Oczyszczą organizm, poprawią kondycję żył. Usprawnią pracę trzustki

2

Czereśnie to pyszne, pełne aromatu letnie owoce o słodkawym smaku. Poza walorami smakowymi posiadają szereg prozdrowotnych właściwości. Dowiedz się, dlaczego warto regularnie jeść czereśnie.

Oczyszczą organizm, poprawią kondycję żył. Usprawnią pracę trzustki
(East News)

Właściwości czereśni

Czereśnia jest bogatym źródłem cennych witamin i składników mineralnych. Zawiera witaminę C, witaminy z grupy B, potas, wapń, żelazo i magnez. Znaczne ilości potasu sprawiają, że jedzenie czereśni pomaga usuwać nadmiar soli z organizmu, co wpływa korzystnie na nerki, reguluje ciśnienie tętnicze krwi i poprawia pracę naszego serca. W czereśniach występuje także kwercetyna, regulująca stężenie cholesterolu we krwi i zmniejszająca przepuszczalność naczyń krwionośnych.

Z kolei witaminy A i C posiadają właściwości oczyszczające i odtruwające.

Czereśnie posiadają w swoim składzie również bioflawonoidy. Te naturalne substancje wpływają pozytywnie na układ odpornościowy, układ krążenia oraz zwalczają wolne rodniki.

Jod w czereśniach

Czereśnie mają w sobie dużo jodu, który stymuluje produkcję hormonów tarczycy, które wpływają na prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu człowieka.

Witamina B5 i cyjanidyna obecna w tych owocach pomaga osobom cierpiących na artretyzm. Regularne spożywanie czereśni świetnie działa na opuchnięte i zwyrodniałe stawy.

Czereśnie pomagają także na dolegliwości związane z pęcherzem moczowym, dbają o kondycję zdrowotną skóry, spowalniają proces starzenia i zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.

Czereśnia posiada kwasy organiczne, które wspierają pracę trzustki i układu pokarmowego.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić