Odchudza i obniża cholesterol. Cenny napój, który chroni przed rakiem

31

Zdrowe właściwości czarnej, zielonej i czerwonej herbaty są powszechnie znane. Jednak nie każdy słyszał o jej szmaragdowej odmianie, nazywanej również ulung lub oolong. Ten rodzaj herbaty ma nie tylko piękny kolor i wyśmienicie smakuje, a także posiada szereg prozdrowotnych właściwości.

Szmaragdowa herbata oolong usprawnia nasz metabolizm
Szmaragdowa herbata oolong usprawnia nasz metabolizm

Szmaragdowa herbata oolong usprawnia nasz metabolizm, dzięki czemu wspomaga spalanie tkanki tłuszczowej. W niebieskiej herbacie, podobnie jak w innych rodzajach znajduje się też teina wykazująca właściwości moczopędne. W tej herbacie znajdziemy również katechiny o silnych działaniach antyoksydacyjnych.

Picie szmaragdowej herbaty obniża stężenie złego cholesterolu LDL we krwi, dzięki czemu zapobiega ona miażdżycy oraz usprawnia pracę naszej wątroby i chroni ją przed stłuszczeniem. Wyniki badań naukowców z Uniwersytetu Kolorado, które zostały opublikowane na łamach magazynu ''International Journal of Obesity and Related Metabolic Disorders'' udowodniły, że picie tego wywaru oczyszcza tętnice ze złogów, działając tym samym korzystnie na układ krwionośny.

Herbata ulung niszczy wolne rodniki, przez co opóźnia proces starzenia się organizmu. Ponadto regularne sięganie po napar ze szmaragdowych liści zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów. Dzięki zawartości przeciwutleniaczy niebieska herbata ponosi naszą odporność, co zostało potwierdzone w badaniach wykonanych przez ekspertów z Centrum Medycznego przy Uniwersytecie Maryland.

Szmaragdowa herbata jest również polecana diabetykom. Napój zawiera bowiem polifenole, które regulują poziom glukozy we krwi.

Autor: KAM
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić