Kamil S. Sikora| 

Polacy ciągle tak robią. Sprawia, że mięso staje się rakotwórcze

168

Przyrządzenie jednego z najbardziej popularnych rodzajów mięsa, jakim jest kurczak, nie wydaje się niczym trudnym. Jak się jednak okazuje, wiele osób przygotowując go, popełnia błędy, które sprawiają, że potrawa jest nie tylko niesmaczna i mniej wartościowa, ale nawet szkodliwa dla zdrowia. Sprawdź, jak tego uniknąć.

Polacy ciągle tak robią. Sprawia, że mięso staje się rakotwórcze
Jak odpowiednio przygotować mięso z kurczaka? (Licencjodawca, James de Wall)

Nie myj kurczaka przed gotowaniem czy smażeniem

W wielu domach panuje taki zwyczaj, że przed obróbką termiczną dokładnie myje się kurczaka pod bieżącą zimną wodą. Nie jest to dobry pomysł, ponieważ w wilgotnym mięsie łatwiej zagnieżdżają się bakterie. Wraz ze skapującą z kurczaka wodą, szkodliwe drobnoustroje mogą przenosić się na akcesoria kuchenne i inne produkty spożywcze znajdujące się w pobliżu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Czym są białe paski na piersi z kurczaka?

Nie marynuj drobiu zbyt długo

Żeby nadać potrawie z kurczaka niepowtarzalny smak i kuszący aromat, wkładamy mięso do marynaty. Warto pamiętać, żeby nie marynować go zbyt długo, bo w ten sposób narażamy nasz produkt na rozwój bakterii. Najbezpieczniejszym sposobem jest włożenie przyprawionego mięsa do jednorazowej torebki i umieszczenie go w lodówce. Zużytej torebki nie należy ponownie wykorzystywać do przechowania mięsa, warzyw lub innych produktów spożywczych.

Nie smaż kurczaka na używanym wcześniej tłuszczu

Nie ma co się oszukiwać - smażenie jest jedną z najgorszych metod przygotowania mięsa. Eksperci żywieniowi i lekarze od dawna podkreślają, że zdecydowanie zdrowszym sposobem jest gotowanie na parze lub pieczenie bez dodawania tłuszczu.

Jeżeli jednak zdecydujemy się na usmażenie kurczaka, pod żadnym pozorem nie używajmy do tego patelni, na którym znajduje się używany wcześniej olej. W przeciwnym razie narażasz się na bezpośredni kontakt ze szkodliwymi substancjami, a twoje ulubione danie może być po prostu niesmaczne.

Nie dociskaj mięsa do patelni podczas smażenia

Niektórzy miłośnicy mięsa drobiowego w trakcie smażenia przyciskają je do dna patelni, chcąc przyspieszyć proces jego przygotowywania. Okazuje się, że jest to kolejny kulinarny błąd.

Przyrządzanie kurczaka w ten sposób spowoduje, że stanie się mniej soczysty, a poza tym może przywrzeć do patelni, przez co usmaży się nierównomiernie lub przypali. Im bardziej przypalone będzie nasze mięso, tym więcej może znajdować się w nim akrylamidu. Naukowcy zaliczają ten związek do mutagennych i rakotwórczych, dlatego lepiej nie popełniać takiego błędu.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić