o2 - Serce Internetu
Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
  • QUIZY
Wróć na
KAM
|

Poważny błąd podczas grillowania. Błyskawicznie wytwarzają się trujące substancje

7
Podziel się

Wraz ze wzrostem temperatur, zwiększa się też nasza ochota na wspólne grillowanie w gronie najbliższych. Okazuje się jednak, że wielu z nas popełnia niebezpieczny błąd podczas wrzucania mięsa na ruszt, który nie tylko psuje jakość mięsa, ale i poważnie szkodzi zdrowiu.

Nie nakłuwaj mięsa podczas grillowania
Nie nakłuwaj mięsa podczas grillowania (Getty Images)
bEslFTfp

Grillowanie nie jest obojętne dla naszego zdrowia, dlatego ten rodzaj przygotowywania potraw powinniśmy stosować z umiarem. Nie ma nic złego w zjedzeniu grillowanej karkówki czy kiełbaski, pod warunkiem, że wybieramy mięso najlepszej jakości, nie kładziemy go bezpośrednio na ruszcie tylko używamy tacki, stosujemy ekologiczną rozpałkę i przede wszystkim nie grillujemy co weekend.

Niestety, eksperci ds. żywienia nie raz porównali grillowanie do palenia papierosów. Jest jednak coś jeszcze. Błędem, który popełnia większość z nas jest nakłuwanie mięsa. Gdy tak robimy, podczas grillowania z mięsa wyciekają soki i tłuszcze, a gdy te spadają na rozżarzone węgle, błyskawicznie wytwarzają się trujące substancje, które nie tylko mogą spowodować problemy żołądkowe czy bóle brzucha. Te substancje w nadmiarze mogą powodować uszkodzenie wątrobę, trzustkę i jelita.

bEslFTfr

Jeśli lubisz od czasu do czasu przekąsić smaczną potrawę z grilla, to pamiętaj, że nakłuwanie mięsa powoduje, że traci ono swoje walory smakowe. Co więcej staje się suche, wręcz trudne do pogryzienia, a powinno być jędrne i sprężyste.

Niezależnie od tego czy nakłuwasz mięso czy nie pamiętaj, że grillowane potrawy powinny gościć na naszych stołach tylko od czasu do czasu. Udowodniono, że regularne spożywanie grillowanego mięsa zwiększa ryzyko raka trzustki aż o 60 proc. Dostrzeżono również jego związek z rozwojem nowotworu płuc, żołądka, prostaty i piersi. Podczas grillowania nie zapominaj też o warzywach i ziołach. Warto wiedzieć, że rozmaryn pomaga zminimalizować powstawanie rakotwórczych toksyn zwanych aminami heterocyklicznymi podczas grillowania.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

bEslFTfS
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(7)
CzlowiekGrill
3 miesiące temu
artykul widać pisał wegetarianin albo wegetarianin. Jawny hejt na grilujących. Przykryjmy węgiel tacka a dym wydmuchajmy. Wogole po co rozpalac grilla?! Zjedzmy sobie po marchewce siedząc wokol grilla ale nie palacego się! do tego dobre szanty a jak ktos nie zna to płonie ognisko w lesie...
Szwagier
3 miesiące temu
Najważniejsze na grillu, to nie zapomnieć o złotym napoju :)
Sprawiedliwos...
3 miesiące temu
Wszystko co dobre nas zabija :( cale szczęście lubie warzywa, ale no tak. W tej glebie. Tym powietrzu. Ciul przynajmniej.tak samo trujący jest gril. I tak umrzemy przez tych ludzi który truja na potege i kpia z ekologow. Oby wam jaja swiecily za to.trucie mas
bEslFTfT
ADM
3 miesiące temu
Ja do tego nakłuwam jeszcze węgle żeby lepiej tłuszcz wszedł.
Kamil
4 miesiące temu
Tłuszcz i tak się wytopi i będzie kapać... A tak poza tym to nidy jeszcze nie widziałem, żeby ktoś robił dziury w stekach czy piersi z kurczaka 😅
Janusz
4 miesiące temu
My ze szwagrem na końcu to czarne mięso już jemy i żyjemy. W sezonie grillujemy piątek i sobotę.
Xxx
4 miesiące temu
Ale strasznie słaby tekst... A czy ludzie grillując wdychają te "mocno trujące substancję"? A tam w ogóle to chybaba te substancje są zawarte w mięsie jeżeli wydobywają się z zawartego w nim tłuszczu. Czy nie tak?
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić