Kamil S. Sikora| 

Nalewka na dobre trawienie. Obniża cholesterol, uspokaja

3

Jemioła jest najczęściej wykorzystywana w celach dekoracyjnych i wieszana pod sufitem podczas Świąt Bożego Narodzenia. Niewiele osób wie, że z tej rośliny można przyrządzić domową nalewkę o wielu prozdrowotnych właściwościach. Koniecznie wypróbuj prosty przepis na tę niezwykłą miksturę.

Nalewka na dobre trawienie. Obniża cholesterol, uspokaja
Jakie właściwości ma nalewka z jemioły? (Licencjodawca, RomaBlack)

Przepis na nalewkę z jemioły

Składniki:

  • 60 g świeżej jemioły,
  • 1 litr alkoholu (czerwone wino wytrawne lub alkohol o mocy 20-35 procent).

Najpierw ziele jemioły umieszczamy w słoju, a potem zalewamy alkoholem. Jemiołę najlepiej zbierać w okresie od lutego do kwietnia. Szklany pojemnik należy zakręcić i odstawić na dwa tygodnie w ciepłe, ale nienasłonecznione miejsce. Co jakiś czas potrząsamy słoikiem. Po upływie 14 dni dokładnie przecedzamy miksturę, przelewamy do butelek i wstawiamy do lodówki. Zalecana dawka to 25 ml dziennie. Jeżeli użyliśmy mocniejszego alkoholu, pijemy 5-10 ml nalewki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Benedyktynka - lecznicza nalewka

Właściwości domowej mikstury


W jemiole znajdziemy m.in.: acetylocholinę, tyraminę, flawonoidy, alkaloidy, kwas kawowy i gentyzynowy, lektyny glikoproteinowe, terpenoidy, sterole i syringinę. Dzięki zawartości wielu cennych substancji domowy preparat przygotowany na bazie tej rośliny podnosi odporność na wirusowe i bakteryjne infekcje, usprawnia trawienie, uspokaja i stymuluje proces przemiany materii. Poza tym wykazuje właściwości przeciwzapalne, moczopędne, żółciopędne i rozkurczowe. Po ten trunek powinny regularnie sięgać osoby cierpiące na nadciśnienie tętnicze, przeziębienie, grypę, zapalenie oskrzeli i astmę oskrzelową.

Ponadto jemioła pomaga zachować równowagę gospodarki lipidowej. Obniża zbyt wysokie stężenie złego cholesterolu LDL w krwiobiegu, który przyczynia się do występowania zmian miażdżycowych, udaru mózgu i zawału serca. Obecne w niej przeciwutleniacze spowalniają naturalny proces starzenia się organizmu, a także chronią nas przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i rozwojem komórek nowotworowych.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić