Objawy niedoboru widoczne gołym okiem. Zaczynamy tyć, mamy suchą skórę

9

Niedobór jodu jest niezwykle groźny dla naszego organizmu i może doprowadzić do rozwoju niedoczynności tarczycy lub wola tarczycy. Dlatego warto zadbać o odpowiedni poziom tego pierwiastka w naszym organizmie. Sprawdź, jakie są objawy i przyczyny niedoboru tego pierwiastka oraz w jakich produktach jest go najwięcej.

Łosoś zawiera dużo jodu. Warto go jeść
Łosoś zawiera dużo jodu. Warto go jeść (Getty Images)

Niedobór jodu – przyczyny i objawy

Niedobór jodu może mieć związek z miejscem zamieszkania. W regionach nadmorskich ciężko o niedobór tego pierwiastka, ponieważ sporo jodu znajduje się we wdychanym powietrzu. Poza tym znajduje się on w glebie, a dzięki temu również w roślinach i zwierzętach, które się nimi żywią.
Na zbyt niskie stężenie jodu w organizmie narażeni są bardziej Polacy zamieszkujący tereny oddalone od Morza Bałtyckiego. Dlatego np. w południowej części Polski jod uzupełnić można spożywając produkty, które zawierają jego znaczne ilości.

Przyczyną niedoboru jodu może być również spożywanie produktów, w których obecne są związki wolotwórcze. Powodują one blokadę wbudowywania jodu do hormonów tarczycy. Rodanki, bo o nich mowa, występują m. in: w szpinaku, kapuście, rzepie oraz brukselce. Poza tym słabsze wchłanianie jodu w układzie pokarmowym, może być spowodowane piciem zbyt dużej ilości wody z zawartością wapnia.

Zbyt małej ilości jodu w organizmie najczęściej towarzyszą objawy takie jak: zmęczenie, spadek energii, wzrost masy ciała, uczucie chłodu, problemy skórne, problemy z nauką, rozkojarzenie, zaburzenia funkcji poznawczych, opóźnienie w rozwoju fizycznym u dzieci, guzki tarczycowe oraz niedoczynność tarczycy.

Żeby uzupełnić brakujące ilość jodu w naszym organizmie należy spożywać przede wszystkim ryby morskie, np. świeżego dorsza, śledzia, halibuta oraz mintaja. Poza tym ten cenny pierwiastek zwierają również: wędzony łosoś, kawior, owoce morza, kawior, kefir, mleko, ser gouda, chleb żytni, brązowy ryż, sól jodowana i woda o wysokiej zawartości jodu. Spotkamy go także w sałacie, rzepie, kukurydzy, pomidorach, białej fasoli, jabłkach oraz pomarańczach.

Autor: KGG
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić