Kamil S. Sikora| 
aktualizacja 

Mózg je uwielbia. Dzięki nim wskakuje na najwyższe obroty

28

Jeśli chcemy, żeby nasz mózg jak najdłużej działał na pełnych obrotach, powinniśmy zrezygnować z alkoholu oraz żywność bogatej w tłuszcze trans cukier, sól i sztuczne konserwanty. Poza tym do codziennego jadłospisu warto włączyć produkty, które poprawiają pamięć, koncentrację i obniżają ryzyko rozwoju chorób neurodegeneracyjnych.

Mózg je uwielbia. Dzięki nim wskakuje na najwyższe obroty
Ryby wspomagają pracę mózgu (Licencjodawca, SLAVYNKA)

Jagody

Te doskonale znane nam leśne owoce usprawniają pracę układu trawiennego i narządu wzroku, a także wzmacniają kondycję naszego mózgu, podnosząc jego produktywność. Znajdziemy w nich nie tylko cenne witaminy i związki mineralne, ale także antocyjany.

Dzięki zawartości wielu cennych składników jagody wykazują właściwości przeciwzapalne, zmniejszają ryzyko rozwoju raka i spowalniają naturalny proces starzenia się organizmu. Poza tym wspomagają walkę z takimi schorzeniami jak parkinson oraz choroba Alzheimera.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Jabłka a alzheimer. Zaskakujące wyniki badań naukowców

Kawa

Ten pobudzający napój zawiera kofeinę, która niweluje uczucie senności i zmęczenia oraz pobudza nasz organizm do działania. Kawa zawiera także kwas chlorogenowy i kawowy, chroniące nasz organizm przed rozwojem komórek nowotworowych i szkodliwym działaniem wolnych rodników. Pomaga również spalić nadmiar tkanki tłuszczowej, redukuje stres, zmniejsza ryzyko cukrzycy i poprawia krążenie krwi.

Ryby

Tłuste ryby morskie takie jak śledź, sardynka, łosoś czy pstrąg są bogatym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Ten rodzaj tłuszczów stanowi budulec dla komórek znajdujących się w mózgu. Stała obecność ryb w diecie zmniejsza efekty schorzeń neurodegeneracyjnych i poprawia zdolność zapamiętywanie istotnych dla nas informacji.

Orzechy

Substancje obecne w orzechach wpływają pozytywnie na kondycję serca i mózgu. Znajdujące się nich antyoksydanty, redukują nadmiar wolnych rodników, który wywołuje stres oksydacyjny. Są bogate w zdrowe tłuszcze, witaminę E oraz związki, które odgrywają ważną rolę w procesie syntezy neuroprzekaźników w ośrodkowym układzie nerwowym. Obecna w nich tiamina poprawia pamięć i pobudza koncentrację, a kwas foliowy stymuluje produkcję dopaminy i serotoniny.

Kurkuma

Ta popularna przyprawa nie tylko poprawia smak wielu potraw, ale także dostarcza do naszego organizmu kurkuminę. Jest ona silnym przeciwutleniaczem i wykazuje właściwości przeciwzapalne. Wpływa korzystnie na pamięć i poziom neuroprzekaźników – dopaminy i serotoniny, które są ważnymi elementami ośrodkowego układu nerwowego.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić