Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
KGG
|
aktualizacja

Może być rakotwórczy. Działa, jak wypalenie 20 papierosów

27
Podziel się:

Grille węglowe zasilane węglem drzewnym, grille gazowe, elektryczne czy grille węglowe zasilane brykietem? Na którym grillu najlepiej przygotowywać jedzenie, by było jak najmniej szkodliwe dla naszego zdrowia? Odpowiedź wcale nie jest tak oczywista, jak mogłoby się wydawać.

Uważaj na grilla
Uważaj na grilla (Getty Images)

Które grille są najbardziej szkodliwe?

Naukowcy od wielu lat badają wpływ grillowanego jedzenia na nasze zdrowie. Przez wiele lat żyliśmy w błędzie, myśląc, że tak przygotowane potrawy są zdrowsze niż np. smażone na patelni. Tak jednak nie jest. 200 gramów kiełbasy grillowanej na grillu węglowym dostarcza do organizmy 100 razy więcej benzo(a)pirenu niż 20 wypalonych papierosów.

Naukowcy z Politechniki Warszawskiej pod kierunkiem dra Artura Badydy wzięli pod lupę najpopularniejsze dostępne na rynku grille. Przeprowadzili pomiary i analizę szkodliwych substancji rakotwórczych. Pierwsze testy przeprowadzono z użyciem pustych grilli, następnie na każdym z trzech urządzeń położone te same zestawy żywności.

Wyniki badań były zaskakujące. Okazuje się, że grille węglowe trują nas już w momencie rozpalania, czyli zanim na grill trafią nasze ulubione kiełbaski czy karkówka.

- Badania pokazały, że grill zasilany brykietem z węgla drzewnego, jeszcze zanim położymy na nim nasze ulubione potrawy, wydziela 4 z 16 badanych przez nas WWA (kancerogennych węglowodorów aromatycznych). Jak już położymy na nim produkty, to wdychamy i wchłaniamy razem z nimi aż 13 z 16 szkodliwych substancji. Podobnie jest w przypadku grilla węglowego – jego spaliny zawierały 12 z 16 WWA – wyjaśniła w rozmowie z WP abcZdrowie Anita Bugajska-Owczarek z firmy Gaspol.

Najlepiej w testach wypadły grille gazowe. W tym przypadku, zarówno w momencie jego rozpalania, czy już grillowania potraw, naukowcy nie stwierdzili w swoich pomiarach obecności żadnych rakotwórczych substancji.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(27)
Gazowebadziew...
11 miesięcy temu
Kiedyś były piekarniki na gaz i co były zdrowe?każdy kto używa gazu wie jak sie maluje sciany w pomieszczenia gdzie gazu sie używa.Nigdy nie był nie jest i nie bedzie zgrowym gazowy grill.Artykuły pisany na zlecenie firm prodokujacych badziewie.Was i tak nie interesuje nasze zdrowie...
frog
11 miesięcy temu
powini badac jedzenie ,ktore sie griluje czym zostalo nafaszerowane zanim trafilo do sklepu
ZłyStanBorysa
12 miesięcy temu
Dwie dekady temu w prasie czytałem - mam gdzieś ten wycinek - wyniki badań francuzów nad grillowaniem. Jedno weekendowe grillowanie - oprócz wspomnianych węglowodorów aromatycznych i innych WWA - emituje z dymem do płuc, środowiska i nolens volens do grillowanych produktów ilość dioksyn równoważnych spaleniu 15 tysięcy paczek papierosów...
Konar płonie
rok temu
Nie ma to, jak trochę drewna na ognisko, kiełbasa i kijki. I konar płonie...
Fidolot
rok temu
Badania potwierdziły że WDYCHANIE dymu jaki wydziela palący się węgiel jest szkodliwe a nie spożywanie potraw z grilla.To zaiste wielkie odkrycie.
Tom
rok temu
Ręce opadają, brak logiki w tym co piszecie. Należy sobie najpierw zadać pytanie gdzie znajdują się toksyny...w paliwie (brykiet, gaz, węgiel drzewny itp.) czy w tym co kładziemy na ruszt. Według logiki tych badań toksyny dodatkowe wydzielają się po położeniu kiełbasek na ruszt (toksyny z kiełbasy) ale jak je położyć na grill gazowy to magia....gaz leczy,żadnych toksyn :D
Jola
rok temu
Jasne szkodliwe.... najmniej oczywuscie grill gazowy... hahaha bo jest najdroższy i sprawa jasna.... ja grilluję na drzewie ciekawe o tym nie pisza
Rychu
rok temu
Ci naukowcy są tak wykształceni nie wiadomo przez kogo pamiętajcie że to co ziemia zrodzi jest najzdrowsze a w tym przypadku do goriyla drzewo owocowe dębowe a nie każde drzewo. Trzeba się wziąć za tych co robią drzewo z jakiego drzewa na grila a nie pisać głupot
Emi
rok temu
Dlaczego kasujecie komentarz? Mam napisać że najlepszy jest gazowy czy elektryczny to będzie wtedy ok?
Emi
rok temu
Możliwe, ale na coś trzeba umrzeć poza tym nie palimy go codziennie tak jak papieroski. Uważam, że wszystko jest dla ludzi tylko w umiarze i nie chodzi tu tylko o używki ale o nasze niby dobre polskie jedzenie, nikt teraz niewie skąd tak naprawdę pochodzi żywność roślinna i zwierzęca czym było szprycowane, najważniejsze jest szybko sprzedać, nie ma już kontroli chyba że wyjdzie coś przypadkiem kosztem naszego zdrowia, w zakładach nie ma kontroli,zwracałam już nie raz oszukaną żywność skończyło się na przeprosinach i przesłanych gażdzetach, nie ma ludzi odpowiedzialnych, kasa, kasa i jeszcze raz kasa.
Gość
rok temu
Ludzie weźcie to o2 zlikwidujcie ,co za brednie właśnie szkodliwe jest dla mnie czytanie takich bzdur.
Coo
rok temu
Ale brednie ,wiadomo że teraz jest sezon na grillowanie ,artykuł jest tak napisany aby skierować wystraszonego czytelnika na kupno gazowego, akurat brat ma raz jadłem i dziękuję ,gaz robi swoje syf nie jedzenie ,teraz nawet węgiel drzewny i brykiet już jest ,,b,, kopalnia Turów to za mały cios
Ja!
rok temu
Badania wykonane na zlecenie firmy sprzedającej urządzenia gazowe wskazują, że najlepszy jest gaz i nie wykazuje żadnych skutków ubocznych... Myślę, że to bardzo wiarygodne i bezstronne badania🤣
Monika
rok temu
A dlaczego nie ma nic o grillach typu Lotus?
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić