Prowadzi do raka, zawału i udaru mózgu. Polacy spożywają ją na potęgę

134

Dieta Polaków obfituje w sól. Podczas gdy Światowa Organizacja Zdrowia apeluje, by nie przekraczać 5 g soli dziennie, statystyczny mieszkaniec naszego kraju zjada jej nawet 13,7 g. Eksperci apelują – to sól zabija Polaków.

Prowadzi do raka, zawału i udaru mózgu. Polacy spożywają ją na potęgę
(Getty Images)

Co sól robi z naszym organizmem?

Dr Tom Frieden, były dyrektor amerykańskiej agencji Centers for Disease Control and Prevention (CDC) uważa, że gdyby ludzie na całym świecie ograniczyli spożywanie soli, moglibyśmy uniknąć wielu przedwczesnych zgonów.

Dr Frieden mówi wprost – zbyt duża podaż soli w diecie przyczynia się do śmierci 1,6 mln ludzi. Polscy eksperci są podobnego zdania.

Nadmierne ilości soli w naszym codziennym menu powoduje wzrost ciśnienia tętniczego. Nie od wczoraj wiadomo, że nadciśnienie jest jedną z głównych przyczyn zgonów na całym świecie. Schorzenie to wiąże się również z częstszym występowaniem udarów mózgu i zawałów serca.

Dieta obfitująca w sól sprzyja rozwojowi otyłości, powoduje zatrzymywanie się wody w organizmie, zwiększa ryzyko rozwoju chorób degeneracyjnych układu nerwowego, w tym demencji.

Sól a rozwój nowotworów

- Badania naukowe wskazują, że również może ona wpływać na ryzyko wystąpienia nowotworów. Szczególnie raka żołądka – powiedziała w rozmowie z WP abcZdrowie dr Beata Poprawa, kardiolog oraz ordynatorka Wielospecjalistycznego Szpitala Powiatowego w Tarnowskich Górach.

Niestety, producenci dodają sól do większości produktów spożywczych. Znajdziemy ją nie tylko w gotowych daniach, wyrobach mięsnych, fast foodach, słonych przekąskach, ale też mieszankach przypraw, kostkach rosołowych czy gotowych sosach oraz pieczywie i słodyczach.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić