Polacy ciągle tak robią. Sprawia, że mięso staje się rakotwórcze

Przyrządzenie jednego z najbardziej popularnych rodzajów mięsa, jakim jest kurczak, nie wydaje się niczym trudnym. Jak się jednak okazuje, wiele osób przygotowując go, popełnia błędy, które sprawiają, że potrawa jest nie tylko niesmaczna i mniej wartościowa, ale nawet szkodliwa dla zdrowia. Sprawdź, jak tego uniknąć.

Jak odpowiednio przygotować mięso z kurczaka?Jak odpowiednio przygotować mięso z kurczaka?
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | James de Wall

Nie myj kurczaka przed gotowaniem czy smażeniem

W wielu domach panuje taki zwyczaj, że przed obróbką termiczną dokładnie myje się kurczaka pod bieżącą zimną wodą. Nie jest to dobry pomysł, ponieważ w wilgotnym mięsie łatwiej zagnieżdżają się bakterie. Wraz ze skapującą z kurczaka wodą, szkodliwe drobnoustroje mogą przenosić się na akcesoria kuchenne i inne produkty spożywcze znajdujące się w pobliżu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czym są białe paski na piersi z kurczaka?

Nie marynuj drobiu zbyt długo

Żeby nadać potrawie z kurczaka niepowtarzalny smak i kuszący aromat, wkładamy mięso do marynaty. Warto pamiętać, żeby nie marynować go zbyt długo, bo w ten sposób narażamy nasz produkt na rozwój bakterii. Najbezpieczniejszym sposobem jest włożenie przyprawionego mięsa do jednorazowej torebki i umieszczenie go w lodówce. Zużytej torebki nie należy ponownie wykorzystywać do przechowania mięsa, warzyw lub innych produktów spożywczych.

Nie smaż kurczaka na używanym wcześniej tłuszczu

Nie ma co się oszukiwać - smażenie jest jedną z najgorszych metod przygotowania mięsa. Eksperci żywieniowi i lekarze od dawna podkreślają, że zdecydowanie zdrowszym sposobem jest gotowanie na parze lub pieczenie bez dodawania tłuszczu.

Jeżeli jednak zdecydujemy się na usmażenie kurczaka, pod żadnym pozorem nie używajmy do tego patelni, na którym znajduje się używany wcześniej olej. W przeciwnym razie narażasz się na bezpośredni kontakt ze szkodliwymi substancjami, a twoje ulubione danie może być po prostu niesmaczne.

Nie dociskaj mięsa do patelni podczas smażenia

Niektórzy miłośnicy mięsa drobiowego w trakcie smażenia przyciskają je do dna patelni, chcąc przyspieszyć proces jego przygotowywania. Okazuje się, że jest to kolejny kulinarny błąd.

Przyrządzanie kurczaka w ten sposób spowoduje, że stanie się mniej soczysty, a poza tym może przywrzeć do patelni, przez co usmaży się nierównomiernie lub przypali. Im bardziej przypalone będzie nasze mięso, tym więcej może znajdować się w nim akrylamidu. Naukowcy zaliczają ten związek do mutagennych i rakotwórczych, dlatego lepiej nie popełniać takiego błędu.

Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Trump znów to zrobił. Biały Dom komentuje
Trump znów to zrobił. Biały Dom komentuje
Wprowadzili martwą 89-latkę na pokład samolotu. Doniesienia w Hiszpanii
Wprowadzili martwą 89-latkę na pokład samolotu. Doniesienia w Hiszpanii
Zakonnica usłyszała zarzuty. W tle znęcanie
Zakonnica usłyszała zarzuty. W tle znęcanie
Lampki choinkowe. Jak wpływają na rachunki za prąd?
Lampki choinkowe. Jak wpływają na rachunki za prąd?
Wskazał słaby punkt Rosji. Przypomniał reakcję Putina
Wskazał słaby punkt Rosji. Przypomniał reakcję Putina
Tragedia w Hiszpanii. Fala porwała niemiecką turystkę
Tragedia w Hiszpanii. Fala porwała niemiecką turystkę
Dramatyczny widok na drodze. Niektórzy bagatelizowali zagrożenie
Dramatyczny widok na drodze. Niektórzy bagatelizowali zagrożenie
Ujawniono akta Epsteina. Kolejne zdjęcia z byłym księciem Andrzejem
Ujawniono akta Epsteina. Kolejne zdjęcia z byłym księciem Andrzejem
Ich synowie chodzą do seminarium. "Praktycznie nie ma lekcji"
Ich synowie chodzą do seminarium. "Praktycznie nie ma lekcji"
Zachwyt nad policyjną kontrolą. "Są normalni funkcjonariusze"
Zachwyt nad policyjną kontrolą. "Są normalni funkcjonariusze"
Nowe akta Epsteina. Wielokrotne wpisy z oznaczeniem "Poland"
Nowe akta Epsteina. Wielokrotne wpisy z oznaczeniem "Poland"
Absurd w Toruniu. Podłączyli agregat do autobusu elektrycznego
Absurd w Toruniu. Podłączyli agregat do autobusu elektrycznego