o2 - Serce Internetu
Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
  • QUIZY
Wróć na
KAM
|

Naukowcy z Harvardu są pewni. Jedna zmiana chroni przed rakiem i wydłuża życie

62
Podziel się

Chcesz żyć dłużej i cieszyć się dobrym zdrowiem? Naukowcy uważają, że pomoże nam w tym pozbycie z codziennego menu jednego produktu.

Zamień w swoim menu mięso na ryby
Zamień w swoim menu mięso na ryby (Getty Images/iStockphoto)
bECGzUsB

Z badań przeprowadzonych przez naukowców z Harvardu wynika, że dieta bogata w ryby, jajka i orzechy jest o wiele zdrowsza niż codzienny jadłospis, w którym występują mięsne potrawy. Wyniki tych badań zostały opublikowane w brytyjskim czasopiśmie naukowym ”British Medical Journal”. Według ekspertów zastąpienie mięsa rybami, nabiałem i orzechami, obniża ryzyko śmierci spowodowanej niewłaściwą dietą aż 20 proc.

W badaniu, które trwało 8 lat, wzięło udział ponad 81 tys. obywateli USA. Uczestnicy eksperymentu zostali zapytani o to, jak często spożywają boczek, szynkę, kiełbasę oraz ryby, rośliny strączkowe i indyka.

bECGzUsD

Wynik badań udowodnił, że jedzenie ryby zamiast czerwonego mięsa, zmniejsza ryzyko przedwczesnego zgonu o 17 proc. Poza tym badanie wykazało, że dieta oparta na mięsnych daniach podnosi ryzyko przedwczesnej śmierci o 10 proc.

Zrezygnowanie ze spożywania mięsa wpłynie pozytywnie na kondycje zdrowotną twojego serca. Czerwone mięso ma w swoim składzie kwas sialowy, który przyczynia się do powstawania stanów zapalnych w organizmie. Żeby tego uniknąć należy wykluczyć lub ograniczyć spożywanie mięsa.

Wyniki badań, o których możemy przeczytać w "The American Journal of Clinic Nutrition", udowodniły, że weganie, wegetarianie lub osoby ograniczające codzienne spożywanie mięsa, żyją dłużej. Naukowcy ostrzegają, że mięso zawiera znaczne ilości kwasów nasyconych, co zwiększa ryzyko nowotworu piersi i jelita grubego.

bECGzUsJ

Mięso warto zastąpić produktami zawierającymi spore ilości cennego białka i błonnika pokarmowego. Do takich artykułów spożywczych możemy zaliczyć soczewicę, ciecierzycę, fasolę i groch. Na odstawieniu mięsnych potraw skorzystają również osoby borykające się z otyłością. Dzięki temu zrzucą zbędne kilogramy i odzyskają niezbędną energię.

Stała obecność mięsa w diecie podnosi ciśnienie krwi. Mięso to bogate źródło nasyconych kwasów tłuszczowych oraz sodu, których nadmiar prowadzi do nadciśnienia. Ta niebezpieczna dolegliwość może doprowadzić do niewydolności lub zawału serca oraz udaru mózgu.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

bECGzUte
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(62)
Andrzej
2 miesiące temu
Jeśli chodzi o ryby to makrelą jest najlepsza poprawia sen pamięć jest bogata w witaminę b6 i podnosi sprawność mózgu czasem wystarczy jeść przed mesiac żeby była poprawa.
Adi Adi
2 miesiące temu
Mięso Jest największym dostawcą żelaza do naszego organizmu trzeba ojebać worek marchewki za miast plasterka szynki jest różnica byłem wiele razy w Norwegii widziałem jak wyglądają hodowle łososia norweskiego to są mutanty to jest trucizna było w mediach polskich pani minister ówczesna była właścicielką 80% firm tej gałęzi przemysłu przez córkę zięcia i firmy im podległe zdrowe ryby trzeba złapać nie da się kupić ich w sklepie jesteśmy skazani żeby jeść to gówno co nam wciskają najlepiej zachować zdrowy rozsądek pozdrawiam
Pineska
2 miesiące temu
Kiedyś nie ale teraz w rybach jest cały przekrój tablicy Mendelejewa..... Z dedykacją dla fanów tuńczyka dorsza sztucznego tworu typu mintaj wszystkożerne go suma.... Na zdrowie.
bECGzUtf
Ewka
2 miesiące temu
Moda przyszła na takie bzdury jakie ryby dorsza bałtyckiego nie ma a ceny za atlantyckiego to ok. 50 pln to coś podobnego do wyższośc margaryny nad masłem a poza tym masło to nie to masło które było kiedyś w imię dobrej diety faszerują nas E500 E300 E100 E200 itd ale liczy się kasa kasa
Gość
2 miesiące temu
Ie ma teraz ryb zdrowych bez antybiotyków i innych specyfików którymi ich faszerują.
Brylas
2 miesiące temu
Co za bzdury.
Elek
2 miesiące temu
Znakomicie. Tylko jak zjem jakąś rybę, to trzy dni mam sranie na zielono. Co na to naukowcy?
Bolek
2 miesiące temu
"Zastompienie" mięsa rybamy? Ciekawe - czyli "miensa miensem". Moje rozumy nabyte mnie podpowiadajom, że rybkie należy złowić i do wody wypuścić.
solo777
2 miesiące temu
Ryby? Przecierz one są droższe od padliny, zresztą zasoby ryb w oceanach są tak przetrzebione że grozi nam bezrybie żeby odnowić stan ławic, świat powinien zaprzestać odłowów na jakieś 10 lat w innym przypadku oceany i morza będą świecić pustką ,zakaz połowów dorsza już o tym świadczy, jest go mało
Gość 66
2 miesiące temu
Wszystko prawda,ale to wiemy,czerwone mięsa na indeksie.Ostatnio od kilku lat rozglądam się za mięsem z drobiu,tylko z hodowli ekologicznej.Wieprzowe z certyfikatami,ryby też z łowisk eko.Mąkę tylko bio,bo w zwykłych trujący randap,mleko,sery też bio.Jest już prawie wszystko i warzywa bio.Tylko te ceny są za wysokie.
Wierzący
2 miesiące temu
Mój dziadek wypijał przed snem 50 gram wódki. Dożył 96 lat. Strach pomyśleć jak długo by żył, gdyby pił 100 gram dziennie!
Kaktus
2 miesiące temu
Tych badań jest mnóstwo i każde mówi co ma mówić.Tylko zdrowy rozsądek jest potrzebny.Mięso jest bardzo potrzebne i to normalny lekarz powie.
Klasa średnia
2 miesiące temu
Wszystko prawda,tylko czerwone mięso wołowina wiadomo od lat,że jest szkodliwa w nadmiarze.Inne wieprzowina,polędwiczki raz na tydz.też nie zaszkodzą.Drób tylko z hodowli kontrolowanych bez GMO,antybiotyków,z wolnego wybiegu.Co do ryb,pyszne ale te łososie,dorsze z łowisk eko z certyfikatem są bardzo drogie już ok.70 zł.kg.Kogo na to stać?
bECGzUsX
Jago
2 miesiące temu
Moi rodzice byli weganami, dożyli prawie setki. Ja ograniczam produkty zwierzęce, ponieważ nie chcę przyczyniać się do do powstawania obozów koncentracyjnych, zwanych produkcją trzody. Mój brat zachorował na raka jelita grubego mając 40 lat. Był wielbicielem smażonego mięsa. Osierocił troje dzieci.
...
Następna strona
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić