Odżywcza bomba. Jedz, szczególnie kiedy masz problemy z sercem
Kapusta pekińska świetnie sprawdza się w kuchni jako składnik surówek, sałatek, zup, bigosu, potraw mięsnych i rybnych oraz wielu innych dań. "Pekinka" jest nie tylko bardzo smacznym warzywem, ale również prawdziwą odżywczą bombą. Poznaj kilka powodów, dla których warto jeść ten rodzaj kapusty.
Kapusta pekińska powinna być obecna szczególnie w codziennym jadłospisie osób cierpiących na problemy z serce. W tym rodzaju kapusty znajdziemy znaczne ilości potasu – mikroelementu niezbędnego dla prawidłowego funkcjonowania naszego układu krwionośnego. Odpowiednie stężenie tego bezcennego pierwiastka pomaga wyregulować ciśnienie tętnicze i dba o dobrą kondycję serca.
Zobacz także: Oczyszcza organizm z toksyn, reguluje poziom cholesterolu. Wystarczy jeść raz w tygodniu
Pekinka zawiera również prowitaminę witaminy A czyli beta-karoten. Dlatego regularne sięganie po kapustę pekińską zmniejsza ryzyko wystąpienia zespołu suchego oka i zwyrodnienia plamki żółtej, a także poprawia ostrość widzenia, zwłaszcza po zmroku.
Kolejną zaletą kapusty pekińskiej jest mała zawartość kalorii, a za posiada sporo witamin i mikroelementów. Osoby borykające się z nadwagą i otyłością koniecznie powinny włączyć surówkę z pekinki do swojej diety odchudzającej.
Kapusta pekińska podnosi także odporność naszego organizmu na infekcje dróg oddechowych, dzięki zawartości witaminy C. Najwięcej tego silnego przeciwutleniacza znajdziemy w kimchi, czyli koszonej kapuście pekińskiej.
Kapusta pekińska to nie tylko idealny dodatek do obiadu. Ten gatunek kapusty może być również głównym składnikiem pysznych potraw podawanych zarówno no zimno, jak i na gorąco.