteryjną jelit, obniża cholesterol, łagodzi objawy stanów zapalnych i zmniejsza ryzyko rozwoju raka. Swoje prozdrowotne właściwości babka płesznik zawdzięcza wielu cennym elementom. Są to m.in. błonnik pokarmowy, polisacharydy, fitosterole, garbniki, aukubina i tłuszcze roślinne.

Kamil Sikora, dziennikarz WP abcZdrowie

Zobacz także: Nowa metoda podawania leków. Rewolucyjna technologia
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić