Katarzyna Chudzik
Katarzyna Chudzik| 
aktualizacja 

Najzdrowsza herbata świata. Warto pić ją na noc

21

Marzy ci się kubek napoju kojącego, aromatycznego i zdrowego, który nie zawierałby kofeiny? To dobry moment, by przypomnieć sobie o herbacie rooibos, której nazwa w języku afrikaans oznacza "czerwony krzew". To jedna z niewielu herbat, których picie wieczorem nie spowoduje problemów ze snem.

Najzdrowsza herbata świata. Warto pić ją na noc
Ta herbata jest jedną z najzdrowszych (Getty Images, RaulGapa)

Herbata rooibos ma oryginalny smak

Źródłem herbaty rooibos nie jest znany przede wszystkim w Azji krzew herbaciany, lecz czerwonokrzew afrykański, który rośnie głównie w Republice Południowej Afryki. Susz uzyskany z jej liści jest naturalnie bezkofeinowy i ma ziemisty orzechowo-miodowy smak.

Jej znawcy stanowczo odradzają urozmaicanie go za pomocą cukru lub miodu, eksperymentatorom zalecają jednak dodanie do kubka lub filiżanki — już po zaparzeniu — odrobiny mleka w temperaturze pokojowej.

Zdrowie w kubku

Czerwona herbata doceniana jest jednak nie tylko za swój specyficzny profil smakowy. Jej właściwości zdrowotne nie mają sobie równych. Regularnie pita herbata rooibos zapewnia bowiem organizmowi zwalczające stres oksydacyjny flawonoidy (w tym aspalantynę i notofaginę) i minerały (żelazo, wapń, potas, miedź, mangan, cynk, magnez i sód).

Jej spożycie ma pozytywny wpływ na obniżenie ciśnienie krwi, likwiduje napięcie nerwowe, działa rozkurczowo, wyrównuje poziom cukru we krwi, regeneruje wątrobę, wspomaga wykrztuszanie i korzystnie wpływa na proces utraty wagi (poprzez zwiększenie poziomu leptyny, zatrzymywanie powstawania nowych komórek tłuszczowych i sprzyjanie szybszemu metabolizmowi).

Jak parzyć herbatę rooibos?

Parzenie herbaty rooibos nie jest skomplikowane. Na każde 200 ml gorącej wody należy wsypać 1,5 łyżeczki suszu. Herbata może parzyć się od 3 do 5 minut, ale parzona dłużej nie nabierze gorzkiego smaku — będzie tylko odrobinę bardziej intensywna.

Tym, którym ciepłe napoje nie w smak, spodobać się może jej mrożona wersja. Żeby ją przygotować, należy nieco zmienić proporcje (dodać dwie łyżeczki suszu na każde 200 ml wody) i dorzucić do kubka kilka kostek lodu.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić