Mózg je uwielbia. Dzięki nim wskakuje na najwyższe obroty
Jeśli chcemy, żeby nasz mózg jak najdłużej działał na pełnych obrotach, powinniśmy zrezygnować z alkoholu oraz żywność bogatej w tłuszcze trans cukier, sól i sztuczne konserwanty. Poza tym do codziennego jadłospisu warto włączyć produkty, które poprawiają pamięć, koncentrację i obniżają ryzyko rozwoju chorób neurodegeneracyjnych.
Jagody
Te doskonale znane nam leśne owoce usprawniają pracę układu trawiennego i narządu wzroku, a także wzmacniają kondycję naszego mózgu, podnosząc jego produktywność. Znajdziemy w nich nie tylko cenne witaminy i związki mineralne, ale także antocyjany.
Dzięki zawartości wielu cennych składników jagody wykazują właściwości przeciwzapalne, zmniejszają ryzyko rozwoju raka i spowalniają naturalny proces starzenia się organizmu. Poza tym wspomagają walkę z takimi schorzeniami jak parkinson oraz choroba Alzheimera.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jabłka a alzheimer. Zaskakujące wyniki badań naukowców
Kawa
Ten pobudzający napój zawiera kofeinę, która niweluje uczucie senności i zmęczenia oraz pobudza nasz organizm do działania. Kawa zawiera także kwas chlorogenowy i kawowy, chroniące nasz organizm przed rozwojem komórek nowotworowych i szkodliwym działaniem wolnych rodników. Pomaga również spalić nadmiar tkanki tłuszczowej, redukuje stres, zmniejsza ryzyko cukrzycy i poprawia krążenie krwi.
Ryby
Tłuste ryby morskie takie jak śledź, sardynka, łosoś czy pstrąg są bogatym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Ten rodzaj tłuszczów stanowi budulec dla komórek znajdujących się w mózgu. Stała obecność ryb w diecie zmniejsza efekty schorzeń neurodegeneracyjnych i poprawia zdolność zapamiętywanie istotnych dla nas informacji.
Orzechy
Substancje obecne w orzechach wpływają pozytywnie na kondycję serca i mózgu. Znajdujące się nich antyoksydanty, redukują nadmiar wolnych rodników, który wywołuje stres oksydacyjny. Są bogate w zdrowe tłuszcze, witaminę E oraz związki, które odgrywają ważną rolę w procesie syntezy neuroprzekaźników w ośrodkowym układzie nerwowym. Obecna w nich tiamina poprawia pamięć i pobudza koncentrację, a kwas foliowy stymuluje produkcję dopaminy i serotoniny.
Kurkuma
Ta popularna przyprawa nie tylko poprawia smak wielu potraw, ale także dostarcza do naszego organizmu kurkuminę. Jest ona silnym przeciwutleniaczem i wykazuje właściwości przeciwzapalne. Wpływa korzystnie na pamięć i poziom neuroprzekaźników – dopaminy i serotoniny, które są ważnymi elementami ośrodkowego układu nerwowego.