aktualizacja 

Najgorsze, co możesz zrobić nerkom. Omijaj z daleka

116

Nerki pełnią bardzo ważną funkcję w naszym organizmie, dlatego warto o nie codziennie dbać. W tym celu powinniśmy przede wszystkim pamiętać o zdrowej diecie i unikać niektórych produktów spożywczych. Sprawdź, o które chodzi.

Najgorsze, co możesz zrobić nerkom. Omijaj z daleka
(Getty Images)

Główną funkcją nerek jest odfiltrowywanie krwi z zalegających produktów przemiany materii, które są wydalane razem z moczem. Poza tym dbają utrzymanie równowagi wodno-elektrolitowej i kwasowo-zasadowej oraz wydzielają hormony.

Do problemów z nerkami mogą przyczynić się takie choroby jak cukrzyca, stwardnienie tętnic i nadciśnienie tętnicze. Nasz codzienny jadłospis również wpływa na kondycję tego parzystego narządu. W trosce o zdrowie naszych nerek powinniśmy ograniczyć do minimum lub całkiem zrezygnować z produktów zawierających konserwanty i znaczne ilości cukru i soli. Unikać należy m.in. warzyw i zup w puszkach, konserw mięsnych, chińskich zupek, fast foodów i gotowych dań w słoikach.

Nadmiar wapnia w organizmie również może zaburzać pracę nerek i prowadzić do nadmiernego oddawania moczu lub kamicy nerkowej. Dlatego lepiej nie przesadzać z ilością spożywanych produktów nabiałowych takich jak mleko, masło, ser twarogowy, maślanka. Dotyczy to zwłaszcza osób chorujących na nerki.

Wyniki jednych z najnowszych badań przeprowadzonych na zwierzętach wykazały, że żywność modyfikowana genetycznie (GMO) także może wpływać negatywnie na pracę nerek.

Produkty bogate w tłuszcze nasycone, napoje gazowane, warzywa zawierające szczawiany i palenie tytoniu też nie sprzyjają dobrej kondycji nerek.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić