Katarzyna Chudzik
Katarzyna Chudzik| 

Unikaj, gdy żar leje się z nieba. Może poważnie zaszkodzić

5

Upały stanowią poważne wyzwanie dla organizmu i wymagają chwilowego przeformułowania jadłospisu. Potrawy i napoje, które spożywamy podczas wysokich temperatur mogą zarówno ułatwić, jak i utrudnić nam życie. Którą opcję wybierasz?

Unikaj, gdy żar leje się z nieba. Może poważnie zaszkodzić
Latem uważaj na ostre i pikantne sosy (Licencjodawca, © 2022 Annick Vanderschelden)

Alkohol

Zimne piwo lub drink na plaży wydają się kuszącym pomysłem, ale spożywanie alkoholu podczas upalnych dni może prowadzić do szybszego odwodnienia organizmu. Alkohol działa moczopędnie, prowadząc do szybszego usuwania płynów z naszego organizmu. Konsekwencją jest nie tylko odwodnienie, ale także przyspieszenie procesów metabolicznych, co z kolei może poskutkować przegrzaniem organizmu. W upalne dni lepiej całkowicie zrezygnować z napojów alkoholowych, bo każda dawka jest groźna dla organizmu.

Trunki zawierające kofeinę

Napoje zawierające kofeinę - kawa, herbata i niektóre rodzaje napojów energetycznych - również działają moczopędnie. Kofeina działa również na organizm pobudzająco, a więc jej spożycie skutkuje podwyższeniem temperatury ciała.

Słone przekąski i tłuste potrawy

Chipsy i inne przekąski są źródłem obfitej ilości soli, zatrzymują wodę w organizmie i pobudzają pragnienie. To z kolei może prowadzić do nadmiernego spożycia napojów, a w konsekwencji – do odwodnienia.

Frytki i kiełbaski z grilla są z kolei ciężkostrawne. W procesie trawienia organizm musi wyprodukować dodatkowe ciepło, co w połączeniu z wysokimi temperaturami na zewnątrz może prowadzić do przegrzania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Domowe sposoby na oparzenie słoneczne. Proste triki, które natychmiast uśmierzą ból

Ostre przyprawy i sosy

Chilli, pieprz cayenne albo sosy na bazie chrzanu lub ostrej musztardy mogą prowadzić do podwyższenia temperatury ciała i potliwości, przyczyniając się do odwodnienia. Niewielkie ilości ostrej papryki mogą, co prawda, stymulować układ trawienny, ale w nadmiarze tego typu przyprawy przyniosą więcej szkód niż korzyści.

Co jeść podczas upałów?

Podczas upałów najważniejsze jest regularne nawadnianie organizmu. Warto wybierać wodę, herbatę miętową, sok pomidorowy i lekkie domowe kompoty, a napoje z dużą ilością cukru wykluczyć z menu.

Okaże się wtedy, że nie taki upał straszny, jak go malują.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić