Najgorszy wybór na śniadanie. Podrażnia żołądek, może powodować wrzody
Dzień najlepiej zacząć od zdrowego posiłku, dlatego wiele osób swoje śniadanie wzbogaca surowymi warzywami. Jak się okazuje, niektóre z nich nie powinny być spożywane na czczo. Do tych warzyw można zaliczyć pomidory.
Dlaczego lepiej nie jeść pomidorów na śniadanie?
Pomidory są częstym gościem na polskich stołach. Nie tylko ze względu na to, że są smaczne, ale również z powodu swoich walorów zdrowotnych. W tych warzywach znajdziemy cenny przeciwutleniacz. Mowa tu o likopenie, który opóźnia proces starzenia i niszczy szkodliwe wolne rodniki.
Zobacz także: To dlatego ciągle jesteś zmęczony. Groźny niedobór
Poza tym stała obecność pomidorów w jadłospisie działa korzystnie na nasz układ odpornościowy, pokarmowy i nerwowy, reguluje ciśnienie, a także zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów.
Badania naukowe udowodniły, że regularne jedzenie pomidorów zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia raka prostaty u mężczyzn nawet o 34 proc. Mimo tych wszystkich zalet pomidorów nie powinno się jeść na pusty żołądek. Zdecydowanie lepiej sięgać po nie w drugiej połowie dnia.
Zobacz także: Czyści jelita ze złogów. Odchudza, gdy śpisz
Poza likopenem w pomidorach znajdziemy spore ilości tanin. Są to organiczne związki chemiczne o silnych właściwościach przeciwutleniających, co działa korzystnie na kondycję zdrowotną naszego organizmu. Niestety te substancje blokują wchłanianie cennego żelaza.
Zobacz także: Wysiadają jelita, tarczyca, płuca. Groźny niedobór
Poza tym przyczyniają się do nadmiernej produkcji kwasu w żołądku. Jedzenie pomidorów na czczo może podrażnić ściany żołądka. Osoby skarżące się na wrzody żołądka i refluks żołądkowo-przełykowy również nie powinny rozpoczynać dnia od potrawy z dodatkiem pomidorów. Dotyczy to również pacjentów zażywających leki przeciwzakrzepowe. W pomidorach znajduje się sporo witaminy K, która może sprawić, że tego rodzaju medykamenty nie będą skutecznie działać.