Naukowcy z Harvardu są pewni. Jedna zmiana chroni przed rakiem i wydłuża życie

Chcesz żyć dłużej i cieszyć się dobrym zdrowiem? Naukowcy uważają, że pomoże nam w tym pozbycie z codziennego menu jednego produktu.

Zamień w swoim menu mięso na ryby
Źródło zdjęć: © Getty Images/iStockphoto

Z badań przeprowadzonych przez naukowców z Harvardu wynika, że dieta bogata w ryby, jajka i orzechy jest o wiele zdrowsza niż codzienny jadłospis, w którym występują mięsne potrawy. Wyniki tych badań zostały opublikowane w brytyjskim czasopiśmie naukowym ”British Medical Journal”. Według ekspertów zastąpienie mięsa rybami, nabiałem i orzechami, obniża ryzyko śmierci spowodowanej niewłaściwą dietą aż 20 proc.

W badaniu, które trwało 8 lat, wzięło udział ponad 81 tys. obywateli USA. Uczestnicy eksperymentu zostali zapytani o to, jak często spożywają boczek, szynkę, kiełbasę oraz ryby, rośliny strączkowe i indyka.

Wynik badań udowodnił, że jedzenie ryby zamiast czerwonego mięsa, zmniejsza ryzyko przedwczesnego zgonu o 17 proc. Poza tym badanie wykazało, że dieta oparta na mięsnych daniach podnosi ryzyko przedwczesnej śmierci o 10 proc.

Zrezygnowanie ze spożywania mięsa wpłynie pozytywnie na kondycje zdrowotną twojego serca. Czerwone mięso ma w swoim składzie kwas sialowy, który przyczynia się do powstawania stanów zapalnych w organizmie. Żeby tego uniknąć należy wykluczyć lub ograniczyć spożywanie mięsa.

Wyniki badań, o których możemy przeczytać w "The American Journal of Clinic Nutrition", udowodniły, że weganie, wegetarianie lub osoby ograniczające codzienne spożywanie mięsa, żyją dłużej. Naukowcy ostrzegają, że mięso zawiera znaczne ilości kwasów nasyconych, co zwiększa ryzyko nowotworu piersi i jelita grubego.

Mięso warto zastąpić produktami zawierającymi spore ilości cennego białka i błonnika pokarmowego. Do takich artykułów spożywczych możemy zaliczyć soczewicę, ciecierzycę, fasolę i groch. Na odstawieniu mięsnych potraw skorzystają również osoby borykające się z otyłością. Dzięki temu zrzucą zbędne kilogramy i odzyskają niezbędną energię.

Stała obecność mięsa w diecie podnosi ciśnienie krwi. Mięso to bogate źródło nasyconych kwasów tłuszczowych oraz sodu, których nadmiar prowadzi do nadciśnienia. Ta niebezpieczna dolegliwość może doprowadzić do niewydolności lub zawału serca oraz udaru mózgu.

Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Dwulatek wpadł do szamba. Teraz szpital przekazał dobre wieści
Dwulatek wpadł do szamba. Teraz szpital przekazał dobre wieści
Krzyżówka z wiedzy ogólnej. Tylko mistrz odkryje wszystkie hasła
Krzyżówka z wiedzy ogólnej. Tylko mistrz odkryje wszystkie hasła
Rodzinny spacer zmienił się w dramat. Dzieci pochylały się nad ojcem
Rodzinny spacer zmienił się w dramat. Dzieci pochylały się nad ojcem
Policja przyłapana. "To będzie podwójna kara". Ostra reakcja
Policja przyłapana. "To będzie podwójna kara". Ostra reakcja
To on szuka "złotego pociągu". Właśnie się ujawnił
To on szuka "złotego pociągu". Właśnie się ujawnił
Szedł obok placu zabaw. Nagle taki widok. "Prawdziwy hit sezonu"
Szedł obok placu zabaw. Nagle taki widok. "Prawdziwy hit sezonu"
Premier Indii mówił o pokoju. Spójrzcie na twarz Putina
Premier Indii mówił o pokoju. Spójrzcie na twarz Putina
Pojawił się w centrum Wrocławia. Kierowcy musieli omijać go łukiem
Pojawił się w centrum Wrocławia. Kierowcy musieli omijać go łukiem
Portugalia zaostrza przepisy deportacyjne dla nielegalnych imigrantów
Portugalia zaostrza przepisy deportacyjne dla nielegalnych imigrantów
8 miliardów funtów na wsparcie Ukrainy? Brytyjczycy mają plan
8 miliardów funtów na wsparcie Ukrainy? Brytyjczycy mają plan
Miał już dość. Ujęcie sprzed Lidla. Wywiesił karteczkę
Miał już dość. Ujęcie sprzed Lidla. Wywiesił karteczkę
Wyż z Rosji nadal nad Polską. Należy spodziewać się opadów
Wyż z Rosji nadal nad Polską. Należy spodziewać się opadów