Katarzyna Chudzik
Katarzyna Chudzik| 
aktualizacja 

Dodaj podczas grillowania. Jelita ci podziękują

Grzyby to doskonały przysmak nie tylko w wersji suszonej czy gotowanej, ale równie dobrze smakujący po przyrządzeniu na grillu. Jednak nie każdy może je jeść, ponieważ są bardzo ciężkostrawne. Jak uniknąć problemów żołądkowych i nie rezygnować z przysmaku?

Dodaj podczas grillowania. Jelita ci podziękują
Ból brzucha po grzybach? Zastosuj te przyprawy (Licencjodawca)

W tym roku mamy wyjątkowy sezon. Choć do jesieni jeszcze daleko, to w lasach już można znaleźć pierwsze okazy podgrzybków, kurek czy borowików. Grzyby są także dostępne w sklepach w formie świeżej, suszonej lub marynowanej.

I chociaż w 90 proc. składają się z wody, są produktem trudnym dietetycznie. Zawierają chitynę - wielocukier podobny do celulozy, którego nasz organizm nie jest w stanie przetrawić. Jej wpływ na jedzącego jest różny - zależy przede wszystkim od stanu zdrowia i wieku.

Kto nie powinien jeść grzybów?

Dzieci poniżej 3. roku życia zdecydowanie nie powinny spożywać grzybów, ponieważ ich młodziutki organizm, zwłaszcza wątroba, nie jest w stanie poradzić sobie z trawieniem związków zawartych w grzybach. Co więcej, wielu lekarzy zaleca przesunięcie tej granicy do 12. roku życia, wskazując na potencjalne trudności trawienne nawet u starszych dzieci.

Grzybów powinny unikać również osoby zmagające się z chorobami nerek, wątroby i układu pokarmowego, osoby starsze, kobiety ciężarne i karmiące, a także – co oczywiste – osoby z alergią na grzyby.

Pozostali mogą cieszyć się smakowym dobrodziejstwem grzybów (prawie) bez przeszkód.

Jak jeść grzyby?

Ważne jest, by grzyby były dobrze przyrządzone. Mogą być składnikiem sosów, zup i nadzienia, mogą być spożywane również w formie gotowanej lub smażonej. To też doskonały wybór na grilla.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Jadalne grzyby w zimie. Pokazał, co udało mu się znaleźć w lesie

Najzdrowszą opcją jest przygotowanie grzybów w sosie własnym z dodatkiem odpowiednich ziół: rozmarynu, tymianku, majeranku i jałowca, które mają podobne, (ale nie identyczne) właściwości wspomagające proces trawienia.

Rozmaryn jest znanym środkiem na wzdęcia i niestrawność. Pomaga także w rozluźnieniu mięśni przewodu pokarmowego, a więc może złagodzić skurcze żołądka. Ma również działanie przeciwbakteryjne i przeciwdziała niektórym infekcjom przewodu pokarmowego.

Tymianek ma zdolność do stymulacji produkcji soków żołądkowych, dzięki czemu pomaga w trawieniu. Ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, które mogą pomagać w ochronie przewodu pokarmowego.

Majeranek ma działanie przeciwwzdęciowe i przeciwskurczowe, łagodzi dolegliwości żołądkowe, wpływa na poprawę apetytu i wspomaga trawienia.

Jałowiec używany jest zwykle do łagodzenia bólu żołądka i niestrawności oraz do leczenia infekcji przewodu pokarmowego. Ma właściwości moczopędne, które mogą pomóc oczyścić organizm i usprawnić trawienie.

Ponadto celem ułatwienia sobie trawienia, powinniśmy unikać jedzenia grzybów wieczorem i nie łączyć ich z innymi ciężkostrawnymi produktami, np. fasolą, selerem i ogórkami. Zastosowanie się do tych zasad powinno zapewnić nam komfortowe trawienie i dobre samopoczucie. Smacznego!

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić