Katarzyna Chudzik
Katarzyna Chudzik| 

Pyszny owoc ma ciemną stronę. Lepiej o tym wiedzieć

9

Miechunka przypomina nieco pomarańczową jagodę lub złocistego pomidorka, ale to całkiem inna roślina — z rodziny psiankowatych — która ukryta jest wewnątrz małej, papierowej skorupki. Jej wyjątkowy wygląd idzie w parze z wielością wartości odżywczych, które czynią ją dobrym wyborem zarówno na śniadanie (owsianka), jak i na obiad (sushi) lub kolację (sałatka). Ale są też ciemne strony.

Pyszny owoc ma ciemną stronę. Lepiej o tym wiedzieć
Dlaczego warto jeść miechunkę? (Licencjodawca, gustavo ramirez)

Właściwości odżywcze miechunki

Miechunka zawiera przede wszystkim kluczową dla zdrowia wzroku witaminę A oraz witaminę C, która jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego i pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym.

Obecne są w niej także witaminy z grupy B (B1, B2, B3), które mają fundamentalne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i są niezbędne w procesach energetycznych organizmu.

Miechunka dostarcza także żelaza, wapnia, fosforu oraz karotenoidów, takich jak beta-karoten, luteina i zeaksantyna, będących silnymi przeciwutleniaczami, chroniącymi organizm przed działaniem wolnych rodników.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Owoce w syropie szkodliwe dla zdrowia

Miechunka w diecie

Zastosowanie miechunki w diecie jest bardzo szerokie. Można ją spożywać na surowo, dodając do sałatek, deserów, koktajli, a nawet sushi. Dzięki swojemu słodko-kwaśnemu smakowi komponuje się z wieloma potrawami, dodając im niepowtarzalnego charakteru.

Miechunkę można również suszyć lub gotować, co pozwala na jej wykorzystanie w sposób w zupach, sosach, ciastach czy deserach. Niekiedy miechunka bywa używana do produkcji dżemów, marmolad i innych przetworów.

Solanina w miechunce

Solanina to naturalnie występujący również w ziemniakach i bakłażanach glikoalkaloid, który jest mechanizmem obronnym wytworzonym przez roślinę i wymierzonym w szkodniki.

Solanina jest obecna głównie w liściach i dojrzałych owocach miechunki, więc duże ilości surowych owoców miechunki lub jej liści mogą prowadzić do objawów zatrucia, które obejmują nudności, wymioty, bóle brzucha, biegunkę, zawroty głowy, a w ekstremalnych przypadkach — śpiączkę lub nawet śmierć.

W umiarkowanych ilościach miechunka jest jednak cennym uzupełnieniem zdrowej diety.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić