Kamil S. Sikora| 
aktualizacja 

Nie jedz go podczas choroby. Zaprzepaści całe leczenie

2

Ten popularny w naszym kraju cytrus, jest powszechnie uznawany za jeden z najzdrowszych owoców na świecie. Niestety nie każdy może w pełni skorzystać z jego prozdrowotnych właściwości. Jak się okazuje, spożywanie lub picie soku z grejpfruta podczas zażywania leków może nie tylko sprawić, że terapia będzie nieskuteczna, ale również poważnie zaszkodzić naszemu zdrowiu.

Nie jedz go podczas choroby. Zaprzepaści całe leczenie
Nigdy nie jedz grejpfrutów podczas choroby (Getty Images, Getty Images)

Wielu pacjentów nie zdaje sobie sprawy, że łączenie przyjmowanych przez nich preparatów medycznych z niektórymi produktami spożywczymi wpływa niekorzystnie na kondycję zdrowotną. Dotyczy to nie tylko alkoholu czy tłustych i smażonych potraw, ale również owoców bogatych w cenne dla naszego organizmu składniki. Jednym z nich jest uwielbiany przez Polaków grejpfrut.

Wyniki wielu badań naukowych potwierdzają, że osoby cierpiące na choroby przewlekłe nie powinny łączyć go z lekami. Zdaniem ekspertów substancje obecne w tym owocu obniżają aktywność enzymów CYP3A4, które odpowiadają za usuwanie większości leków z organizmu. Prowadzi to do zwolnienia ich metabolizmu i znacznego wzrostu ich stężenia, co w efekcie może zaburzyć prawidłowe funkcjonowanie wątroby i serca, a także niebezpiecznie podnosić i obniżać ciśnienie krwi.

Flawonoidy (naringenina, kwercetyna) i furanokumaryny (6,7 dihydroksybergamotyna, bergapten) pozyskiwane z grejpfruta metabolizowane są przez cytochrom P-450 CYP3A4 w wątrobie. Wykazano, że doprowadzają one do zaburzeń metabolizmu określonych leków, co skutkuje wzrostem ich stężenia we krwi. W takiej sytuacji leku jest więcej, niż powinno być i wzrasta ryzyko działań niepożądanych, a co za tym idzie także poważnych konsekwencji zdrowotnych – wyjaśnia w rozmowie z WP abcZdrowie farmaceuta i propagator wiedzy medycznej Łukasz Pietrzak.

Leki, które nie powinny być łączone z grejpfrutem to: antybiotyki, glikokortykosteroidy, blokery kanału wapniowego, statyny, leki immunosupresyjne i przeciwzakrzepowe oraz benzodiazepiny.

Nasz ekspert radzi, żeby przy zażywaniu tego typu leków, nie jeść grejpfruta lub nie pić soku grejpfrutowego, przez przynajmniej cztery godziny po i cztery godziny przed zażyciem leku. W ten sposób unikniemy niepożądanych skutków zdrowotnych.

Składniki obecne w soku z grejpfruta dostarczane do organizmu regularne, mogą sprawić, że metabolizm danego leku będzie utrzymywał się dłużej. Podobnie jest z sokiem z granatu i morwy czarnej. Podczas farmakoterapii lepiej z nich zrezygnować lub ograniczyć do minimum.

Zobacz także: Cała prawda o miodzie. Jego nadmiar może być szkodliwy
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić