Naukowcy z Harvardu są pewni. Jedna zmiana chroni przed rakiem i wydłuża życie

129

Chcesz żyć dłużej i cieszyć się dobrym zdrowiem? Naukowcy uważają, że pomoże nam w tym pozbycie z codziennego menu jednego produktu.

Zamień w swoim menu mięso na ryby
Zamień w swoim menu mięso na ryby (Getty Images/iStockphoto)

Z badań przeprowadzonych przez naukowców z Harvardu wynika, że dieta bogata w ryby, jajka i orzechy jest o wiele zdrowsza niż codzienny jadłospis, w którym występują mięsne potrawy. Wyniki tych badań zostały opublikowane w brytyjskim czasopiśmie naukowym ”British Medical Journal”. Według ekspertów zastąpienie mięsa rybami, nabiałem i orzechami, obniża ryzyko śmierci spowodowanej niewłaściwą dietą aż 20 proc.

W badaniu, które trwało 8 lat, wzięło udział ponad 81 tys. obywateli USA. Uczestnicy eksperymentu zostali zapytani o to, jak często spożywają boczek, szynkę, kiełbasę oraz ryby, rośliny strączkowe i indyka.

Wynik badań udowodnił, że jedzenie ryby zamiast czerwonego mięsa, zmniejsza ryzyko przedwczesnego zgonu o 17 proc. Poza tym badanie wykazało, że dieta oparta na mięsnych daniach podnosi ryzyko przedwczesnej śmierci o 10 proc.

Zrezygnowanie ze spożywania mięsa wpłynie pozytywnie na kondycje zdrowotną twojego serca. Czerwone mięso ma w swoim składzie kwas sialowy, który przyczynia się do powstawania stanów zapalnych w organizmie. Żeby tego uniknąć należy wykluczyć lub ograniczyć spożywanie mięsa.

Wyniki badań, o których możemy przeczytać w "The American Journal of Clinic Nutrition", udowodniły, że weganie, wegetarianie lub osoby ograniczające codzienne spożywanie mięsa, żyją dłużej. Naukowcy ostrzegają, że mięso zawiera znaczne ilości kwasów nasyconych, co zwiększa ryzyko nowotworu piersi i jelita grubego.

Mięso warto zastąpić produktami zawierającymi spore ilości cennego białka i błonnika pokarmowego. Do takich artykułów spożywczych możemy zaliczyć soczewicę, ciecierzycę, fasolę i groch. Na odstawieniu mięsnych potraw skorzystają również osoby borykające się z otyłością. Dzięki temu zrzucą zbędne kilogramy i odzyskają niezbędną energię.

Stała obecność mięsa w diecie podnosi ciśnienie krwi. Mięso to bogate źródło nasyconych kwasów tłuszczowych oraz sodu, których nadmiar prowadzi do nadciśnienia. Ta niebezpieczna dolegliwość może doprowadzić do niewydolności lub zawału serca oraz udaru mózgu.

Autor: KAM
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić